A világ legjobb 10 étterméből 6 európai

A Bilbaóban megrendezett díjátadón másodszor választották a világ legjobbjának Massimo Bottura modenai éttermét.

A világ ötven legjobb étteremének listáját összeállításában résztvevő több mint 1000 zsűritag ismét a Massimo Bottura által vezetett olasz Osteria Francescana-t választotta a világ legjobb éttermének. A Bilbaóban kihirdetett lista élén végző, három Michelin csillaggal rendelkező modenai étterem másodszor lett a világ legjobbja - adta hírül a CNN.

Sok meglepetéssel nem szolgált az esemény A 10 legjobb étterem között három spanyol, két francia és két perui étterem is megtalálható, a dobogón pedig a tavaly a 3. és 4. helyen végző spanyol El Celler de Can Rocca, és a francia Mirazur végzett. A tavalyi győztes, a 2017 egy részét renoválási munkálatok miatt zárva töltő New York-i Eleven Madison Park idén negyedik lett. Nem fogok csalódást okozni, megmutatom a világnak, hogy ha össze is tartanak, 2018-ban sokkal többet jelentenek majd a séfek, mint a receptjeik összességét - fogalmazott (kissé homályosan) a büszke séf.

Újoncok, legendák

A lista újoncai közül a rögtön a 18. helyen nyitó barcelonai Disfrutar végzett egyébként a legelőkelőbb helyen. Szokás szerint most is a férfiak domináltak, amire a legjobb női séf, a londoni Core éttermet vezető Clare Smyth is kitért: Sokan kérdezik, miért ilyen kevés a női séf, miért nincsenek többen a nők… Nem tudom a választ. Mindenesetre a mi felelősségünk, hogy elsöpörjük a jövő generációi előtt álló akadályokat, és megteremtsük az esélyegyenlőséget, ami végre a vita végét jelentheti majd.

A tavaly elhunyt legendákról, azaz a „gasztropápáról”, Paul Bocuseról és az első háromcsillagos olasz séfről, Gualtiero Marchesiről is megemlékeztek idén a séfek, és természetesen a nemrég elhunyt és a fine dining éttermeket amúgy gyakran élesen kritizáló Anthony Bourdainnek is köszönetet mondtak az egybegyűltek.

A világ 10 legjobb étterme:

  1. Osteria Francescana (Modena, Olaszország) *Európa legjobbja*
  2. El Celler de Can Roca (Girona, Spanyolország)
  3. Mirazur (Menton, Franciaország)
  4. Eleven Madison Park (New York) *Észak-Amerika legjobbja*
  5. Gaggan (Bangkok, Thaiföld) *Ázsia legjobbja*
  6. Central (Lima, Peru) *Dél-Amerika legjobbja*
  7. Maido (Lima, Peru)
  8. Arpege (Paris, Franciaország)
  9. Mugaritz (San Sebastian, Spanyolország)
  10. Asador Etxebarri (Axpe, Spanyolország)

Forrás: Index


Tojásválság az USA-ban

Tojásválság az USA-ban 

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai alapján a tojás ára soha nem látott magasságokba emelkedett az elmúlt hónapokban.
Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait

Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait 

Idén bemutatják Budapest Bornegyedének gazdag hagyományait, művészeti értékeit és a pezsgő- és borkultúra új irányvonalait.
Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja

Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja 

Sok minden kiderült az egyik vendéglátással, rendezvényszervezéssel és hotelüzemeltetéssel foglalkozó cég megbízására  2024 őszén elkészült kutatásból.
Kávé, költészet, képzőművészet

Kávé, költészet, képzőművészet 

Rendhagyó italbemutató a pesti Dorottya utcai Edison & Jupiter speciality kávézóban.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.