A kártyás vásárlások alapján úgy tűnik, lassan magához tér a vendéglátás

Júniusban már majdnem annyit fizettek a magyarok bankkártyával éttermekben, kávézókban és bárokban, mint a koronavírus-járvány előtt – derült ki az Erste Bank kártyaforgalmi adataiból.

Mindez azt mutatja, hogy a korlátozó intézkedések feloldásával lassan újraindul az élet a gazdaságban, legalábbis ami a turizmust és a vendéglátást illeti. Igaz, külföldre még mindig csak nagyon kevesen mernek menni. Áprilisban a Budapest Bank adatai alapján szedtük össze, hogy a bankkártyás vásárlások alapján hogyan hatott a magyarok fogyasztására, költéseire a koronavírus. Akkor az derült ki, hogy míg ételre és gyógyszerre többet költöttek a magyarok, mint korábban, a vendéglátásra költött pénzösszeg látványosan bezuhant. Ruhát vagy cipőt nem nagyon veszünk mostanában, gyógyszerre és élelmiszerre viszont rengeteg pénzünk megy el.

Az Erste adatai szerint viszont úgy tűnik, a kijárási korlátozások feloldásával és a jó idő elérkeztével a magyarok újra elkezdtek étterembe és kocsmába járni, a belföldi vendéglátóhelyek, így a hagyományos és gyorséttermek, valamint a cukrászdák és bárok kártyaforgalma is csaknem elérte már a tavalyi szintet. Sőt, a kártyaforgalom már a veszélyhelyzet vége előtt növekedésnek indult, a Balatonnál, a Velencei-tónál és a Tisza-tónál már májusban meghaladta az egy évvel korábbit. Júniusban a Balatonnál 12 százalékkal többet költöttek bankkártyával a fogyasztók, mint tavaly, a Velencei-tónál pedig 6 százalékos bővülést tapasztalt a pénzintézet ügyfelei kártyás költései alapján. Összességében azért még messze nem használják annyian a kártyájukat, mint a járvány előtt, a forgalom a korábbi 60 százalékára, az elköltött érték pedig 46 százalékára állt vissza.

Bár a belföldi turizmus és vendéglátás éledezik, külföldön még nagyon kevés magyar használja az Erste-kártyáját. Olaszországban a magyarországi Erste-ügyfelek kártyaforgalma az elmúlt hónapban darabszámban és értékében is csupán 9 százaléka volt a 2019. júniusinak. Spanyolország esetében a kártyás költések darabszáma ebben az időszakban 8, értéke 7 százaléka volt az előző év azonos időszakában mértnek. Horvátországba viszont láthatóan többen merészkedtek el múlt hónapban, ott júniusban már az előző évi forgalom 40 százalékát érte el a kártyaforgalom.

Forrás: Index


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.