A kéknyelű szőlő virágzását ünneplik Badacsonyban

(MTI) - A badacsonyi borvidék őshonos szőlőfajtájának, a kéknyelűnek a virágzását ünneplik Badacsonyban gasztronómiai, borrendi és szakmai programokkal péntektől vasárnapig a helyi Vinum Vulcanum Borlovagrend és Badacsonytomaj önkormányzata szervezésében.

Az eseménysorozat péntek délután kezdődik zenei programokkal. A Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben szombat délelőtt tartott szakmai előadások után az ország különböző tájairól érkezett borrendek a Panoráma-térre vonulnak, majd megtekintik a virágzó kéknyelűt. Ezután a Badacsonyi Vinum Vulcanum Borlovagrend a tervek szerint négy új tagot fogad soraiba.
A program a kéknyelű borok versenyének eredményhirdetésével, illetve a nyertes borok kóstolásával zárul; idén a versenyre 20 bort neveztek be.
A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület szervezésében első alkalommal kerül sor a badacsonyi borvidék három meghatározó szőlőfajtájának egy-egy tematikus borhétvége keretében való bemutatására: a résztvevő pincéknél május 4-5. között szürkebaráttúrán vehettek részt a fajta kedvelői. A következő tematikus hétvége június 8-9. között a Kéknyelű Virágzás. Július 6-7. között pedig Rizling Vakációra várják majd a borkedvelő vendégeket - közölte az egyesület az MTI-vel.
Mindhárom hétvégén közlekedik a Badacsonyi Régiójáró busz, amely a borvidék 10 településén keresztül pincétől pincéig viszi az utasokat: a buszon hosztesz fogadja és kalauzolja a vendégeket, bemutatva a települések nevezetességeit, az aktuális rendezvényeket és a megállókhoz kapcsolódó szolgáltatók kínálatát.
A kéknyelű a badacsonyi borvidék őshonos tájfaja, egy időben csaknem teljesen kiszorult a termelésből, de a rendszerváltás idején sikerült visszahozni, ma már hetven hektáron termesztik a badacsonyi borvidéken.

Forrás: MTI


Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.