A vadaknak rosszul kezdődik a szeptember Zalában

Országos Vadpörkölt- és Borfesztivál - Zalai teríték címmel háromnapos rendezvénysorozat kezdődik szeptember 7-én Zalaegerszegen.

Zalaegerszeg a térség természeti adottságaira, értékeire építve a vadászatban, a vadgasztronómiában találta meg azt az irányvonalat, amely tematikája lehet egy többnapos fesztiválnak - mondta el a programot beharangozó sajtótájékoztatón a város polgármestere. Balaicz Zoltán, aki azt is hozzátette, hogy a megye egyharmadát erdő borítja, a térségben jelentős szerepe van a fafeldolgozásnak, a vadgazdálkodásnak, a vadászati turizmusnak és a vadgasztronómiának.

A fesztivál nyitónapján szakmai konferenciát rendeznek, amelynek központi témája a vadászat és az erdőgazdálkodás lesz. A tanácskozást követően színes, látványos felvonulással folytatódik a programsorozat: bor és mézlovag rendek, erdészek, népzenészek, hagyományőrző együttesek, a testvárosok delegációi vonulnak fel a belvárosban. A fesztiválra hat testvérvárosból várnak vendégeket, közülük többen csapatokkal a jótékonysági főzésen is szeretnének részt venni.

A városháza előtti téren szeptember 8-án száz főzőcsapat készít majd vadételeket, az ízletes étkeket a fesztivál vendégei kedvezményes áron vásárolhatják meg. A bevételt a zalaegerszegi játszóterek fejlesztésére és a Bogáncs Állatmenhely számára ajánlották fel.

A fesztivál ugyanakkor nemcsak a vadételekről, hanem a zalai erdő minden kincséről - a gombáról, a mézről, a lekvárokról, az aszalványokról - is szól. A rendezvény hetében különleges vadételek kerülnek a belvárosi éttermek étlapjára, a Zalaegerszegi Vadászegyesület pedig vadburgert készít, amelyet lilahagyma lekvárral kínálnak. A speciális fogással azt szeretnék bemutatni, hogy a vadételt újragondolt, 21. századi változatban is el lehet készíteni A szombati nap kiemelt programja a vadászkutya-felvonulás lesz. A háromnapos programsorozat filmvetítésekkel, vadászati és trófeakiállítással kiállítással, táncegyüttesek bemutatójával egészül ki. és Vasárnap a Dísz téren zenei programok is lesznek.

Forrás: MTI

Forrás: Fotó: Fotósok Világa


A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Tojásválság az USA-ban

Tojásválság az USA-ban 

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai alapján a tojás ára soha nem látott magasságokba emelkedett az elmúlt hónapokban.
Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait

Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait 

Idén bemutatják Budapest Bornegyedének gazdag hagyományait, művészeti értékeit és a pezsgő- és borkultúra új irányvonalait.
Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja

Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja 

Sok minden kiderült az egyik vendéglátással, rendezvényszervezéssel és hotelüzemeltetéssel foglalkozó cég megbízására  2024 őszén elkészült kutatásból.
Kávé, költészet, képzőművészet

Kávé, költészet, képzőművészet 

Rendhagyó italbemutató a pesti Dorottya utcai Edison & Jupiter speciality kávézóban.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.