A magyar fajták évjárata lesz 2013

(MTI) - Az idei időjárást csak a klasszikus magyar fajták bírták jól, így, ha az időjárás szélsőséges jellege a következő években is megmarad, az tovább erősítheti a magyar fajták piaci térnyerését - állapítja meg a Varga Pincészet legfrissebb összegzésében.

A tájékoztatás szerint az idén lesznek olyan fajták, amelyekből kiváló borok lehetnek. A Csabagyöngyéből, az Irsai Olivérből már kész, és jól sikerült boraik vannak a magyar borászoknak. De jó minőségű lehet ebben az évben az Olaszrizling, a Kéknyelű, a Rózsakő és a Kékfrankos is.
Ahhoz azonban, hogy a lehetőségből valóság legyen, szép őszi időre lenne szükség. A mostani csapadékos időjárás már nem hiányzott a szakemberek szerint, de ha jövő héttől október végéig nem esik az eső, akkor sok öröm lehet ebben az idei évjáratban.
Más fajtáknál azonban nem ilyen jó a helyzet. A kemény telet hozó március után hideg tavasz következett, május végén egy erős felmelegedéssel, majd lehűléssel. A kedvezőtlen időjárás a szőlővirágzás időszakára esett, a fajták jelentős részénél a beporzás nem, vagy nem egyszerre történt meg.
Ezért jelentős mennyiségi kiesések vannak például a Muscat Ottonelnél és Lunelnél, a Chardonnaynál és a Pinot Gris-nél. A rosszul sikerült virágzáson kívül a szőlőfajták különbözőképpen viselték a szélsőséges időjárási körülményeket.
A szokatlan időjárási körülményeket a magyar fajták bírták a legjobban. Ha az időjárás szélsőséges jellege a következő években is megmarad, tovább erősítheti a magyar fajták piaci térnyerését - olvasható az évente 11 millió palack bort forgalmazó Varga Pincészet közleményében.
Az idei szüret után a becslések alapján mintegy 2,5-3,0 millió hektoliter bor kerülhet a pincékbe - Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) főtitkárának korábbi tájékoztatása szerint. A mennyiséget jelentősen befolyásolja majd a következő hetek időjárása. Ha folytatódik az aszály, tovább csökken a mennyiség, de egy hosszan tartó csapadékos periódus is negatívín hathat. Ez utóbbi esetben ugyanis megjelenhet a szürke rothadás, mint károsító tényező.
Hozzátette: a legtöbb helyen a szőlő egészséges. Bár a növény-egészségügyi védekezés az idén nehezebb volt a szokásosnál, sikerült a gazdálkodóknak a problémákat megoldani. Így sem peronoszpóra-, sem lisztharmat-fertőzés nem volt, bár többet kellett permetezni, mint tavaly.

Forrás: MTI


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.