„Leginkább a sertéstenyésztők járhatnak jól a kistermelői értékesítés megkönnyítésének szándékával megalkotott rendelettel" – mondta Németh Antal, a Vágóállat és Hús Terméktanács elnöke. A kistermelők élelmiszertermelési, -feldolgozási és -értékesítési feltételeit szabályozó földművelésügyi miniszteri rendelet legutóbbi módosítása szerint ugyanis az állati alaptermékek értékesíthetőek az előállítás szerinti megyében és Budapesten, valamint a gazdaság helyétől légvonalban számítva az ország területén legfeljebb 40 kilométeres távolságon belül a végső fogyasztó részére, valamint boltok és vendéglátó egységek, így a közétkeztetés számára is.
A rendelet hatálya alá tartozik a tej, a tojás és a nyers hús, valamint a feldolgozott kistermelői termékek, például a sajt, a lekvár és a kolbász is. A terméktanács szerint figyelni kell azonban arra, hogy a kistermelők ne váljanak az egyéb módon eladhatatlan portékák (fél)legális értékesítőivé.
A könnyítés azt (is) jelenti, hogy a vendéglősök közvetlenül a termelőktől vásárolhatják az alapanyagot. Németh Antal szerint ennek nyomán elsősorban a sertéságazatban mutatkozik esély a növekedésre, az értékesítés feltételeinek lazítása ugyanis megnyithatja a piacot a tenyésztéssel korábban – részben éppen a túlszabályozás miatt – felhagyó gazdák számára. (forrás: gazdasag.hu)