A kutatónő új könyvében a sör születésének történetét is bemutatja: eszerint már a sumérek idejében is a gyengébb nem készíthette az alkoholos nedűt. Erre az is utalhat, hogy az ősi társadalmakban a sörnek mindenhol istennője, és nem istene volt. Az i.sz. 8-10. században aztán a vikingek hódításaikor is ez volt a helyzet: a nőknek kiemelt és fontos helye volt a társadalomban, és azt a korabeli szabályozások is megörökítik, hogy csakis ők főzhették a nedűt.
A könyvből az egyes országok hagyományait is megismerhetjük, így például azt, hogy Angliában a nők otthon főzték a sört, és az általában komoly bevételt jelentett az egyes háztartások számra. Emellett a nedű már a hétköznapi étkezés részévé vált, és például I. Erzsébet is szívesen fogyasztotta.
A 18. század, és az ipari forradalom kezdetekor azonban mindez nagyüzemi körülmények közé került, és az újfajta főzési szokásokkal és sörökkel a korábbi hagyományok is feledésbe merültek - véli a történésznő. (www-mult-kor.hu)
A nőknek köszönhetik a sört a pasik
Jane Peyton történész szerint a nők érdeme a sör feltalálása és évezredekig csak ők főzhették és ihatták ezt az alkoholfajtát. Ez a helyzet 200 évvel ezelőtt változott meg, és az italt ma már csak és kizárólag férfiak számára reklámozzák - írja a The Telegraph.

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert
A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester
A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar
A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Új trendek a gin piacon
A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás
Tippek a séftől.

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon
Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.

Furmintok csatája Franciaországban
A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.

Bajban a hazai sörfőzdék
A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Fesztiválozik a MOHU új automatája
A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja
Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.