A neves borászatok növelték árbevételüket

Az Mfor.hu által vizsgált legnagyobb hazai borászatok többségét nem érintette hátrányosan a tavalyi év visszaeső kiskereskedelmi forgalma. Csányi Sándor pincészete azonban tovább növelte a veszteségét az előző évhez képest - írja a Borászportál.

A fogyasztók csökkent fizetőképessége, és az ezzel párhuzamosan mérséklődő vásárlási hajlandósága az üzletláncok mellett az élelmiszeripari cégeknél is éreztette a hatását. A trend alól kivételnek tűnnek a nevesebb hazai borászatok, melyek, ha nem is minden esetben jelentős tétellel, de növelni tudták az árbevételüket. A növekedéshez nem csak a belföldi forgalom növekedése, de az export értékesítés emelkedése is hozzájárult.

A Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó cég 2009 után ismét veszteséget termelt, bár a tavalyi árbevétel 1,2 milliárd forint volt, ami megegyezik az előző év bevételével. Az értékcsökkenés mérséklődése és az egyéb bevételek növekedése 91 millió forintos üzleti eredménynövekedést jelentett. A társaság 2010-ben uniós forrásból 109 millió forintos támogatást kapott.

„Társaságunk adózás előtti eredményét alapvetően a pénzügyi műveletek eredménye határozza meg, részben a kamatterhek, részben pedig a deviza árfolyamkülönbözetek által” – olvasható a beszámolóban. A társaság árfolyamveszteség címen 135 millió forintot volt kénytelen elszámolni tavaly.

Ez azt jelenti, hogy míg 2009-ben a pénzügyi műveletek ráfordításai 106 millió forintot jelentettek, addig tavaly ez a kiadás 247 millióra nőtt. A realizált eredmény -147 millió forint volt 2010-ben, így a negatív adóalap miatt a cég mentesül az adófizetés alól. Érdekesség, hogy ez a jelenség már 2004 óta tart – 6 éve veszteségesen működik a Zrt.

Az 1990 óta működő Varga Pincészet Kft. vállalkozás a 2009-ben elért 2,3 milliárdos árbevételét követően tavaly 2,7 milliárdot realizált. Ehhez a belföldi értékesítés 250 milliós növekedése mellett az exportbevétel bő 130 milliós emelkedése is hozzájárult, melynek több mint 85 százaléka hordós és palackos borértékesítésből származott. Ezzel szemben 2010-ben a mérleg szerinti eredmény némileg csökkent az előző évhez képest, de csak azért, mert 180 millió forint osztalék kifizetéséről döntött a közgyűlés. Így a tavaly elért mérleg szerinti eredmény 92 millió forint volt a előző évi 101 millió után.

A mádi székhelyű Szepsy Borászati Kft. tavaly 38 millió forinttal 101 millióra növelte az árbevételét. Az, hogy milyen mértékben járult hozzá a növekedéshez a hazai és a belföldi értékesítés, a beszámolóból nem derül ki. Az azonban tudható, hogy a 22 millió forintos követelésük döntő többségét a belföldi vevői követelések jelentik. Ezzel szemben az elmúlt évben 85 százalékkal emelkedett a rövid lejáratú kötelezettségek értéke, ami nagyrészt az 5 millió forint vevői előlegnek, a majdnem 7 millió forint december havi munkabérnek és járulékainak, valamint 4,8 millió forint tagi kölcsönnek köszönhető. A cég az előző évhez képest 61 százalékkal, 64 millió forintra tudta növelni az eredményét. A kiemelkedően magas adózott jövedelem és bevétel arányának 63 százalékos értéke elsősorban az 58,8 milliós aktivált saját teljesítménynek köszönhető.

Az árbevétel tekintetében növekedést realizálhatott a Demeter Pincészet Kft., hiszen a 2009-es 34 millió forint után tavaly 48 milliót ért el. Ennek ellenére az üzleti eredmény, és a mérleg szerinti eredmény is kevesebb volt tavaly. Előbbi 200 ezer forinttal, utóbbi pedig 100 ezer forinttal csökkent. Ennek oka, hogy az anyagjellegű ráfordítások 38 millió forint helyett 48 millióra emelkedett, valamint 2010-ben az adófizetési kötelezettségük kis mértékben növekedett. Így tavaly mindössze 1,2 milliós eredményről tudott beszámolni az összesen 7 munkavállalóval működő vállalkozás. (forrás: Mfor.hu, Borászportál)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.