A sertéságazat a legnagyobb nyertese a rendeletmódosításnak

A sertéságazat lehet a legnagyobb nyertese annak a rendeletmódosításnak, ami lehetővé teszi, hogy az éttermek és a közétkeztetés szereplői meghatározott feltételek mellett közvetlenül a kis- és őstermelőktől vásároljanak fel alapanyagokat. A vendéglősök szívesen vásárolnak helyi alapanyagokat, de a gazdáknak még meg kell tanulniuk egyenletes minőséget szállítani - írja a gazdasag.hu.

„Leginkább a sertéstenyésztők járhatnak jól a kistermelői értékesítés megkönnyítésének szándékával megalkotott rendelettel" – mondta Németh Antal, a Vágóállat és Hús Terméktanács elnöke. A kistermelők élelmiszertermelési, -feldolgozási és -értékesítési feltételeit szabályozó földművelésügyi miniszteri rendelet legutóbbi módosítása szerint ugyanis az állati alaptermékek értékesíthetőek az előállítás szerinti megyében és Budapesten, valamint a gazdaság helyétől légvonalban számítva az ország területén legfeljebb 40 kilométeres távolságon belül a végső fogyasztó részére, valamint boltok és vendéglátó egységek, így a közétkeztetés számára is.

A rendelet hatálya alá tartozik a tej, a tojás és a nyers hús, valamint a feldolgozott kistermelői termékek, például a sajt, a lekvár és a kolbász is. A terméktanács szerint figyelni kell azonban arra, hogy a kistermelők ne váljanak az egyéb módon eladhatatlan portékák (fél)legális értékesítőivé.

A könnyítés azt (is) jelenti, hogy a vendéglősök közvetlenül a termelőktől vásárolhatják az alapanyagot. Németh Antal szerint ennek nyomán elsősorban a sertéságazatban mutatkozik esély a növekedésre, az értékesítés feltételeinek lazítása ugyanis megnyithatja a piacot a tenyésztéssel korábban – részben éppen a túlszabályozás miatt – felhagyó gazdák számára. (forrás: gazdasag.hu)


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.