A kölni Anugára készülődnek az osztrákok

Ausztriában az Év szakácsa, Év cukrásza „Koch des Jahres”/Patissier des Jahres” utolsó elődöntője Bécsben fejeződött be, a fináléra pedig október 11-én az Anugán kerül majd sor Kölnben.

Izgalmas verseny volt nem csupán a résztvevő szakácsok és cukrászok számára, de a szakmai közönség számára legalább annyira: Mikor van lehetőség arra, hogy a kollégák (akik ezúttal kizárólag férfiak voltak!) kézmozdulatait közvetlenül szemmel követhesse a közönség, ráadásul még kérdezhessen is? Egy teherautó platóján ritkán látni egyszerre olyan triót, mint például Stefan Lenz iséf-et, Marcus Pfeiffenbergert és Fabio Winkelhofert, akik 3 alapanyagból (sertésláb, pisztráng és lestyán) 20 perc leforgása alatt valami egyedülálló kompozíciót varázsoltak a tányérra.

Érdekes volt Pfeiffenberger hitvallása is, mely szerint minden ételnek megvan a saját maga ideális hőmérséklete, innen származik a trend a „langyos konyhához” és a Sous Vide (ejtsd: szu vid, jelentése:vákum alatt) technológiához is. A forró étel nem minden – alighanem el kell még pár vendégnek magyarázni a jövőben -állítja Pfeiffenberger. Fabio Winkelhofer pedig „gyógynövénypedagógusnak” pozícionálta magát (ez is egy trend: egészségesen enni!), hangoztatva az „egész állat” egyben történő elkészítését és többnyire keserű fűszerezését. A Kitzbüheli Kupferstube séfje, Stephan Lenz pedig az önkitálalás híve, azaz, ne mindent készen kitálalva kapjon a vendég a tányéron.

A kölni fináléra azonban ennek ellenére a bajor Simon Stirntal (Kerpen) és a berlini Jens Hildebrandt séfek tudtak kvalifikációt szerezni. A cukrászok közül pedig a müncheni Enrico Christ és a tiroli Raffaele De Luca jutott be a döntőbe.

Forrás: OGZ, www.gast.at

Forrás: Vendég&Hotel Online


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.