A ProWein továbbra is a csúcson van

Március 18-20. között a nemzetközi bor- és szeszesital ágazat képviselői a szakma elsőszámú rendezvényén, a düsseldorfi ProWein szakvásáron találkoztak egymással.

64 ország több mint 6.870 kiállítója (2017: 62 országból 6.615 kiállító) egyedülálló áttekintést nyújtott a világ bor- és szeszesitalkínálatáról. 60.000 szakmai látogató (2017: 58.500) élt a platform nyújtotta lehetőségekkel, adta le megrendeléseit vagy gazdagodott új információkkal. Mindezzel a 2018. évi ProWein ismét kimagasló eredményt könyvelhet el magának. A Messe Düsseldorf ügyvezető igazgatója, Hans Werner Reinhard szavaival: „Aki a borral és a szeszesitalokkal való tevékenységeket hivatásának tekinti, nem teheti meg, hogy nem jön el a ProWein-ra”.

A ProWein mindenekelőtt kiemelkedően magas nemzetközi részvételi arányával és szakmai színvonalával büszkélkedhet. A Düsseldorfba érkező látogatók közül minden második Németországon kívüli volt, ők összesen 133 országot képviseltek. A látogatók 70 százaléka top- illetve közép menedzseri státusszal rendelkezett. Számukra már egyszerűen kihagyhatatlan esemény a ProWein. A látogatók 85 százaléka elsősorban a megrendelések leadásának helyszíneként tartja számon a ProWein szakvásárt. 90 százalékuk az intenzív networking lehetőségeként és fontos információforrásként is tekint a ProWein-ra. Ebben az évben a látogatók többsége mindenekelőtt a német, francia és olasz évjáratok iránt érdeklődött. De általánosságban is a legjobb értékelést kapta a vásár: minden második látogató erősítette meg, hogy új szállítókat ismert meg. A látogatók kétharmada a trendekkel és újdonságokkal kapcsolatos, új információk birtokában utazhatott haza. Kereken 95 százalékuk nyilatkozta, hogy kitűzött vásárlátogatási célját elérte.

Világviszonylatban is egyedülálló kínálat

Ebben az évben 64 ország 6.870 kiállítója mutatkozott be a ProWein alkalmából. Így a szakmai látogatók a vásár három napja alatt megismerhették a világ minden részéről érkező borok és szeszesitalok teljes kínálatát. A nagy termelőországok – mint Olaszország (1.700 kiállító), Franciaország (1.550 kiállító), Németország (990 kiállító) – mellett az újvilágból is érkeztek kiállítók (700), elsősorban az USA, Dél-Afrika, Argentína, Chile, Ausztrália és Új-Zéland színeiben. Ebben az évben különleges hangsúlyt kaptak Németország borvidékei. Készült többek között egy „Wine made in Germany” című külön kiadvány, melyben bemutatják mind a 13 német borvidéket, a ProWein-on szereplő német kiállítókat, valamint a szervezett kóstolóprogramokat is.

A Deutsches Weininstitut (DWI) ügyvezető igazgatója, Monika Reule szerint: „Az idei ProWein szakvásáron a külföldről és belföldről érkező szakmai látogatók nagy érdeklődést mutattak a német borvidékek borai iránt. Különösen a 2017-es évjáratú, könnyebb, de rafinált fehérborok voltak keresettek, ezek felelnek meg leginkább a fogyasztók aktuális ízlésvilágának. A német kiállítók így a vásár végeztével pozitív mérleggel zártak, és különösen elégedettek voltak a látogatók szakmai felkészültségével is.” Sok újdonság jellemezte a ProWein szeszesital szekcióját is. 30 ország közel 400 kiállítója mutatta be különleges specialitásait, volt köztük többek között brandy, gin, whiskey, cognac, single malt, grappa, pálinka és az egzotikus cachaça.

