A legújabb elmélet: bioterrorizmus!

Nem csitulnak a németországi járvány hullámai, bár egyes híradások szerint maga a fertőzéshullám visszaszorulóban van. A halálos áldozatokkal járó ételmérgezés eredetére vonatkozóan azonban napról napra újabb elméletek látnak napvilágot.

Ezerhatszázhúszan betegedtek meg, és huszonegyen vesztették életüket eddig az E. coli járványban Az unió egészségügyi biztosa azt mondta, a megbetegedések köthetők egy észak-németországi területhez, tehát a járvány nem terjed. A betegség okát már sejtik, de most már óvatosan nyilatkoznak - adta hírül a Magyar Rádió.

A feltételezések szerint egy észak-németországi farmról származnak azok a csíraszállítmányok, amelyek az hasmenésjárványt, azaz az E. coli járványt okozták. „Ha megnézzük a fertőzés útvonalát, az összefüggés a növényi csíraszállítmányokkal egyértelmű” - állítja Gerd Lindemann, Alsó-Szászország fogyasztóvédelmi minisztere, hozzátéve, hogy ez a vizsgálat konkrétabb tényekre alapoz, mint az eddigiek.

„Teljesen elképzelhetetlennek tűnt, hogy pont innen származzon” - mondja egy szomszéd, és valóban: száz százalékig senki nem tudja megerősíteni, hogy a farmról származó csíra a felelős 21 ember haláláért. A laborvizsgálatok ugyanis ezt még nem mutatták ki.

Ternák Gábor, a pécsi egyetem tanára szerint éppen ezért lehet, hogy nem is véletlen mutációról van szó. „Nem lehet kizárni azt a lehetőséget, hogy valami bioterrorista akció zajlik, baktériumtenyészetet locsol szét valaki a környezetében, ahol sok ember megfordul.”

Biztonságpolitikai szakértők szerint ugyanakkor az, hogy eddig senki nem vállalta magára, kevésbé teszi valószínűvé ezt az elméletet. Az 1600 betegnek azonban éppúgy mindegy, hogy végül is uborka, babcsíra volt a felelős, mint annak a sok százezer zöldségtermelőnek, akik sok százmillió eurónyi kárt szenvedtek az elmúlt hetek uborkapánikja miatt - olvasható az MR1 online kidásán.

A német kormány így nem is két, hanem legalább három tűz közé kerül. A kórházak a betegek ellátásához kérnek többlettámogatást, az ellenzék a t ehetetlensége miatt ostorozza a minisztereket, a spanyolok és a többi európai gazda is a német kormánytól vár kárpótlást. Hiszen - érvelnek - a német állami szervek keltettek először nem megbízható adatokra lapozva pánikot. Hogy végül is ki fizeti a számlát, az az agrárminiszterek mai luxembourgi tárgyalásán derül ki.

„Az Európai Bizottság mindenféle jogi lehetőséget megvizsgál, de ennél többet nem mondhatok” - közölte diplomatikusan a biztos szóvivője. Annyi bizonyos, kemény csata várható. (forrás: Magyar Rádió)


Példátlan károk a hazai gyümölcsösökben

Példátlan károk a hazai gyümölcsösökben 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.