„A prémiumkávé a mindennapok részévé vált”

Cikksorozatunk 5. részében a kávé üzleti életben betöltött szerepét mutatjuk be.  (x)

– Készült-e arról felmérés, hogy az üzleti életben mennyi kávét fogyasztanak a felhasználók?

– Pontos felmérést erről még nem végeztünk, viszont azt egyértelműen látjuk, hogy az üzleti életben fontos szerep jut a kávénak. Az irodákban dolgozók naponta több kávét (akár napi öt-hat adagot) fogyasztanak, főleg a multinacionális cégeknél, és nem ritka, hogy a cég „béren kívüli juttatásként” biztosítja a munkavállalóknak a kávét. Tény, hogy ma az üzleti kultúra szerves része a tárgyalások alkalmával elfogyasztott fekete, emiatt is sokszor kimagasló a kávéfogyás ebben a szegmensben.

– Mi most a trend? Mennyire számít a minőség? Mely kávétípusok fogynak ezen a területen a legjobban? Mit ajánl az üzleti területen dolgozóknak?

– Manapság már nem számít kuriózumnak prémiumminőségű kávét fogyasztani, ez a fajta luxus a mindennapi életünk részévé vált. Egy szolgáltató számára – így a Pannon Kávé Kft.-nek is –magától értetődőnek kell lennie, hogy elsőosztályú alapanyagokkal dolgozik, különben a fogyasztók nagyon gyorsan találnak más alternatívát a piacon. A tejes italok még mindig trendik, de egyre többen fogyasztják tisztán a kávéjukat, a kávé tényleges minőségét kóstolva. A Pannon Kávé Kft. olyan kávészolgáltatást biztosít, amellyel kompromisszummentes kávéitalokat tudnak fogyasztani partnerei, többek között a különböző tejes italok széles választékának biztosításával.

– Egy-egy nagyobb konferenciára, tréningre, meetingre milyen kávéféleséget ajánl?

– Ilyen jellegű eseményeken a minőség mellett a gyorsaság és a strapabírás lényeges szempontok. Gyakran hullámokban kapnak nagy terhelést a kávégépek, például egy konferencia szünetében többszáz embert kell néhány perc alatt kiszolgálni. Automata esetén olyan gépeket kínálunk, amelyek gyorsan elkészítik az italokat, így kevesebb a sorban állás, de ez nem mehet a minőség rovására. Előfordul, hogy karos géppel jelenünk meg a rendezvényeken, ekkor a barista személye fontos, ugyanis egy profi szakember megfelelő munkaszervezéssel az automatához hasonló gyorsasággal tudja kiszolgálni az italokat.

– Az üzleti életben a hölgyek és az urak kávéfogyasztási szokásai között van különbség? 

– A hölgyek gyakran a hosszabb, tejes italokat szokták választani, például café lattét, az urak közül többen fogyasztanak rövidebb italokat, például ristrettót, espresso macchiatót. A hölgyek általában egészségtudatosabbak, mint a férfiak, emiatt többen fogyasztják közülük laktózmentes tejjel vagy növényi itallal a kávéjukat.

– Az incentive életben dolgozók sokszor választanak magukkal kávét elvitelre. Ezen a téren mit ajánlanak? Mely kávéféleségek a Pannon termékskáláján a legkeresettebbek?

– Többfajta méretű és dizájnú elviteles pohár található meg kínálatunkban, tetővel kiegészítve. A környezettudatosságot szem előtt tartva próbáljuk partnereinknek a műanyag változatok helyett a papírt ajánlani. Ez igaz a keverőpálcákra is, amelyekből már a műanyag mellett faváltozatot is kínálunk.

–Jövőre milyen trendek várhatók az incentive területen? Van arról előrejelzés, mely kávé lesz jövőre nagy sláger?

Jelentős változás nem várható, továbbra is a prémiumszegmens növekszik mind a kávé, mint alapanyag és végtermék, mind a kávégépek vonatkozásában. A smart megoldások még kevés helyen terjedtek el, elképzelhető, hogy ez az irány nagyobb figyelmet kap a jövőben. Ezesetben olyan, kávégéphez csatlakozó rendszerekre kell gondolni, amelyekkel valós idejű statisztikákat kaphatunk a kávéfogyasztásról, vagy akár egy meghibásodást egyből jelez a szolgáltatónak a kávégép, így gyorsabban orvosolható a probléma.

Zádor Ákos

értékesítési igazgató, Pannon Kávé Kft.


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.