A skandináv harmónia receptje

A hozzávalókat hosszan sorolhatnánk: most egy mennyei csokis kuglófot és a vendégcsalogató tálalást ajánljuk.

Leülni kicsit, időt szakítani egy kávéra, egy sütire, valakivel átbeszélni a világ dolgait, eszmét cserélni, olyan dolgok, amelyek szebbé teszik az életünket, amelyre mindannyiunknak szüksége van.

A mindennapi életet fűszerezik meg ezek a pillanatok, fontos tehát, hogy ennek is igyekezzünk megadni a módját. A kávészünet az egyik legmeghittebb pillanat, amelynek sok országban örömmel hódolnak, s amely lehet igazi énidő vagy éppen ellenkezőleg, közösségi élmény. Például Svédországban a „fika”, azaz a kávészünet szent és sérthetetlen.

A kávészünet a skandináv országban egyébként lényegesen többet jelent, mint egy csésze kávé elkortyolgatása, vagy egy süti elfogyasztása, a társadalom minden szintjén, minden területén bevett szokás. A tízóraival szemben a kávészünet nem csupán egy meleg ital és a hozzá kapcsolódó étkek elfogyasztásáról szól, sőt még csak nem is arról, hogy egy kicsit kiléphetünk a munkából és szusszanhatunk egyet, hanem kapcsolódási lehetőség, tökéletes kommunikációs apropó is másokkal.

A kávé átvitt értelemben azt jelenti, hogy egy kicsit lazítunk, eltávolodunk picit a napi feszültségektől, és ezt csak támogatni tudja egy zamatos kávé és egy finom sütemény. A svédek ugyanis a világ kávéfogyasztási listájának élén állnak, így minden étkészlet fontos és elválaszthatatlan része a hozzáillő azonos mintájú kávéskészlet is. Hiszen időnk nagyrészében amúgy is munkahelyen, vagy jövet-menet ér bennünket a kávészünet, de az igazi élmény az mindenkinél az otthon kényelmében és meghittségében elfogyasztott kávé.

A svéd porcelán, a Fyrklövern elegáns Magic Garden kollekciója a legfinomabb földpát porcelánból készül és választékában mindent tartalmaz, amire egy kellemes kávézáshoz, vagy akár reggelihez, villásreggelihez, ebédhez vagy vacsorához szükségünk lehet. A kézzel festett, valódi platinaszegéllyel keretezett, jerikói lonccal és szagosbükkönnyel dekorált csodaszép szett a levegő hőmérsékletétől függetlenül igazi tavaszi, nyári hangulatot varázsol, fénnyel és örömmel tölti el használóit. Egy igazi meghitt kávézáshoz tökéletes kísérő a Finn Schjöll és Anna Handell által tervezett virágmintás készlet, a kellemes kézben fogható csészéknek remekül áll az erős feketekávé vagy a könnyedebb tejeskávé is, a desszertestányéroknak pedig pompás dísze lesz az alábbi finomság.

Omlós csokoládékuglóf

Hozzávalók: • 3 tojás • 300 g porcukor • ½ csésze kakaó • 300 g búzaliszt • 2 teáskanál sütőpor • 2 teáskanál vaníliás cukor • 125 g olvasztott vaj • 1 dl tej

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojásokat a porcukorral habosra keverjük egy tálban, hozzáadjuk a kakaót, a búzalisztet, a sütőport és a vaníliáscukrot. Végül pedig a vajjal és a tejjel együtt kikeverjük. A masszát egy kivajazott, kilisztezett kuglófformába öntjük, majd kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd egy tányérra borítjuk, ízlés szerint dekoráljuk, porcukorral vagy gyümölcsökkel. Csodálatos lesz a kávéhoz!

Forrás: Fyrklövern


MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.
Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Új korszakba lép a Csányi Pincészet

Új korszakba lép a Csányi Pincészet 

A pincészetnél most megtörtént átalakulás nem csupán az üzleti stratégia modernizálását foglalja magában, hanem egy új, naprakész márka kialakítását is.
Jelentős szintet lépett a METRO a szakmai gyakorlatok területén

Jelentős szintet lépett a METRO a szakmai gyakorlatok területén 

Az áruházlánc csatlakozott a duális képzőhelyekhez.
A világ legjobb pezsgői a légitársaság fedélzetén

A világ legjobb pezsgői a légitársaság fedélzetén 

A világ legértékesebb fedélzeti pezsgőkínálatát mutatta be az Emirates.
Sztárséffel nyit éttermet Gerendai az alsóörsi vitorláskikötőben

Sztárséffel nyit éttermet Gerendai az alsóörsi vitorláskikötőben 

Megkezdte első szezonját az Ypsilon Yacht Club Alsóörsön.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.