A kiadvány - amely immár 11. alklommal jelent meg - továbbra sem étteremkalauz, inkább kulináris útikönyvnek nevezhető. Az éttermi kategóriák mindegyikéből tesz ajánlásokat: bemutat kultúrbisztrót, halsütőt, romkocsmákat, fűszerkerteket, sajtkészítő műhelyeket, kockás abroszos kisvendéglőket, fine dining éttermeket is, valamint északi és déli parti borászatokat. A Michelin ellenőrei 10 helyet tartottak a Balaton mellett ajánlásra méltónak, négy pedig elhozta a Bib Gourmand, a jó ár/érték arányú elismerést is. Ezekről a helyekről külön lista szerepel a kiadványban.
A kiadvány készítői a következő megállapításokra jutottak:
• Az árak 15–25 százalékot emelkedtek
• A rezsiárak megugrása ellenére a vendéglátás régi, nagy bástyái kitartanak, hozzájuk 60 új vendéglátóhely csatlakozott
• Sokasodott a vega/vegán ételeket kínáló éttermek száma, ugyanakkor a mentes étkezés hívei sem számkivetettek
• A választék széles spektrumon mozog
• Elég kaotikus a felhozatal: lángos, hekk, nápolyi pizza, francia, olasz, mediterrán, mexikói ízek, tengeri herkentyűk, BBQ, hamburger
• A hagyományőrző balatoni ételek, mint a petyek, vagyis a fonyódi halászlé, vagy Vörösmarty Mihály kedvence, a baligány ritka szereplő az étlapokon
• A regionális gondolkodású éttermek esetén viszont továbbra is törekszenek a helyi alapanyagok, a halak korábbinál jóval változatosabb használatára
Forrás: Magyar Konyha