A PTE kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a pécsi intézet és a hosszúhetényi központú, de Szekszárd környékén szőlőt művelő Indivinum győztes borát 19 pincészet 35 mintájából választotta ki a "vakon" kóstoló társadalmi zsűri.
A nyerteseknek járó oklevelet Jakab Gábor egyetemi tanár, az intézet igazgatója és Hetényi János, a pincészet vezetője vehette át a napokban, az egyetem újkori alapításának századik évfordulójára rendezett jubileumi fogadáson.
A győztes borokból kategóriánként 1000-1200 palackot vásárol az egyetem. Az egyedi címkével ellátott italok elsősorban ajándékul szolgálnak az intézmény partnereinek, vendégeinek, de oktatók és hallgatók is megvásárolhatják, valamint korlátozott számban vinotékákba is jut belőle.
A PTE 2000 óta szervezi meg az egyetem bora versenyt a Dél-Dunántúl borvidékein. A pincészetek felé elvárás, hogy a benevezettborok ne legyenek drágák, hogy az intézmény nagy tételben tudjon vásárolni belőlük. Az egyetem bora rendkívül népszerű, az intézmény a vásárolt tételeken felül általában utórendelésre is "kényszerül".
A pécsi egyetem bora
(MTI) - A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szőlészeti és Borászati Intézetének 2008-as évjáratú cirfandlija és az Indivinum Kft. 2011-es kékfrankosa nyert a Pécsi Tudományegyetem Bora címért folytatott idei versenyben.

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között
A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.

Ízek Kertje Nagyrédén
Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel
Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén
A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás
Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek
Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében
Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen
A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról
Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép
Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.