A sertéságazat a legnagyobb nyertese a rendeletmódosításnak

A sertéságazat lehet a legnagyobb nyertese annak a rendeletmódosításnak, ami lehetővé teszi, hogy az éttermek és a közétkeztetés szereplői meghatározott feltételek mellett közvetlenül a kis- és őstermelőktől vásároljanak fel alapanyagokat. A vendéglősök szívesen vásárolnak helyi alapanyagokat, de a gazdáknak még meg kell tanulniuk egyenletes minőséget szállítani - írja a gazdasag.hu.

„Leginkább a sertéstenyésztők járhatnak jól a kistermelői értékesítés megkönnyítésének szándékával megalkotott rendelettel" – mondta Németh Antal, a Vágóállat és Hús Terméktanács elnöke. A kistermelők élelmiszertermelési, -feldolgozási és -értékesítési feltételeit szabályozó földművelésügyi miniszteri rendelet legutóbbi módosítása szerint ugyanis az állati alaptermékek értékesíthetőek az előállítás szerinti megyében és Budapesten, valamint a gazdaság helyétől légvonalban számítva az ország területén legfeljebb 40 kilométeres távolságon belül a végső fogyasztó részére, valamint boltok és vendéglátó egységek, így a közétkeztetés számára is.

A rendelet hatálya alá tartozik a tej, a tojás és a nyers hús, valamint a feldolgozott kistermelői termékek, például a sajt, a lekvár és a kolbász is. A terméktanács szerint figyelni kell azonban arra, hogy a kistermelők ne váljanak az egyéb módon eladhatatlan portékák (fél)legális értékesítőivé.

A könnyítés azt (is) jelenti, hogy a vendéglősök közvetlenül a termelőktől vásárolhatják az alapanyagot. Németh Antal szerint ennek nyomán elsősorban a sertéságazatban mutatkozik esély a növekedésre, az értékesítés feltételeinek lazítása ugyanis megnyithatja a piacot a tenyésztéssel korábban – részben éppen a túlszabályozás miatt – felhagyó gazdák számára. (forrás: gazdasag.hu)


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.