A kölni Anugára készülődnek az osztrákok

Ausztriában az Év szakácsa, Év cukrásza „Koch des Jahres”/Patissier des Jahres” utolsó elődöntője Bécsben fejeződött be, a fináléra pedig október 11-én az Anugán kerül majd sor Kölnben.

Izgalmas verseny volt nem csupán a résztvevő szakácsok és cukrászok számára, de a szakmai közönség számára legalább annyira: Mikor van lehetőség arra, hogy a kollégák (akik ezúttal kizárólag férfiak voltak!) kézmozdulatait közvetlenül szemmel követhesse a közönség, ráadásul még kérdezhessen is? Egy teherautó platóján ritkán látni egyszerre olyan triót, mint például Stefan Lenz iséf-et, Marcus Pfeiffenbergert és Fabio Winkelhofert, akik 3 alapanyagból (sertésláb, pisztráng és lestyán) 20 perc leforgása alatt valami egyedülálló kompozíciót varázsoltak a tányérra.

Érdekes volt Pfeiffenberger hitvallása is, mely szerint minden ételnek megvan a saját maga ideális hőmérséklete, innen származik a trend a „langyos konyhához” és a Sous Vide (ejtsd: szu vid, jelentése:vákum alatt) technológiához is. A forró étel nem minden – alighanem el kell még pár vendégnek magyarázni a jövőben -állítja Pfeiffenberger. Fabio Winkelhofer pedig „gyógynövénypedagógusnak” pozícionálta magát (ez is egy trend: egészségesen enni!), hangoztatva az „egész állat” egyben történő elkészítését és többnyire keserű fűszerezését. A Kitzbüheli Kupferstube séfje, Stephan Lenz pedig az önkitálalás híve, azaz, ne mindent készen kitálalva kapjon a vendég a tányéron.

A kölni fináléra azonban ennek ellenére a bajor Simon Stirntal (Kerpen) és a berlini Jens Hildebrandt séfek tudtak kvalifikációt szerezni. A cukrászok közül pedig a müncheni Enrico Christ és a tiroli Raffaele De Luca jutott be a döntőbe.

Forrás: OGZ, www.gast.at

Forrás: Vendég&Hotel Online


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.