Új bemutatóteret kaptak a kézműves italok

A ProWein szakvásáron a kézművesség – „same but different” mottó alatt – egy teljesen új bemutatkozási formát kapott. Elsősorban a gasztronómia területén trendik a kézműves italok, amelyek bemutatásához a ProWein ideális platformot kínált. A trendnek megfelelő légkörben 15 ország 76 kiállítója külön pavilonban (7.0) prezentálta kézműves söreit, különleges szeszesitalait és cidereit. „Új kínálatunk kiemelkedően jó fogadtatásnak örvendett. Ez azt mutatja, hogy célba találtunk, sikerült felkeltenünk a szakma érdeklődését. A legjobb úton haladunk és örülünk annak, hogy lehetőségünk nyílik a koncepció jövőbeni továbbfejlesztésére is” - mondta Marius Berlemann, a Messe Düsseldorf bor- és szeszesital vásárokért felelős globális vezetője, a ProWein igazgatója.

Nagy érdeklődés kísérte a bio szegmens bemutatkozását is. Itt a szakmai látogatókat az összes fontos német, olasz és francia bio szövetség képviselői, valamint a világ minden részéről érkező, számos egyéni kiállító várta – így összesen 300 termelővel találkozhattak. Az „Organic World” elnevezésű különbemutató is sok információval szolgált. A vezető német bio egyesülések - a Bioland, a Demeter és az Ecovin további, gasztronómiai koncepcióval kísért - információforrást kínáltak az Organic Lounge területén.

Tudástranszfer biztosítva

A ProWein szakvásár nem tekinthető pusztán a szakágazat bevásárló platformjának. Az információátadás és -szerzés is nagy jelentőséggel bír, most is erős igény mutatkozott iránta. Közel 500 informatív rendezvény és vezetett kóstoló várta az érdeklődőket a kiállítók standjain, valamint a 10. és 13. csarnokokban található ProWein Forum termeiben. A témaspecifikus rendezvények és a standokon szervezett kóstolók is bizonyítják, milyen mélyreható know-how-t kínált a vásár. A rendezvények középpontjában olyan témák álltak, mint pl. Champagne, a szeszesitalok, a kézműves italok, bio és biodinamikus borok, érlelés és potenciál, étel-bor párosítás, valamint a kereskedelmi marketing és logisztikai kérdések. A „Wine made in Germany” mottó alatt közel 70 rendezvényre került sor.

A ProWein mint trendplatform

Milyen témák játszanak különleges szerepet a jövőben? Erre a kérdésre is kereste a választ az idei ProWein szakvásár. A kínálat megmutatta, hogy mindenekelőtt a könnyű, egyszerű és terroir-specifikus borok az irányadók. Ide tartoznak olyan éghajlati zónákból származó borok is, melyekben 20 évvel ezelőtt még a minőségi borkészítés lehetetlennek tűnt - mint például Dánia, Lengyelország és Nagy-Britannia. A ProWein-ra készülve, majd a ProWein Forum helyszínén ezeket és további trendeket elemeztek és mutattak be a szakmai érdeklődőknek.

„ProWein goes city”: egész Düsseldorf ProWein-lázban égett

Mialatt az ágazat profi szakemberei a vásárcsarnokokban üzleti ügyeiket intézték, Düsseldorf városa is ProWein-lázban égett. A vásár nyitvatartását követően számos bortermelő prezentálta nemes cseppjeit előre meghirdetett helyeken. A „ProWein goes city” mottó alatt az éttermekben, hotelekben, szaküzletekben megrendezett 110 rendezvényen minden a borokról és szeszesitalokról szólt. A rendkívül széles kínálatban helyet kapott többek között egy szlovén borest, több kulináris borbemutató és egy csúcsborászok által vezényelt konyha-parti is.

