A molekuláris italnyomtatóval szinte bármilyen ital elkészíthető

Egy Cana nevű cég bemutatta a bolygó első „molekuláris italnyomtatóját". A cég nyilatkozata szerint a gép egyetlen ízesítőpatron használatával több ezer különféle italt, méghozzá például gyümölcsleveket, üdítőket, jeges kávét, sportitalokat, bort és koktélokat tud kikeverni.

A Cana One nevű masina a konyhapulton is elfér, és a felhasználók egy érintőképernyőn keresztül adhatják meg, hogy aktuálisan milyen márkájú és típusú nedűt szeretnének kicsikarni belőle.

Ezen a kijelzőn még az innivalóban tartalmazott alkohol, koffein és cukor elvárt szintjét is be lehet állítani.

A Cana állítólag a világ minden tájáról rengeteg italmárkával együttműködve állította össze a kínálatot, de természetesen saját receptek is szerepelnek a választékban. A cég állítása szerint a szortiment kialakításához egy tudóscsoport három évet töltött el a népszerű italok molekuláris szintű tanulmányozásával. A projekt során a kutatók elkülönítették az innivalók ízéért és aromájáért felelős vegyületeket, és ezeket felhasználva olyan komponenseket alkottak, amelyekből a létező legkülönbözőbb szomjoltókat lehet kikutyulni.

A rendszer egy „újszerű, mikrofluidikus folyadékadagoló technológiát" alkalmaz az italok elkészítéséhez.

A kényelem, és a menőségi faktor mellett a Cana One egyik legnyilvánvalóbb előnye az lehet, hogy az alkalmazásával búcsút lehet inteni a palackoknak és a fémdobozoknak, vagyis a hulladékképződés kiküszöbölhető. Mi több, a gép használata mellett az összetevők (például narancs, szőlő stb.) megtermesztéséhez hagyományosan felhasznált vízmennyiség is teljes egészében megtakarítható.

Bár a Cana a patronokat szükség szerint automatikusan, költség nélkül fogja kicserélni, az italokat egy nem tökéletesen világos értékesítési modell keretében – 0,29 és 2,99 dollár közötti áron – darabonként ki kell majd fizetni.

A Cana One-ok kézbesítése az Egyesült Államokban várhatóan 2023 elején fog megkezdődni, és egyelőre bizonytalan, hogy a gyártó a világ Amerikán túli piacait is megcélozza-e majd a készülékekkel.

Forrás: Engadget / Store Insider


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.