Az Euronews által idézett tudományos munka megállapítása szerint olyan bornagyhatalmak mint Olaszország vagy Spanyolország a szőlőtermelésre alkalmas területeik akár 65 százalékát is elveszíthetik, Észak-Afrika, Görögország és Dél-Spanyolország egyes részei pedig teljesen alkalmatlanná válhatnak a szőlőtermesztésre.
A minőségi borszőlők csak speciális klimatikus viszonyok között produkálják a rájuk jellemző tulajdonságokat, a túl gazdag talaj és túl meleg klíma karakterét vesztett bort eredményezhet.
Ideális szőlőtermesztő terepnek az északi féltekén a déli, délkeleti enyhe lejtők számítanak, ez azonban megváltozhat, mert a magasabb északi lejtőkön a növények nincsenek annyira kitéve a hőhullámoknak.
ñaki Garcia de Cortazar Atauri, a francia Nemzeti Mezőgazdasági, Élelmezési és Környezetkutató Intézet kutatója azt mondta, a borászok és a bortermelő vidékek már jó ideje kutatják annak lehetőségét, hogy a náluk hagyományosan termő fajtákat milyen új szőlőfajtákkal tudnák kiegészíteni.
Forrás: Euronews