A kártyás vásárlások alapján úgy tűnik, lassan magához tér a vendéglátás

Júniusban már majdnem annyit fizettek a magyarok bankkártyával éttermekben, kávézókban és bárokban, mint a koronavírus-járvány előtt – derült ki az Erste Bank kártyaforgalmi adataiból.

Mindez azt mutatja, hogy a korlátozó intézkedések feloldásával lassan újraindul az élet a gazdaságban, legalábbis ami a turizmust és a vendéglátást illeti. Igaz, külföldre még mindig csak nagyon kevesen mernek menni. Áprilisban a Budapest Bank adatai alapján szedtük össze, hogy a bankkártyás vásárlások alapján hogyan hatott a magyarok fogyasztására, költéseire a koronavírus. Akkor az derült ki, hogy míg ételre és gyógyszerre többet költöttek a magyarok, mint korábban, a vendéglátásra költött pénzösszeg látványosan bezuhant. Ruhát vagy cipőt nem nagyon veszünk mostanában, gyógyszerre és élelmiszerre viszont rengeteg pénzünk megy el.

Az Erste adatai szerint viszont úgy tűnik, a kijárási korlátozások feloldásával és a jó idő elérkeztével a magyarok újra elkezdtek étterembe és kocsmába járni, a belföldi vendéglátóhelyek, így a hagyományos és gyorséttermek, valamint a cukrászdák és bárok kártyaforgalma is csaknem elérte már a tavalyi szintet. Sőt, a kártyaforgalom már a veszélyhelyzet vége előtt növekedésnek indult, a Balatonnál, a Velencei-tónál és a Tisza-tónál már májusban meghaladta az egy évvel korábbit. Júniusban a Balatonnál 12 százalékkal többet költöttek bankkártyával a fogyasztók, mint tavaly, a Velencei-tónál pedig 6 százalékos bővülést tapasztalt a pénzintézet ügyfelei kártyás költései alapján. Összességében azért még messze nem használják annyian a kártyájukat, mint a járvány előtt, a forgalom a korábbi 60 százalékára, az elköltött érték pedig 46 százalékára állt vissza.

Bár a belföldi turizmus és vendéglátás éledezik, külföldön még nagyon kevés magyar használja az Erste-kártyáját. Olaszországban a magyarországi Erste-ügyfelek kártyaforgalma az elmúlt hónapban darabszámban és értékében is csupán 9 százaléka volt a 2019. júniusinak. Spanyolország esetében a kártyás költések darabszáma ebben az időszakban 8, értéke 7 százaléka volt az előző év azonos időszakában mértnek. Horvátországba viszont láthatóan többen merészkedtek el múlt hónapban, ott júniusban már az előző évi forgalom 40 százalékát érte el a kártyaforgalom.

Forrás: Index


 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.