A kéknyelű szőlő virágzását ünneplik Badacsonyban

(MTI) - A badacsonyi borvidék őshonos szőlőfajtájának, a kéknyelűnek a virágzását ünneplik Badacsonyban gasztronómiai, borrendi és szakmai programokkal péntektől vasárnapig a helyi Vinum Vulcanum Borlovagrend és Badacsonytomaj önkormányzata szervezésében.

Az eseménysorozat péntek délután kezdődik zenei programokkal. A Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben szombat délelőtt tartott szakmai előadások után az ország különböző tájairól érkezett borrendek a Panoráma-térre vonulnak, majd megtekintik a virágzó kéknyelűt. Ezután a Badacsonyi Vinum Vulcanum Borlovagrend a tervek szerint négy új tagot fogad soraiba.
A program a kéknyelű borok versenyének eredményhirdetésével, illetve a nyertes borok kóstolásával zárul; idén a versenyre 20 bort neveztek be.
A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület szervezésében első alkalommal kerül sor a badacsonyi borvidék három meghatározó szőlőfajtájának egy-egy tematikus borhétvége keretében való bemutatására: a résztvevő pincéknél május 4-5. között szürkebaráttúrán vehettek részt a fajta kedvelői. A következő tematikus hétvége június 8-9. között a Kéknyelű Virágzás. Július 6-7. között pedig Rizling Vakációra várják majd a borkedvelő vendégeket - közölte az egyesület az MTI-vel.
Mindhárom hétvégén közlekedik a Badacsonyi Régiójáró busz, amely a borvidék 10 településén keresztül pincétől pincéig viszi az utasokat: a buszon hosztesz fogadja és kalauzolja a vendégeket, bemutatva a települések nevezetességeit, az aktuális rendezvényeket és a megállókhoz kapcsolódó szolgáltatók kínálatát.
A kéknyelű a badacsonyi borvidék őshonos tájfaja, egy időben csaknem teljesen kiszorult a termelésből, de a rendszerváltás idején sikerült visszahozni, ma már hetven hektáron termesztik a badacsonyi borvidéken.

Forrás: MTI


Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.