A Tokaji Aszúhoz hasonlítja a szakét egy japán szakéfőző mester

Drámai mértékben csökken a szaké fogyasztása Japánban, külföldön pedig alig ismerik. Egy vállakozó szellemű vidéki szakéfőző ezen akar változtatni. A szakét ajánlja hamburgerhez, de osztrigához is. Még a magyar Tokaji aszúhoz is hasonlítja.

Ha umeshuvel készítik a szakét, akkor olyan bársonyos íze lesz, mint a magyar Tokaji aszúnak - állítja Kenszuke Sichida mester, akinek ősei 140 éve kezdték meg a szakéfőzést Japánban.

Csakhogy ma már ez kevés: a hazai piac nem tart el ennyi szakéfőzőt. Maguk a japánok ugyanis egyre kevesebb szakét isznak. Sokan áttértek a borra vagy a sörre, esetleg a skót whiskyre. Külföldön pedig minimális az érdeklődés: csak a japán éttermek rendelnek szakét. Japánon kívül ugyanis úgy gondolják, hogy a szusihoz vagy a szasimihez jó a szaké, de máshoz nem.

Osztriga és hamburger szakéval

A japán szakémester most világkörüli utat tesz, hogy meggyőzze Amerika és Európa kétkedő polgárait arról, hogy a szaké kiváló az osztrigához éppúgy, mint a hamburgerhez. Az érdekes az, hogy közben a japán mester maga is először kóstolja meg a külföldi ételeket. Neki is újdonság tehát, hogy a hamburgert lehet szakéval kombinálni. Az osztrigához sem csak fehér bor dukál vagy épp pezsgő, hanem remekül megy a szaké is.

Kevésbé savas ugyanis, mint a borok általában. Ez jótékony hatású az emésztésre, és az íze is finomabb - állítja a mester, akinek családja 140 éve főzi a sinto istenek szent italát.

Egy-egy harminc-negyven éves palack 300 dollárba kerül a szakéból, vagyis nem vetekedhet még a híres francia borokkal. A japán szakéfőző mester nem adja fel: a hazai piac nem elég. "Ha nem találunk külföldi vevőket, akkor a szaké lassan-lassan eltűnik. Márpedig ez nemcsak egy mesterség, de egy tradíció is. Nagyon nem szeretném, ha ez a hagyomány eltűnne" - nyilatkozta a New York Times-nak a japán szakéfőző mester.

Forrás: AsiaPORT


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.