A magyar fajták évjárata lesz 2013

(MTI) - Az idei időjárást csak a klasszikus magyar fajták bírták jól, így, ha az időjárás szélsőséges jellege a következő években is megmarad, az tovább erősítheti a magyar fajták piaci térnyerését - állapítja meg a Varga Pincészet legfrissebb összegzésében.

A tájékoztatás szerint az idén lesznek olyan fajták, amelyekből kiváló borok lehetnek. A Csabagyöngyéből, az Irsai Olivérből már kész, és jól sikerült boraik vannak a magyar borászoknak. De jó minőségű lehet ebben az évben az Olaszrizling, a Kéknyelű, a Rózsakő és a Kékfrankos is.
Ahhoz azonban, hogy a lehetőségből valóság legyen, szép őszi időre lenne szükség. A mostani csapadékos időjárás már nem hiányzott a szakemberek szerint, de ha jövő héttől október végéig nem esik az eső, akkor sok öröm lehet ebben az idei évjáratban.
Más fajtáknál azonban nem ilyen jó a helyzet. A kemény telet hozó március után hideg tavasz következett, május végén egy erős felmelegedéssel, majd lehűléssel. A kedvezőtlen időjárás a szőlővirágzás időszakára esett, a fajták jelentős részénél a beporzás nem, vagy nem egyszerre történt meg.
Ezért jelentős mennyiségi kiesések vannak például a Muscat Ottonelnél és Lunelnél, a Chardonnaynál és a Pinot Gris-nél. A rosszul sikerült virágzáson kívül a szőlőfajták különbözőképpen viselték a szélsőséges időjárási körülményeket.
A szokatlan időjárási körülményeket a magyar fajták bírták a legjobban. Ha az időjárás szélsőséges jellege a következő években is megmarad, tovább erősítheti a magyar fajták piaci térnyerését - olvasható az évente 11 millió palack bort forgalmazó Varga Pincészet közleményében.
Az idei szüret után a becslések alapján mintegy 2,5-3,0 millió hektoliter bor kerülhet a pincékbe - Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) főtitkárának korábbi tájékoztatása szerint. A mennyiséget jelentősen befolyásolja majd a következő hetek időjárása. Ha folytatódik az aszály, tovább csökken a mennyiség, de egy hosszan tartó csapadékos periódus is negatívín hathat. Ez utóbbi esetben ugyanis megjelenhet a szürke rothadás, mint károsító tényező.
Hozzátette: a legtöbb helyen a szőlő egészséges. Bár a növény-egészségügyi védekezés az idén nehezebb volt a szokásosnál, sikerült a gazdálkodóknak a problémákat megoldani. Így sem peronoszpóra-, sem lisztharmat-fertőzés nem volt, bár többet kellett permetezni, mint tavaly.

Forrás: MTI


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.