Bőven ehetnénk pulykát, de nem eszünk eleget

A pulykaágazat helyzete a tavalyi nem túl kiemelkedő év ellenére stabil, ugyanakkor a versenyképességének növelése és a fogyasztásösztönzés döntő jelentőségű a jövő szempontjából – derült ki a Magyar Pulykaszövetség évértékelő sajtóebédjén, amelynek a B-terv Lakásétterem adott otthont. Az elmúlt években tapasztalható hullámok ellenére is sikeres nehézipari erőt képvisel az ágazat a baromfiiparon belül.

A termelt pulykahús mennyisége folyamatosan csökken: az idei mintegy 95 ezer tonna 30 ezerrel alacsonyabb a tíz évvel ezelőttinél – mi több, 2000-ben 140 ezer tonna volt a termelés belőle.
– Az export valamelyest mérséklődött: a 2016-os 31 ezer tonnával szemben tavaly mintegy 26 ezer tonna volt a külföldön értékesített pulyka mennyisége, a belföldi értékesítés pedig meghaladta a 32 ezer tonnát – mondta el Erdélyi István, a magyar Pulykaszövetség elnöke, a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt elnök-vezérigazgatója.

Ami a fogyasztást illeti, a hazai piac ingadozó, az elmúlt években kissé visszaesett (tavaly mintegy 4 kg az egy főre eső pulykahús fogyasztás, míg például 2004-ben 7 kg körül volt), nagyjából követi az életszínvonal változásait.

A munkaerő hiánya a pulykaágazatban is kihívást jelent a szövetség szerint, továbbá úgy vélik, szükséges lenne támogatni a beruházásokat és automatizálással járó fejlesztéseket annak érdekében, hogy a hazai, többségében családi vállalkozások ne csak belföldön legyenek erősek, hanem külföldi terjeszkedésben is gondolkodhassanak.

–  Az elmúlt év ágazati tevékenységét nézve, eredményes év volt a tavalyi, hiszen a korábbi időszak nehézségein túllépve, a 2016-2017-es madárinfluenza időszakán túlhaladva, a felhalmozott készletet sikerült értékesíteni, az exportunk pedig szépen fellendült - foglalta össze az elmúlt év teljesítményét az elnök. – Ettől függetlenül nehézségek is jelentkeznek, amellyel muszáj szembe kell néznie a pulykaágazatnak: a beszűkült lehetőségeink oka a többlet vágókapacitás hiány. A legnagyobb erőt a Gallicoop Zrt. 28 ezer tonnás vágóhídja képviseli, ezt követik a 6-8 ezer tonnás vágóhidak vannak, ahol a bővülés nehézkesen érhető el. Az, ahogy eddig ez az ágazat fejlődött, illetve szintet tartott az elmúlt években, a következő időszakban automatizálás nélkül nehezen lesz fenntartható. Újabb forrásokat kell majd bevonni annak érdekében, hogy a nehéz fizikai munkát kiváltsuk, annál is inkább, hiszen nincs is elegendő, a nehéz daraboló munkára alkalmas munkaerő. Azt gondoljuk, hogy automatizálással, kisebb létszámmal, azonos bértömeggel, de egy főre számított nagyobb bérrel lehetne megoldani a problémákat.

Szebb a pulyka, mint a páva

Király László, a Zala-Cereália ügyvezető igazgatója hasonlóképpen látja a helyzetet. Mint elmondta, összetartó, szakmailag magasan képzett, mintegy 150-200 főszereplős csapat adja a szakma magvát, akik készek és képesek a technológiai fejlődéseket befogadni, követni.

– A számokon túl minden tagunk nevében elmondhatom: mi nem csak a szakmánkat szeretjük – szeretjük a pulykát is. Nem csak úgy, mint fenséges táplálékot, de úgy is, mint élőlényt. 25 éve fogadtam az első napospulykámat, és bár ma már ritkán jutok ki a telepekre, bármikor is kerül rá sor, örömmel tölt el a sok kis állat közelében lenni. Biztos vagyok benne, hogy ez a hozzáállás is segített benne, hogy a nyugati versenytársak, kondíciók közepette is elfogadható eredményeket tudunk elérni az ágazatban, és joggal bízom benne, hogy ezután is meg tudjuk tartani a termelési szintünket.

Forrás: Store insider


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.