A kölni Anugára készülődnek az osztrákok

Ausztriában az Év szakácsa, Év cukrásza „Koch des Jahres”/Patissier des Jahres” utolsó elődöntője Bécsben fejeződött be, a fináléra pedig október 11-én az Anugán kerül majd sor Kölnben.

Izgalmas verseny volt nem csupán a résztvevő szakácsok és cukrászok számára, de a szakmai közönség számára legalább annyira: Mikor van lehetőség arra, hogy a kollégák (akik ezúttal kizárólag férfiak voltak!) kézmozdulatait közvetlenül szemmel követhesse a közönség, ráadásul még kérdezhessen is? Egy teherautó platóján ritkán látni egyszerre olyan triót, mint például Stefan Lenz iséf-et, Marcus Pfeiffenbergert és Fabio Winkelhofert, akik 3 alapanyagból (sertésláb, pisztráng és lestyán) 20 perc leforgása alatt valami egyedülálló kompozíciót varázsoltak a tányérra.

Érdekes volt Pfeiffenberger hitvallása is, mely szerint minden ételnek megvan a saját maga ideális hőmérséklete, innen származik a trend a „langyos konyhához” és a Sous Vide (ejtsd: szu vid, jelentése:vákum alatt) technológiához is. A forró étel nem minden – alighanem el kell még pár vendégnek magyarázni a jövőben -állítja Pfeiffenberger. Fabio Winkelhofer pedig „gyógynövénypedagógusnak” pozícionálta magát (ez is egy trend: egészségesen enni!), hangoztatva az „egész állat” egyben történő elkészítését és többnyire keserű fűszerezését. A Kitzbüheli Kupferstube séfje, Stephan Lenz pedig az önkitálalás híve, azaz, ne mindent készen kitálalva kapjon a vendég a tányéron.

A kölni fináléra azonban ennek ellenére a bajor Simon Stirntal (Kerpen) és a berlini Jens Hildebrandt séfek tudtak kvalifikációt szerezni. A cukrászok közül pedig a müncheni Enrico Christ és a tiroli Raffaele De Luca jutott be a döntőbe.

Forrás: OGZ, www.gast.at

Forrás: Vendég&Hotel Online


Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát

Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát 

Friss, laza és pimasz gasztronómia. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani vezette, Kopaszi-öböl partján nyitva lévő Zazie-ra.
Ki lett az ország legjobb felszolgálója?

Ki lett az ország legjobb felszolgálója? 

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a győztes Kóródi Béla lett, a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakképző Iskola diákja.
Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.
Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.