Magyar részvétel

Mindkét közösségi stand, valamint az egyéni kiállítók is kiválóan szerepeltek az idei ProWein-on. Az Agrármarketing Centrum szervezésében a Spirit pavilonban mutatkoztak be a kiváló hazai pálinkák. A standon a Földművelésügyi Minisztériummal és a Pálinka Nemzeti Tanáccsal együttműködésben kóstoltatással egybekötött pop up előadások, illatfelismerő játék és pálinkakoktélok is voltak. A Magyar Turisztikai Ügynökség által szervezett boros közösségi standon összesen több mint 30 magyar borászat kapott helyet. Többségük a Tokaji borrégióból érkezett, de az összes hazai borrégió képviseltette magát a világ legnagyobb szakmai borvásárán. A standon önálló kóstolózóna, valamint egy, kifejezetten a tokaji aszúnak szentelt Botrytis Bar is volt; a kóstoltatások, workshopok mellett pedig élő zenével és egyedi magyar falatokkal szolgáltak a szervezők, egységes és komplex magyar élménycsomagot biztosítva a látogatóknak. A közösségi megjelenéseken kívül további 13 borászat volt jelen egyéni standokon, melyek nagy része a magyar standdal szemben kapott helyet, így a 15. csarnokban egy nagy magyar blokk alakulhatott ki. A ProWein Forum-on egymást követték a mesterkurzusok és a szervezett bemutatók. Közülük két előadás a magyar borokat, egy pedig a pálinkákat népszerűsítette.

Hogyan tovább?

Közvetlenül a düsseldorfi ProWein után, április 24-27. között rendezik Szingapúrban a ProWine Asia 2018 szakvásárt. Ezt követi november 13-15. között Shanghaiban a ProWine China. A következő düsseldorfi ProWein dátuma pedig 2019. március 17-19.

Forrás: Vendég & Hotel


Már lehet nevezni a Chaine Ifjúsági Szakácsverseny nemzeti válogatójára

Már lehet nevezni a Chaine Ifjúsági Szakácsverseny nemzeti válogatójára 

Hazai pályán játszható világverseny a tét.
Paradicsomfürdő, narancsok csatája vagy omlett 1500 tojásból

Paradicsomfürdő, narancsok csatája vagy omlett 1500 tojásból 

Gasztrofesztiválok a nápolyi pizza hagyományán át az ízig-vérig mexikói fiesztáig, a rovaroktól a szelleműzésig.
Megújult az egyik legrégebbi hazai márka - fókuszban a természetesség

Megújult az egyik legrégebbi hazai márka - fókuszban a természetesség 

1924-ben jegyeztették be a Globus márkanevet a vállalat zöldség- és gyümölcskonzervjeire. A jeles évfordulót különleges új külsővel ünneplik: új, egészséges terméküket most vezetik be a piacra.
Elengedés, finomítás, felkészülés: ez vár a vendéglátóiparra a közeljövőben

Elengedés, finomítás, felkészülés: ez vár a vendéglátóiparra a közeljövőben 

Mi vár a vendéglátóiparra 2024-ben? Bár jósgömbünk nincsen, a kurrens vendéglátóipari és gazdasági folyamatok, valamint a rendelkezésre álló adatok alapján tudunk prognosztizálni bizonyos trendeket.
Betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára

Betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára 

Nem nálunk, hanem Romániában szavazta meg az ottani képviselőház az erről szóló törvénytervezetet.
MVI-konferencia a SIRHA-n

MVI-konferencia a SIRHA-n 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) konferenciát szervez a szakmának a SIRHA kiállítás nyitónapján.
Kezdődik az asztalfoglalás a jubileumi Országos Étterem Hétre

Kezdődik az asztalfoglalás a jubileumi Országos Étterem Hétre 

Március 7. és 24. között országszerte 177 étterem várja a vendégeket, akiknek figyelméért fix, rendkívül előnyös árú, válogatott menüsorokkal versengenek.
Ellopták a showt a balatoni fagylaltok

Ellopták a showt a balatoni fagylaltok 

A legnagyobb tömeg  nem a külföldi standok előtt, hanem egy balatoni fagylaltot kínáló kerékpáros hűtőkocsi körül alakult ki az Utazás+ kiállítás első napján.
Jelentkezhet a S.Pellegrino Young Chef Academy versenyre

Jelentkezhet a S.Pellegrino Young Chef Academy versenyre 

A S.Pellegrino nemzetközi megmérettetésére 2024. február 21-től lehet jelentkezni.
Ezek a borok kapták a "Debrecen város bora 2024" címet

Ezek a borok kapták a "Debrecen város bora 2024" címet 

Debrecen városa a Debreceni Borozó bor-és gasztronómiai magazinnal együttműködve választja ki azokat a borokat, melyek érdemesek a kitüntető címre.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.