A nőknek köszönhetik a sört a pasik

Jane Peyton történész szerint a nők érdeme a sör feltalálása és évezredekig csak ők főzhették és ihatták ezt az alkoholfajtát. Ez a helyzet 200 évvel ezelőtt változott meg, és az italt ma már csak és kizárólag férfiak számára reklámozzák - írja a The Telegraph.

A kutatónő új könyvében a sör születésének történetét is bemutatja: eszerint már a sumérek idejében is a gyengébb nem készíthette az alkoholos nedűt. Erre az is utalhat, hogy az ősi társadalmakban a sörnek mindenhol istennője, és nem istene volt. Az i.sz. 8-10. században aztán a vikingek hódításaikor is ez volt a helyzet: a nőknek kiemelt és fontos helye volt a társadalomban, és azt a korabeli szabályozások is megörökítik, hogy csakis ők főzhették a nedűt. A könyvből az egyes országok hagyományait is megismerhetjük, így például azt, hogy Angliában a nők otthon főzték a sört, és az általában komoly bevételt jelentett az egyes háztartások számra. Emellett a nedű már a hétköznapi étkezés részévé vált, és például I. Erzsébet is szívesen fogyasztotta. A 18. század, és az ipari forradalom kezdetekor azonban mindez nagyüzemi körülmények közé került, és az újfajta főzési szokásokkal és sörökkel a korábbi hagyományok is feledésbe merültek - véli a történésznő. (www-mult-kor.hu)

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.