Bognár Lajos kiemelte: a hízott libamáj tradicionális magyar termék, ezért az Európai Parlament döntése szerint előállítása a jogszabályi feltételek betartása mellett engedélyezett.
Ismertette: a libamáj az ország kiemelkedő exportcikke, a globális hízottlibamáj-termelés mintegy 80 százaléka Magyarországról származik. Az évente mintegy 1500 tonna exportra kerülő mennyiség csaknem 8 milliárd forint árbevételt eredményez.
A helyettes államtitkár szerint az ágazat hosszú távú, biztonságos növekedése csak a magyar kereslet növelésével együtt garantált. Ehhez hozzájárulhatnak azok a rendezvényeknek, amelyek népszerűsítik a libamájat és a belőle készített ételeket, így az Orosházi Libamájfesztivál is.
A magyar mezőgazdaság és élelmiszer-gazdaság termékeinek piacra jutását a hungarikumtörvény, a Magyar Élelmiszerkönyv különleges minőségű és kézműves élelmiszerekre vonatkozó irányelvei, valamint a Hagyományok-Ízek-Régiók Program közösségimarketing-eszközei segítik - ismertette a minisztérium közleménye.
Forrás: Élelmiszer online