A sör, a likőr, a hidegkonyha, a fagylalt és Hrabal

„Fél esztendeje tartózkodom Magyarországon, és bevallom, az egyik ok, amiért kitűnően érzem magam, a magyar ételek és italok – kezdte köszöntőjét Helena Bambasová, a Cseh Köztársaság budapesti nagykövete. – Ugyanakkor biztos vagyok abban, hogy a hagyományos cseh ételek és italok megtalálják helyüket a magyar piacon.”

Négy termelő, illetve gyártó mutatkozott be az érdeklődőknek ezen a napon. A sorban az első a Pivovar Nymburk, a már-már legendás, bár Magyarországon kevésbé ismert sörgyár volt. A legtájékozottabb sörkedvelők sem nagyon tudják, hogy az 1897-ben alapított gyár neve összeforrt a legendává vált cseh író. Bohumil Hrabal nevével. Hrabal élete egy részét Nymburkban élte le, sőt, mivel nevelőapja a sörgyár gondnokaként kereste kenyerét, az író gyermekkora egy részét a sörgyárban töltötte, itt lévén a szolgálati lakhely. A sok inspiráció végezetül a nálunk Sörgyári Capricco címen ismert könyvben összegződött. A regény eredeti címe (Postřižiny) után kapta – a szerző engedélyével – a Nymburk-i sörgyár terméke a Postřižinsky pivo nevet. „A független, középkategóriásnak számító gyárban évi 170 ezer hektó sört főznek, ennek 20 százaléka kerül exportra” – mondta el Pavel Benák, a Pivovar Nymburk igazgatója.

(A program hivatalos részén túl a jelenlévők megemlékeztek arra is, hogy a bemutató napja egybeesett a cseh író óriás születésének 97. évfordulójával.)

Hasonlóan komoly hagyományokkal rendelkezik a vizovicei Rudof Jelinek Rt. A tájegység egyik jellegzetessége a XVI. század óta a szilvapálinka, így nem véletlen, hogy a gyár gyümölcspárlatok és likőrök termelésére szakosodott. Az 1894 óta jegyzett vállalkozás specialitásai közé tartoznak a kóser előírásoknak maximálisan megfelelő italok, melyeket valamennyi kontinensre exportálnak, Ausztráliától Észak-Amerikáig. „Legkeresettebb márkánk a háromszor párolt szilvapálinka, a Slivovitz, amely többféle változatban is megvásárolható” – mondta Radovan Seibert, a Rudolf Jelinek Rt. kereskedelmi igazgatója. A gyártó termékeinek csaknem egyharmada kerül exportra.

A bemutatkozó cégek közül a legfiatalabb az 1993-ban alapított Lahúdky-Palma. Mint Aleš Řiha, a cég termelési igazgatója elmondta, az édesapja által alapított vállalkozás havi háromszáz tonnás mennyiségben állítja elő a cseh gasztronómia ínyencségeit. A magyar piacra hidegkonyhai készítményekkel érkező Lahúdky Palma kifejezetten a csek sörök ízvilágához illeszkedő termékeket mutatott be ezen a napon. A termelési igazgatótól megtudtuk, hogy tevékenységük eddig belföldre korlátozódott, ez az első kísérletük, hogy az országuk határán kívül is bemutassák választékukat.

Végezetül a Magyarországon már ismert Nowaco képviselője jelezte, hogy fagylaltjaikkal is megcélozzák a magyar piacot. A gyümölcsbál készülő gyümölcsfagylaltok csehországi népszerűségére és hazai versenyképességére jellemző, hogy fej-fej melletti eredményeket érnek el a cseh piacon jelen lévő multinacionális fagylaltgyártókkal.

A bemutatkozások után („…ez volt az elmélet, most akkor térjünk át a dolog gyakorlati részére” – mondta Csémy Tamás, kereskedelmi tanácsos) az érdeklődők személyesen is meggyőződhettek az előadók által elmondottakról, és lehetőséget kaptak a közvetlen kapcsolatfelvételre. Hogy milyen sikerrel, azt hamarosan megláthatjuk az üzletek polcain, vagy a vendéglátóhelyek, szállodák termékkínálatában.


Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?