A kutatónő új könyvében a sör születésének történetét is bemutatja: eszerint már a sumérek idejében is a gyengébb nem készíthette az alkoholos nedűt. Erre az is utalhat, hogy az ősi társadalmakban a sörnek mindenhol istennője, és nem istene volt. Az i.sz. 8-10. században aztán a vikingek hódításaikor is ez volt a helyzet: a nőknek kiemelt és fontos helye volt a társadalomban, és azt a korabeli szabályozások is megörökítik, hogy csakis ők főzhették a nedűt.
A könyvből az egyes országok hagyományait is megismerhetjük, így például azt, hogy Angliában a nők otthon főzték a sört, és az általában komoly bevételt jelentett az egyes háztartások számra. Emellett a nedű már a hétköznapi étkezés részévé vált, és például I. Erzsébet is szívesen fogyasztotta.
A 18. század, és az ipari forradalom kezdetekor azonban mindez nagyüzemi körülmények közé került, és az újfajta főzési szokásokkal és sörökkel a korábbi hagyományok is feledésbe merültek - véli a történésznő. (www-mult-kor.hu)
A nőknek köszönhetik a sört a pasik
Jane Peyton történész szerint a nők érdeme a sör feltalálása és évezredekig csak ők főzhették és ihatták ezt az alkoholfajtát. Ez a helyzet 200 évvel ezelőtt változott meg, és az italt ma már csak és kizárólag férfiak számára reklámozzák - írja a The Telegraph.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.