A magyar fajták évjárata lesz 2013

(MTI) - Az idei időjárást csak a klasszikus magyar fajták bírták jól, így, ha az időjárás szélsőséges jellege a következő években is megmarad, az tovább erősítheti a magyar fajták piaci térnyerését - állapítja meg a Varga Pincészet legfrissebb összegzésében.

A tájékoztatás szerint az idén lesznek olyan fajták, amelyekből kiváló borok lehetnek. A Csabagyöngyéből, az Irsai Olivérből már kész, és jól sikerült boraik vannak a magyar borászoknak. De jó minőségű lehet ebben az évben az Olaszrizling, a Kéknyelű, a Rózsakő és a Kékfrankos is.
Ahhoz azonban, hogy a lehetőségből valóság legyen, szép őszi időre lenne szükség. A mostani csapadékos időjárás már nem hiányzott a szakemberek szerint, de ha jövő héttől október végéig nem esik az eső, akkor sok öröm lehet ebben az idei évjáratban.
Más fajtáknál azonban nem ilyen jó a helyzet. A kemény telet hozó március után hideg tavasz következett, május végén egy erős felmelegedéssel, majd lehűléssel. A kedvezőtlen időjárás a szőlővirágzás időszakára esett, a fajták jelentős részénél a beporzás nem, vagy nem egyszerre történt meg.
Ezért jelentős mennyiségi kiesések vannak például a Muscat Ottonelnél és Lunelnél, a Chardonnaynál és a Pinot Gris-nél. A rosszul sikerült virágzáson kívül a szőlőfajták különbözőképpen viselték a szélsőséges időjárási körülményeket.
A szokatlan időjárási körülményeket a magyar fajták bírták a legjobban. Ha az időjárás szélsőséges jellege a következő években is megmarad, tovább erősítheti a magyar fajták piaci térnyerését - olvasható az évente 11 millió palack bort forgalmazó Varga Pincészet közleményében.
Az idei szüret után a becslések alapján mintegy 2,5-3,0 millió hektoliter bor kerülhet a pincékbe - Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) főtitkárának korábbi tájékoztatása szerint. A mennyiséget jelentősen befolyásolja majd a következő hetek időjárása. Ha folytatódik az aszály, tovább csökken a mennyiség, de egy hosszan tartó csapadékos periódus is negatívín hathat. Ez utóbbi esetben ugyanis megjelenhet a szürke rothadás, mint károsító tényező.
Hozzátette: a legtöbb helyen a szőlő egészséges. Bár a növény-egészségügyi védekezés az idén nehezebb volt a szokásosnál, sikerült a gazdálkodóknak a problémákat megoldani. Így sem peronoszpóra-, sem lisztharmat-fertőzés nem volt, bár többet kellett permetezni, mint tavaly.

Forrás: MTI


A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.