A Tokaji Aszúhoz hasonlítja a szakét egy japán szakéfőző mester

Drámai mértékben csökken a szaké fogyasztása Japánban, külföldön pedig alig ismerik. Egy vállakozó szellemű vidéki szakéfőző ezen akar változtatni. A szakét ajánlja hamburgerhez, de osztrigához is. Még a magyar Tokaji aszúhoz is hasonlítja.

Ha umeshuvel készítik a szakét, akkor olyan bársonyos íze lesz, mint a magyar Tokaji aszúnak - állítja Kenszuke Sichida mester, akinek ősei 140 éve kezdték meg a szakéfőzést Japánban.

Csakhogy ma már ez kevés: a hazai piac nem tart el ennyi szakéfőzőt. Maguk a japánok ugyanis egyre kevesebb szakét isznak. Sokan áttértek a borra vagy a sörre, esetleg a skót whiskyre. Külföldön pedig minimális az érdeklődés: csak a japán éttermek rendelnek szakét. Japánon kívül ugyanis úgy gondolják, hogy a szusihoz vagy a szasimihez jó a szaké, de máshoz nem.

Osztriga és hamburger szakéval

A japán szakémester most világkörüli utat tesz, hogy meggyőzze Amerika és Európa kétkedő polgárait arról, hogy a szaké kiváló az osztrigához éppúgy, mint a hamburgerhez. Az érdekes az, hogy közben a japán mester maga is először kóstolja meg a külföldi ételeket. Neki is újdonság tehát, hogy a hamburgert lehet szakéval kombinálni. Az osztrigához sem csak fehér bor dukál vagy épp pezsgő, hanem remekül megy a szaké is.

Kevésbé savas ugyanis, mint a borok általában. Ez jótékony hatású az emésztésre, és az íze is finomabb - állítja a mester, akinek családja 140 éve főzi a sinto istenek szent italát.

Egy-egy harminc-negyven éves palack 300 dollárba kerül a szakéból, vagyis nem vetekedhet még a híres francia borokkal. A japán szakéfőző mester nem adja fel: a hazai piac nem elég. "Ha nem találunk külföldi vevőket, akkor a szaké lassan-lassan eltűnik. Márpedig ez nemcsak egy mesterség, de egy tradíció is. Nagyon nem szeretném, ha ez a hagyomány eltűnne" - nyilatkozta a New York Times-nak a japán szakéfőző mester.

Forrás: AsiaPORT


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.