A legfontosabb gasztrotrendek 2022-ben

Ismét tele a világ azzal, hogy miféle trendek várhatók az új esztendőben, ezúttal 2022-ben. Az amerikai vendéglátásban legbefolyásosabbnak számító National Restaurant Association aktuális felmérését tárta a hazai szakma elé a Food&Wine.

2021 végén Amerika vezető kulináris szövetsége, az 1929-ben alakult American Culinary Federation (ACF) tagjai közül 350 séfet kértek fel arra, hogy mondja el, hogy mit tart 2022 legfontosabb trendjeinek. A felmérés idén is hasznos és tanulságos eredményt hozott - írja Csíki Sándor Food&Wine című blogjában.

A legmenőbb kulináris trendek

Arra kérdésre, hogy 2022-ben melyek lesznek a legmenőbb kulináris trendek, a megkérdezett séfek többsége a következőket jelölte meg:

1. Fenntarthatóság
2. Növényi alapú élelmiszerek
3. Kényelmi ételek
4. Egészséges, immunrendszer erősítő ételek
5. Globális ételek és ízek

A világjárvány idején világszerte nőtt az elvitel és kiszállítás, azonban a fogyasztók körében nőtt az igény  környezetbarát csomagolóanyagok iránt,és a fenntarthatóság továbbra is befolyásoló tényező maradt.

A válaszadó séfek úgy gondolják, hogy, miután a fogyasztók a járvány csúcsán sok kényelmi ételt fogyasztottak [legalábbis Amerikában – szerk.], felértékelődik az olyan hozzávalók szerepe, amelyek immunerősítő tulajdonságokkal rendelkeznek, mint például a paradicsom, a bogyók, az olívaolaj, a magvak és az étcsokoládé. Valamint teret nyernek egészséges és bolygóbarát alternatívaként a növényi alapú élelmiszerek is.



Az egyedi, gyakran nemzetközi ízek iránti vágy is előkelő helyen áll a listán. A Délkelet-Ázsiából, Dél-Amerikából, a Karib-térségből, valamint Észak- és Nyugat-Afrikából származó globális élelmiszerek vezetik a listát.

TOP10 általános trend 2022-ben:

    Fenntartható, újrafelhasználható és újrahasznosítható csomagolás
    Csomagolás, amely megőrzi az élelmiszerek minőségét, és biztosítja, hogy az élelmiszer jól utazzon a kiszállítás   során
    Hőmérsékletet tartó csomagolás, amelyben a meleg étel meleg, a hideg étel hideg marad
    Nulla hulladék/fenntarthatóság
    Immunitást erősítő falatok
    A menü egyszerűsítése, kevesebb tétel
    Immunitást erősítő/funkcionális összetevők
    Növényi alapú szendvicsek
    Élelmiszerbiztonsági/ hamisítás-biztos csomagolás
    Alternatív édesítőszerek, például juhar- és kókuszcukor

Forrás: Food and Wine


Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?