A vadaknak rosszul kezdődik a szeptember Zalában

Országos Vadpörkölt- és Borfesztivál - Zalai teríték címmel háromnapos rendezvénysorozat kezdődik szeptember 7-én Zalaegerszegen.

Zalaegerszeg a térség természeti adottságaira, értékeire építve a vadászatban, a vadgasztronómiában találta meg azt az irányvonalat, amely tematikája lehet egy többnapos fesztiválnak - mondta el a programot beharangozó sajtótájékoztatón a város polgármestere. Balaicz Zoltán, aki azt is hozzátette, hogy a megye egyharmadát erdő borítja, a térségben jelentős szerepe van a fafeldolgozásnak, a vadgazdálkodásnak, a vadászati turizmusnak és a vadgasztronómiának.

A fesztivál nyitónapján szakmai konferenciát rendeznek, amelynek központi témája a vadászat és az erdőgazdálkodás lesz. A tanácskozást követően színes, látványos felvonulással folytatódik a programsorozat: bor és mézlovag rendek, erdészek, népzenészek, hagyományőrző együttesek, a testvárosok delegációi vonulnak fel a belvárosban. A fesztiválra hat testvérvárosból várnak vendégeket, közülük többen csapatokkal a jótékonysági főzésen is szeretnének részt venni.

A városháza előtti téren szeptember 8-án száz főzőcsapat készít majd vadételeket, az ízletes étkeket a fesztivál vendégei kedvezményes áron vásárolhatják meg. A bevételt a zalaegerszegi játszóterek fejlesztésére és a Bogáncs Állatmenhely számára ajánlották fel.

A fesztivál ugyanakkor nemcsak a vadételekről, hanem a zalai erdő minden kincséről - a gombáról, a mézről, a lekvárokról, az aszalványokról - is szól. A rendezvény hetében különleges vadételek kerülnek a belvárosi éttermek étlapjára, a Zalaegerszegi Vadászegyesület pedig vadburgert készít, amelyet lilahagyma lekvárral kínálnak. A speciális fogással azt szeretnék bemutatni, hogy a vadételt újragondolt, 21. századi változatban is el lehet készíteni A szombati nap kiemelt programja a vadászkutya-felvonulás lesz. A háromnapos programsorozat filmvetítésekkel, vadászati és trófeakiállítással kiállítással, táncegyüttesek bemutatójával egészül ki. és Vasárnap a Dísz téren zenei programok is lesznek.

Forrás: MTI

Forrás: Fotó: Fotósok Világa


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.