A 2009-ben kezdett kampány mindenekelőtt a munkahelyeken és a közintézmények zárt tereiben üzent hadat a passzív dohányzásnak, és csak csekély kibúvót hagyott volna a tilalom alól. Ma Svájc 26 kantonjában igen szerteágazóak a dohányzást korlátozó rendeletek.
Hat kantonban széleskörű a tilalom, 11 kantonban a rendeletnek azon részét alkalmazzák, amely a kisebb bárokban, kávéházakban és vendéglőkben, továbbá a nagy éttermek elkülönített helyiségében engedélyezi a pöfékelést. Hét kanton tiltja az éttermekben a dohányzást, engedélyezi viszont a dohányosok részére fenntartott helyiségben.
A törvénymódosításhoz nemcsak a választók, de a kantonok többségének támogató szavazatára is szükség lett volna.
Üdvözölte az eredményt a Villiger, Svájc külföldön is jól ismert szivargyára. "Egyértelmű szakaszgyőzelem ez a dohányipar és a vendéglátóipar számára" - nyilatkozta vasárnap délután Heinrich Villiger cégvezető. "A passzív dohányosok védelmét szolgáló, két éve hozott szigorítások után a nép megálljt kiáltott" - fűzte hozzá.
Csalódásának és meglepetésének adott hangot a Svájci Tüdőliga vezetője. Az emberek láthatóan elégedettek a jelenlegi szabályozással - fogalmazott Sonja Bietenhard. Egyúttal utalt arra is, hogy a népszavazás kimenetelétől függetlenül a kantonok saját hatáskörükben szigorúbb előírásokat hozhatnak.
A svájciak leszavazták
A svájci szavazók több mint 66 százaléka elutasította a mai referendumon a "Védelem a passzív dohányzástól" csoport kezdeményezését - adta hírül a Gazdasági Rádió a helyi média közlései alapján.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.