„A prémiumkávé a mindennapok részévé vált”

Cikksorozatunk 5. részében a kávé üzleti életben betöltött szerepét mutatjuk be.  (x)

– Készült-e arról felmérés, hogy az üzleti életben mennyi kávét fogyasztanak a felhasználók?

– Pontos felmérést erről még nem végeztünk, viszont azt egyértelműen látjuk, hogy az üzleti életben fontos szerep jut a kávénak. Az irodákban dolgozók naponta több kávét (akár napi öt-hat adagot) fogyasztanak, főleg a multinacionális cégeknél, és nem ritka, hogy a cég „béren kívüli juttatásként” biztosítja a munkavállalóknak a kávét. Tény, hogy ma az üzleti kultúra szerves része a tárgyalások alkalmával elfogyasztott fekete, emiatt is sokszor kimagasló a kávéfogyás ebben a szegmensben.

– Mi most a trend? Mennyire számít a minőség? Mely kávétípusok fogynak ezen a területen a legjobban? Mit ajánl az üzleti területen dolgozóknak?

– Manapság már nem számít kuriózumnak prémiumminőségű kávét fogyasztani, ez a fajta luxus a mindennapi életünk részévé vált. Egy szolgáltató számára – így a Pannon Kávé Kft.-nek is –magától értetődőnek kell lennie, hogy elsőosztályú alapanyagokkal dolgozik, különben a fogyasztók nagyon gyorsan találnak más alternatívát a piacon. A tejes italok még mindig trendik, de egyre többen fogyasztják tisztán a kávéjukat, a kávé tényleges minőségét kóstolva. A Pannon Kávé Kft. olyan kávészolgáltatást biztosít, amellyel kompromisszummentes kávéitalokat tudnak fogyasztani partnerei, többek között a különböző tejes italok széles választékának biztosításával.

– Egy-egy nagyobb konferenciára, tréningre, meetingre milyen kávéféleséget ajánl?

– Ilyen jellegű eseményeken a minőség mellett a gyorsaság és a strapabírás lényeges szempontok. Gyakran hullámokban kapnak nagy terhelést a kávégépek, például egy konferencia szünetében többszáz embert kell néhány perc alatt kiszolgálni. Automata esetén olyan gépeket kínálunk, amelyek gyorsan elkészítik az italokat, így kevesebb a sorban állás, de ez nem mehet a minőség rovására. Előfordul, hogy karos géppel jelenünk meg a rendezvényeken, ekkor a barista személye fontos, ugyanis egy profi szakember megfelelő munkaszervezéssel az automatához hasonló gyorsasággal tudja kiszolgálni az italokat.

– Az üzleti életben a hölgyek és az urak kávéfogyasztási szokásai között van különbség? 

– A hölgyek gyakran a hosszabb, tejes italokat szokták választani, például café lattét, az urak közül többen fogyasztanak rövidebb italokat, például ristrettót, espresso macchiatót. A hölgyek általában egészségtudatosabbak, mint a férfiak, emiatt többen fogyasztják közülük laktózmentes tejjel vagy növényi itallal a kávéjukat.

– Az incentive életben dolgozók sokszor választanak magukkal kávét elvitelre. Ezen a téren mit ajánlanak? Mely kávéféleségek a Pannon termékskáláján a legkeresettebbek?

– Többfajta méretű és dizájnú elviteles pohár található meg kínálatunkban, tetővel kiegészítve. A környezettudatosságot szem előtt tartva próbáljuk partnereinknek a műanyag változatok helyett a papírt ajánlani. Ez igaz a keverőpálcákra is, amelyekből már a műanyag mellett faváltozatot is kínálunk.

–Jövőre milyen trendek várhatók az incentive területen? Van arról előrejelzés, mely kávé lesz jövőre nagy sláger?

Jelentős változás nem várható, továbbra is a prémiumszegmens növekszik mind a kávé, mint alapanyag és végtermék, mind a kávégépek vonatkozásában. A smart megoldások még kevés helyen terjedtek el, elképzelhető, hogy ez az irány nagyobb figyelmet kap a jövőben. Ezesetben olyan, kávégéphez csatlakozó rendszerekre kell gondolni, amelyekkel valós idejű statisztikákat kaphatunk a kávéfogyasztásról, vagy akár egy meghibásodást egyből jelez a szolgáltatónak a kávégép, így gyorsabban orvosolható a probléma.

Zádor Ákos

értékesítési igazgató, Pannon Kávé Kft.


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.