Bőven ehetnénk pulykát, de nem eszünk eleget

A pulykaágazat helyzete a tavalyi nem túl kiemelkedő év ellenére stabil, ugyanakkor a versenyképességének növelése és a fogyasztásösztönzés döntő jelentőségű a jövő szempontjából – derült ki a Magyar Pulykaszövetség évértékelő sajtóebédjén, amelynek a B-terv Lakásétterem adott otthont. Az elmúlt években tapasztalható hullámok ellenére is sikeres nehézipari erőt képvisel az ágazat a baromfiiparon belül.

A termelt pulykahús mennyisége folyamatosan csökken: az idei mintegy 95 ezer tonna 30 ezerrel alacsonyabb a tíz évvel ezelőttinél – mi több, 2000-ben 140 ezer tonna volt a termelés belőle.
– Az export valamelyest mérséklődött: a 2016-os 31 ezer tonnával szemben tavaly mintegy 26 ezer tonna volt a külföldön értékesített pulyka mennyisége, a belföldi értékesítés pedig meghaladta a 32 ezer tonnát – mondta el Erdélyi István, a magyar Pulykaszövetség elnöke, a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt elnök-vezérigazgatója.

Ami a fogyasztást illeti, a hazai piac ingadozó, az elmúlt években kissé visszaesett (tavaly mintegy 4 kg az egy főre eső pulykahús fogyasztás, míg például 2004-ben 7 kg körül volt), nagyjából követi az életszínvonal változásait.

A munkaerő hiánya a pulykaágazatban is kihívást jelent a szövetség szerint, továbbá úgy vélik, szükséges lenne támogatni a beruházásokat és automatizálással járó fejlesztéseket annak érdekében, hogy a hazai, többségében családi vállalkozások ne csak belföldön legyenek erősek, hanem külföldi terjeszkedésben is gondolkodhassanak.

–  Az elmúlt év ágazati tevékenységét nézve, eredményes év volt a tavalyi, hiszen a korábbi időszak nehézségein túllépve, a 2016-2017-es madárinfluenza időszakán túlhaladva, a felhalmozott készletet sikerült értékesíteni, az exportunk pedig szépen fellendült - foglalta össze az elmúlt év teljesítményét az elnök. – Ettől függetlenül nehézségek is jelentkeznek, amellyel muszáj szembe kell néznie a pulykaágazatnak: a beszűkült lehetőségeink oka a többlet vágókapacitás hiány. A legnagyobb erőt a Gallicoop Zrt. 28 ezer tonnás vágóhídja képviseli, ezt követik a 6-8 ezer tonnás vágóhidak vannak, ahol a bővülés nehézkesen érhető el. Az, ahogy eddig ez az ágazat fejlődött, illetve szintet tartott az elmúlt években, a következő időszakban automatizálás nélkül nehezen lesz fenntartható. Újabb forrásokat kell majd bevonni annak érdekében, hogy a nehéz fizikai munkát kiváltsuk, annál is inkább, hiszen nincs is elegendő, a nehéz daraboló munkára alkalmas munkaerő. Azt gondoljuk, hogy automatizálással, kisebb létszámmal, azonos bértömeggel, de egy főre számított nagyobb bérrel lehetne megoldani a problémákat.

Szebb a pulyka, mint a páva

Király László, a Zala-Cereália ügyvezető igazgatója hasonlóképpen látja a helyzetet. Mint elmondta, összetartó, szakmailag magasan képzett, mintegy 150-200 főszereplős csapat adja a szakma magvát, akik készek és képesek a technológiai fejlődéseket befogadni, követni.

– A számokon túl minden tagunk nevében elmondhatom: mi nem csak a szakmánkat szeretjük – szeretjük a pulykát is. Nem csak úgy, mint fenséges táplálékot, de úgy is, mint élőlényt. 25 éve fogadtam az első napospulykámat, és bár ma már ritkán jutok ki a telepekre, bármikor is kerül rá sor, örömmel tölt el a sok kis állat közelében lenni. Biztos vagyok benne, hogy ez a hozzáállás is segített benne, hogy a nyugati versenytársak, kondíciók közepette is elfogadható eredményeket tudunk elérni az ágazatban, és joggal bízom benne, hogy ezután is meg tudjuk tartani a termelési szintünket.

Forrás: Store insider


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.