A 2009-ben kezdett kampány mindenekelőtt a munkahelyeken és a közintézmények zárt tereiben üzent hadat a passzív dohányzásnak, és csak csekély kibúvót hagyott volna a tilalom alól. Ma Svájc 26 kantonjában igen szerteágazóak a dohányzást korlátozó rendeletek.
Hat kantonban széleskörű a tilalom, 11 kantonban a rendeletnek azon részét alkalmazzák, amely a kisebb bárokban, kávéházakban és vendéglőkben, továbbá a nagy éttermek elkülönített helyiségében engedélyezi a pöfékelést. Hét kanton tiltja az éttermekben a dohányzást, engedélyezi viszont a dohányosok részére fenntartott helyiségben.
A törvénymódosításhoz nemcsak a választók, de a kantonok többségének támogató szavazatára is szükség lett volna.
Üdvözölte az eredményt a Villiger, Svájc külföldön is jól ismert szivargyára. "Egyértelmű szakaszgyőzelem ez a dohányipar és a vendéglátóipar számára" - nyilatkozta vasárnap délután Heinrich Villiger cégvezető. "A passzív dohányosok védelmét szolgáló, két éve hozott szigorítások után a nép megálljt kiáltott" - fűzte hozzá.
Csalódásának és meglepetésének adott hangot a Svájci Tüdőliga vezetője. Az emberek láthatóan elégedettek a jelenlegi szabályozással - fogalmazott Sonja Bietenhard. Egyúttal utalt arra is, hogy a népszavazás kimenetelétől függetlenül a kantonok saját hatáskörükben szigorúbb előírásokat hozhatnak.
A svájciak leszavazták
A svájci szavazók több mint 66 százaléka elutasította a mai referendumon a "Védelem a passzív dohányzástól" csoport kezdeményezését - adta hírül a Gazdasági Rádió a helyi média közlései alapján.

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között
Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől
Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra
A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten
A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban
A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség
A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen
Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon
Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban
Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány
Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.