A kártyás vásárlások alapján úgy tűnik, lassan magához tér a vendéglátás

Júniusban már majdnem annyit fizettek a magyarok bankkártyával éttermekben, kávézókban és bárokban, mint a koronavírus-járvány előtt – derült ki az Erste Bank kártyaforgalmi adataiból.

Mindez azt mutatja, hogy a korlátozó intézkedések feloldásával lassan újraindul az élet a gazdaságban, legalábbis ami a turizmust és a vendéglátást illeti. Igaz, külföldre még mindig csak nagyon kevesen mernek menni. Áprilisban a Budapest Bank adatai alapján szedtük össze, hogy a bankkártyás vásárlások alapján hogyan hatott a magyarok fogyasztására, költéseire a koronavírus. Akkor az derült ki, hogy míg ételre és gyógyszerre többet költöttek a magyarok, mint korábban, a vendéglátásra költött pénzösszeg látványosan bezuhant. Ruhát vagy cipőt nem nagyon veszünk mostanában, gyógyszerre és élelmiszerre viszont rengeteg pénzünk megy el.

Az Erste adatai szerint viszont úgy tűnik, a kijárási korlátozások feloldásával és a jó idő elérkeztével a magyarok újra elkezdtek étterembe és kocsmába járni, a belföldi vendéglátóhelyek, így a hagyományos és gyorséttermek, valamint a cukrászdák és bárok kártyaforgalma is csaknem elérte már a tavalyi szintet. Sőt, a kártyaforgalom már a veszélyhelyzet vége előtt növekedésnek indult, a Balatonnál, a Velencei-tónál és a Tisza-tónál már májusban meghaladta az egy évvel korábbit. Júniusban a Balatonnál 12 százalékkal többet költöttek bankkártyával a fogyasztók, mint tavaly, a Velencei-tónál pedig 6 százalékos bővülést tapasztalt a pénzintézet ügyfelei kártyás költései alapján. Összességében azért még messze nem használják annyian a kártyájukat, mint a járvány előtt, a forgalom a korábbi 60 százalékára, az elköltött érték pedig 46 százalékára állt vissza.

Bár a belföldi turizmus és vendéglátás éledezik, külföldön még nagyon kevés magyar használja az Erste-kártyáját. Olaszországban a magyarországi Erste-ügyfelek kártyaforgalma az elmúlt hónapban darabszámban és értékében is csupán 9 százaléka volt a 2019. júniusinak. Spanyolország esetében a kártyás költések darabszáma ebben az időszakban 8, értéke 7 százaléka volt az előző év azonos időszakában mértnek. Horvátországba viszont láthatóan többen merészkedtek el múlt hónapban, ott júniusban már az előző évi forgalom 40 százalékát érte el a kártyaforgalom.

Forrás: Index


Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.