A méltatlanul mellőzött bab

Jó néhány étel van a világon, melyet valamiért ritkán eszünk, pedig nem is drága, jó az íze, és minden szempontból jót tesz a szervezetnek – mutat rá cikkében az MNO. A bab sokkal többet érdemelne.

Úgy tűnik, manapság egyfajta trenddé vált, hogy hosszú listát készítsünk azokról az ételekről, melyeket nem vagyunk hajlandóak megenni. Ezerféle diéta kering az interneten, és mindegyik azt hirdeti magáról, hogy ettől majd lefogysz meg egészségesebb leszel, a lényeg, hogy ne edd ezt, azt meg amazt. Alan Christianson arizóniai természetgyógyász azonban azon a véleményen van saját tapasztalatai alapján, hogy ezek a „korlátozó” diéták általában tápanyaghiányhoz, gyengébb emésztési funkcióhoz és érzelmi stresszhez vezetnek.

A bab tipikusan lenézett növény. A fejlett országokban sokan a szegények eledelének tartják, meg hát, ugye, van egy speciális élettani hatása is, ezért elvből nem fogyasztják, pedig amellett, hogy finom és rengetegféle módon lehet elkészíteni, az egészségre is jótékony hatással van, amit felmérések bizonyítanak.

A bab lassítja az öregedést

A vörösborról köztudomású, hogy jót tesz a szervezetnek (napi 1-2 pohár), mégpedig a magas rezveratrol tartalma miatt. Ez a vegyület védi a DNS-t a károsodástól, tehát lassítja az öregedést. De nemcsak a borban találunk rezveratrolt, hanem néhány babfajtában is. A fekete bab és a lencse kifejezetten nagy mennyiségű rezveratrolt tartalmaz.

A bab számos egyéb pozitív egészségügyi hatásának megismeréséhez erre a linkre tanácsos rákattintanunk.



Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.