A legfontosabb gasztrotrendek 2022-ben

Ismét tele a világ azzal, hogy miféle trendek várhatók az új esztendőben, ezúttal 2022-ben. Az amerikai vendéglátásban legbefolyásosabbnak számító National Restaurant Association aktuális felmérését tárta a hazai szakma elé a Food&Wine.

2021 végén Amerika vezető kulináris szövetsége, az 1929-ben alakult American Culinary Federation (ACF) tagjai közül 350 séfet kértek fel arra, hogy mondja el, hogy mit tart 2022 legfontosabb trendjeinek. A felmérés idén is hasznos és tanulságos eredményt hozott - írja Csíki Sándor Food&Wine című blogjában.

A legmenőbb kulináris trendek

Arra kérdésre, hogy 2022-ben melyek lesznek a legmenőbb kulináris trendek, a megkérdezett séfek többsége a következőket jelölte meg:

1. Fenntarthatóság
2. Növényi alapú élelmiszerek
3. Kényelmi ételek
4. Egészséges, immunrendszer erősítő ételek
5. Globális ételek és ízek

A világjárvány idején világszerte nőtt az elvitel és kiszállítás, azonban a fogyasztók körében nőtt az igény  környezetbarát csomagolóanyagok iránt,és a fenntarthatóság továbbra is befolyásoló tényező maradt.

A válaszadó séfek úgy gondolják, hogy, miután a fogyasztók a járvány csúcsán sok kényelmi ételt fogyasztottak [legalábbis Amerikában – szerk.], felértékelődik az olyan hozzávalók szerepe, amelyek immunerősítő tulajdonságokkal rendelkeznek, mint például a paradicsom, a bogyók, az olívaolaj, a magvak és az étcsokoládé. Valamint teret nyernek egészséges és bolygóbarát alternatívaként a növényi alapú élelmiszerek is.



Az egyedi, gyakran nemzetközi ízek iránti vágy is előkelő helyen áll a listán. A Délkelet-Ázsiából, Dél-Amerikából, a Karib-térségből, valamint Észak- és Nyugat-Afrikából származó globális élelmiszerek vezetik a listát.

TOP10 általános trend 2022-ben:

    Fenntartható, újrafelhasználható és újrahasznosítható csomagolás
    Csomagolás, amely megőrzi az élelmiszerek minőségét, és biztosítja, hogy az élelmiszer jól utazzon a kiszállítás   során
    Hőmérsékletet tartó csomagolás, amelyben a meleg étel meleg, a hideg étel hideg marad
    Nulla hulladék/fenntarthatóság
    Immunitást erősítő falatok
    A menü egyszerűsítése, kevesebb tétel
    Immunitást erősítő/funkcionális összetevők
    Növényi alapú szendvicsek
    Élelmiszerbiztonsági/ hamisítás-biztos csomagolás
    Alternatív édesítőszerek, például juhar- és kókuszcukor

Forrás: Food and Wine


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.