Bőven ehetnénk pulykát, de nem eszünk eleget

A pulykaágazat helyzete a tavalyi nem túl kiemelkedő év ellenére stabil, ugyanakkor a versenyképességének növelése és a fogyasztásösztönzés döntő jelentőségű a jövő szempontjából – derült ki a Magyar Pulykaszövetség évértékelő sajtóebédjén, amelynek a B-terv Lakásétterem adott otthont. Az elmúlt években tapasztalható hullámok ellenére is sikeres nehézipari erőt képvisel az ágazat a baromfiiparon belül.

A termelt pulykahús mennyisége folyamatosan csökken: az idei mintegy 95 ezer tonna 30 ezerrel alacsonyabb a tíz évvel ezelőttinél – mi több, 2000-ben 140 ezer tonna volt a termelés belőle.
– Az export valamelyest mérséklődött: a 2016-os 31 ezer tonnával szemben tavaly mintegy 26 ezer tonna volt a külföldön értékesített pulyka mennyisége, a belföldi értékesítés pedig meghaladta a 32 ezer tonnát – mondta el Erdélyi István, a magyar Pulykaszövetség elnöke, a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt elnök-vezérigazgatója.

Ami a fogyasztást illeti, a hazai piac ingadozó, az elmúlt években kissé visszaesett (tavaly mintegy 4 kg az egy főre eső pulykahús fogyasztás, míg például 2004-ben 7 kg körül volt), nagyjából követi az életszínvonal változásait.

A munkaerő hiánya a pulykaágazatban is kihívást jelent a szövetség szerint, továbbá úgy vélik, szükséges lenne támogatni a beruházásokat és automatizálással járó fejlesztéseket annak érdekében, hogy a hazai, többségében családi vállalkozások ne csak belföldön legyenek erősek, hanem külföldi terjeszkedésben is gondolkodhassanak.

–  Az elmúlt év ágazati tevékenységét nézve, eredményes év volt a tavalyi, hiszen a korábbi időszak nehézségein túllépve, a 2016-2017-es madárinfluenza időszakán túlhaladva, a felhalmozott készletet sikerült értékesíteni, az exportunk pedig szépen fellendült - foglalta össze az elmúlt év teljesítményét az elnök. – Ettől függetlenül nehézségek is jelentkeznek, amellyel muszáj szembe kell néznie a pulykaágazatnak: a beszűkült lehetőségeink oka a többlet vágókapacitás hiány. A legnagyobb erőt a Gallicoop Zrt. 28 ezer tonnás vágóhídja képviseli, ezt követik a 6-8 ezer tonnás vágóhidak vannak, ahol a bővülés nehézkesen érhető el. Az, ahogy eddig ez az ágazat fejlődött, illetve szintet tartott az elmúlt években, a következő időszakban automatizálás nélkül nehezen lesz fenntartható. Újabb forrásokat kell majd bevonni annak érdekében, hogy a nehéz fizikai munkát kiváltsuk, annál is inkább, hiszen nincs is elegendő, a nehéz daraboló munkára alkalmas munkaerő. Azt gondoljuk, hogy automatizálással, kisebb létszámmal, azonos bértömeggel, de egy főre számított nagyobb bérrel lehetne megoldani a problémákat.

Szebb a pulyka, mint a páva

Király László, a Zala-Cereália ügyvezető igazgatója hasonlóképpen látja a helyzetet. Mint elmondta, összetartó, szakmailag magasan képzett, mintegy 150-200 főszereplős csapat adja a szakma magvát, akik készek és képesek a technológiai fejlődéseket befogadni, követni.

– A számokon túl minden tagunk nevében elmondhatom: mi nem csak a szakmánkat szeretjük – szeretjük a pulykát is. Nem csak úgy, mint fenséges táplálékot, de úgy is, mint élőlényt. 25 éve fogadtam az első napospulykámat, és bár ma már ritkán jutok ki a telepekre, bármikor is kerül rá sor, örömmel tölt el a sok kis állat közelében lenni. Biztos vagyok benne, hogy ez a hozzáállás is segített benne, hogy a nyugati versenytársak, kondíciók közepette is elfogadható eredményeket tudunk elérni az ágazatban, és joggal bízom benne, hogy ezután is meg tudjuk tartani a termelési szintünket.

Forrás: Store insider


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.