„A prémiumkávé a mindennapok részévé vált”

Cikksorozatunk 5. részében a kávé üzleti életben betöltött szerepét mutatjuk be.  (x)

– Készült-e arról felmérés, hogy az üzleti életben mennyi kávét fogyasztanak a felhasználók?

– Pontos felmérést erről még nem végeztünk, viszont azt egyértelműen látjuk, hogy az üzleti életben fontos szerep jut a kávénak. Az irodákban dolgozók naponta több kávét (akár napi öt-hat adagot) fogyasztanak, főleg a multinacionális cégeknél, és nem ritka, hogy a cég „béren kívüli juttatásként” biztosítja a munkavállalóknak a kávét. Tény, hogy ma az üzleti kultúra szerves része a tárgyalások alkalmával elfogyasztott fekete, emiatt is sokszor kimagasló a kávéfogyás ebben a szegmensben.

– Mi most a trend? Mennyire számít a minőség? Mely kávétípusok fogynak ezen a területen a legjobban? Mit ajánl az üzleti területen dolgozóknak?

– Manapság már nem számít kuriózumnak prémiumminőségű kávét fogyasztani, ez a fajta luxus a mindennapi életünk részévé vált. Egy szolgáltató számára – így a Pannon Kávé Kft.-nek is –magától értetődőnek kell lennie, hogy elsőosztályú alapanyagokkal dolgozik, különben a fogyasztók nagyon gyorsan találnak más alternatívát a piacon. A tejes italok még mindig trendik, de egyre többen fogyasztják tisztán a kávéjukat, a kávé tényleges minőségét kóstolva. A Pannon Kávé Kft. olyan kávészolgáltatást biztosít, amellyel kompromisszummentes kávéitalokat tudnak fogyasztani partnerei, többek között a különböző tejes italok széles választékának biztosításával.

– Egy-egy nagyobb konferenciára, tréningre, meetingre milyen kávéféleséget ajánl?

– Ilyen jellegű eseményeken a minőség mellett a gyorsaság és a strapabírás lényeges szempontok. Gyakran hullámokban kapnak nagy terhelést a kávégépek, például egy konferencia szünetében többszáz embert kell néhány perc alatt kiszolgálni. Automata esetén olyan gépeket kínálunk, amelyek gyorsan elkészítik az italokat, így kevesebb a sorban állás, de ez nem mehet a minőség rovására. Előfordul, hogy karos géppel jelenünk meg a rendezvényeken, ekkor a barista személye fontos, ugyanis egy profi szakember megfelelő munkaszervezéssel az automatához hasonló gyorsasággal tudja kiszolgálni az italokat.

– Az üzleti életben a hölgyek és az urak kávéfogyasztási szokásai között van különbség? 

– A hölgyek gyakran a hosszabb, tejes italokat szokták választani, például café lattét, az urak közül többen fogyasztanak rövidebb italokat, például ristrettót, espresso macchiatót. A hölgyek általában egészségtudatosabbak, mint a férfiak, emiatt többen fogyasztják közülük laktózmentes tejjel vagy növényi itallal a kávéjukat.

– Az incentive életben dolgozók sokszor választanak magukkal kávét elvitelre. Ezen a téren mit ajánlanak? Mely kávéféleségek a Pannon termékskáláján a legkeresettebbek?

– Többfajta méretű és dizájnú elviteles pohár található meg kínálatunkban, tetővel kiegészítve. A környezettudatosságot szem előtt tartva próbáljuk partnereinknek a műanyag változatok helyett a papírt ajánlani. Ez igaz a keverőpálcákra is, amelyekből már a műanyag mellett faváltozatot is kínálunk.

–Jövőre milyen trendek várhatók az incentive területen? Van arról előrejelzés, mely kávé lesz jövőre nagy sláger?

Jelentős változás nem várható, továbbra is a prémiumszegmens növekszik mind a kávé, mint alapanyag és végtermék, mind a kávégépek vonatkozásában. A smart megoldások még kevés helyen terjedtek el, elképzelhető, hogy ez az irány nagyobb figyelmet kap a jövőben. Ezesetben olyan, kávégéphez csatlakozó rendszerekre kell gondolni, amelyekkel valós idejű statisztikákat kaphatunk a kávéfogyasztásról, vagy akár egy meghibásodást egyből jelez a szolgáltatónak a kávégép, így gyorsabban orvosolható a probléma.

Zádor Ákos

értékesítési igazgató, Pannon Kávé Kft.


Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program. Jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál!

Pizza, kutyák és igazi családi program. Jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál! 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?