A skandináv harmónia receptje

A hozzávalókat hosszan sorolhatnánk: most egy mennyei csokis kuglófot és a vendégcsalogató tálalást ajánljuk.

Leülni kicsit, időt szakítani egy kávéra, egy sütire, valakivel átbeszélni a világ dolgait, eszmét cserélni, olyan dolgok, amelyek szebbé teszik az életünket, amelyre mindannyiunknak szüksége van.

A mindennapi életet fűszerezik meg ezek a pillanatok, fontos tehát, hogy ennek is igyekezzünk megadni a módját. A kávészünet az egyik legmeghittebb pillanat, amelynek sok országban örömmel hódolnak, s amely lehet igazi énidő vagy éppen ellenkezőleg, közösségi élmény. Például Svédországban a „fika”, azaz a kávészünet szent és sérthetetlen.

A kávészünet a skandináv országban egyébként lényegesen többet jelent, mint egy csésze kávé elkortyolgatása, vagy egy süti elfogyasztása, a társadalom minden szintjén, minden területén bevett szokás. A tízóraival szemben a kávészünet nem csupán egy meleg ital és a hozzá kapcsolódó étkek elfogyasztásáról szól, sőt még csak nem is arról, hogy egy kicsit kiléphetünk a munkából és szusszanhatunk egyet, hanem kapcsolódási lehetőség, tökéletes kommunikációs apropó is másokkal.

A kávé átvitt értelemben azt jelenti, hogy egy kicsit lazítunk, eltávolodunk picit a napi feszültségektől, és ezt csak támogatni tudja egy zamatos kávé és egy finom sütemény. A svédek ugyanis a világ kávéfogyasztási listájának élén állnak, így minden étkészlet fontos és elválaszthatatlan része a hozzáillő azonos mintájú kávéskészlet is. Hiszen időnk nagyrészében amúgy is munkahelyen, vagy jövet-menet ér bennünket a kávészünet, de az igazi élmény az mindenkinél az otthon kényelmében és meghittségében elfogyasztott kávé.

A svéd porcelán, a Fyrklövern elegáns Magic Garden kollekciója a legfinomabb földpát porcelánból készül és választékában mindent tartalmaz, amire egy kellemes kávézáshoz, vagy akár reggelihez, villásreggelihez, ebédhez vagy vacsorához szükségünk lehet. A kézzel festett, valódi platinaszegéllyel keretezett, jerikói lonccal és szagosbükkönnyel dekorált csodaszép szett a levegő hőmérsékletétől függetlenül igazi tavaszi, nyári hangulatot varázsol, fénnyel és örömmel tölti el használóit. Egy igazi meghitt kávézáshoz tökéletes kísérő a Finn Schjöll és Anna Handell által tervezett virágmintás készlet, a kellemes kézben fogható csészéknek remekül áll az erős feketekávé vagy a könnyedebb tejeskávé is, a desszertestányéroknak pedig pompás dísze lesz az alábbi finomság.

Omlós csokoládékuglóf

Hozzávalók: • 3 tojás • 300 g porcukor • ½ csésze kakaó • 300 g búzaliszt • 2 teáskanál sütőpor • 2 teáskanál vaníliás cukor • 125 g olvasztott vaj • 1 dl tej

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojásokat a porcukorral habosra keverjük egy tálban, hozzáadjuk a kakaót, a búzalisztet, a sütőport és a vaníliáscukrot. Végül pedig a vajjal és a tejjel együtt kikeverjük. A masszát egy kivajazott, kilisztezett kuglófformába öntjük, majd kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd egy tányérra borítjuk, ízlés szerint dekoráljuk, porcukorral vagy gyümölcsökkel. Csodálatos lesz a kávéhoz!

Forrás: Fyrklövern


Ciberézés, öregítés és Szatmár "fekete aranya" Tatán

Ciberézés, öregítés és Szatmár "fekete aranya" Tatán 

Bemutatják Szabolcs-Szatmár Bereg gazdag ízvilágát.
Szép üzenettel készítettek filmet a történelmi étteremről - komoly elismerés a jutalma

Szép üzenettel készítettek filmet a történelmi étteremről - komoly elismerés a jutalma 

A legjobb három közé választották egy rangos filmfesztiválon a Gundel Étterem jelnyelvi kommunikációt bemutató alkotását.
Ismét topséfek választják ki a világ legjobb fiatal tehetségét

Ismét topséfek választják ki a világ legjobb fiatal tehetségét 

Bejelentették a S.Pellegrino Young Chef Academy verseny 2024-25 nemzetközi zsűrijének névsorát.
Három héttel korábban kezdődött a szüret ezen a szőlőbirtokon

Három héttel korábban kezdődött a szüret ezen a szőlőbirtokon 

Az aszályos időjárás ellenére jó termésre számít Benesch Antal főborász.
Íme, a legújabb prémium gin portfólió

Íme, a legújabb prémium gin portfólió 

A Premium Gin legújabb portfóliójába kaphattunk betekintést.
Olaszországban már hódít a vegán Nutella

Olaszországban már hódít a vegán Nutella 

Vajon ugyanazt az ízt és állagot kínálja, mint az eredeti?
Rovarok és romlott ételek: bezártak egy kecskeméti éttermet

Rovarok és romlott ételek: bezártak egy kecskeméti éttermet  

Aggasztó körülményeket látva elrendelték a bezárást.
Különleges bemutatóra készül a Meki

Különleges bemutatóra készül a Meki 

Ingyenes koncertekkel és a McDonald’s történetében is egyedi meglepetéssel ünnepel a Nyugati téri Meki.
Olívaolaj-válság: egekben az árak, sok a hamisítás

Olívaolaj-válság: egekben az árak, sok a hamisítás 

A hőhullámok és a szárazság megtette hatását az elmúlt években és megbénította az olívaolaj-termelést.
Közel negyven borászat a Budafoki Borfesztiválon

Közel negyven borászat a Budafoki Borfesztiválon 

Csaknem negyven borászat, valamint helyi és országos ismertségű művészek, nemzetiségi műsorok és gyerekzenekarok is várják a családokat a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon szeptember 6. és 8. között.

Interjú

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.  
Vylyan Pincészet: Feketén-fehéren, nyáron zöldre váltva

Vylyan Pincészet: Feketén-fehéren, nyáron zöldre váltva 

Indul a verjus-szüret a Villány-siklósi-borvidék egyik legjelentősebb, patinás, több mint 30 éves múlttal rendelkező pincészeténél, a Vylyan birtokon.