A világ legjobb 10 étterméből 6 európai

A Bilbaóban megrendezett díjátadón másodszor választották a világ legjobbjának Massimo Bottura modenai éttermét.

A világ ötven legjobb étteremének listáját összeállításában résztvevő több mint 1000 zsűritag ismét a Massimo Bottura által vezetett olasz Osteria Francescana-t választotta a világ legjobb éttermének. A Bilbaóban kihirdetett lista élén végző, három Michelin csillaggal rendelkező modenai étterem másodszor lett a világ legjobbja - adta hírül a CNN.

Sok meglepetéssel nem szolgált az esemény A 10 legjobb étterem között három spanyol, két francia és két perui étterem is megtalálható, a dobogón pedig a tavaly a 3. és 4. helyen végző spanyol El Celler de Can Rocca, és a francia Mirazur végzett. A tavalyi győztes, a 2017 egy részét renoválási munkálatok miatt zárva töltő New York-i Eleven Madison Park idén negyedik lett. Nem fogok csalódást okozni, megmutatom a világnak, hogy ha össze is tartanak, 2018-ban sokkal többet jelentenek majd a séfek, mint a receptjeik összességét - fogalmazott (kissé homályosan) a büszke séf.

Újoncok, legendák

A lista újoncai közül a rögtön a 18. helyen nyitó barcelonai Disfrutar végzett egyébként a legelőkelőbb helyen. Szokás szerint most is a férfiak domináltak, amire a legjobb női séf, a londoni Core éttermet vezető Clare Smyth is kitért: Sokan kérdezik, miért ilyen kevés a női séf, miért nincsenek többen a nők… Nem tudom a választ. Mindenesetre a mi felelősségünk, hogy elsöpörjük a jövő generációi előtt álló akadályokat, és megteremtsük az esélyegyenlőséget, ami végre a vita végét jelentheti majd.

A tavaly elhunyt legendákról, azaz a „gasztropápáról”, Paul Bocuseról és az első háromcsillagos olasz séfről, Gualtiero Marchesiről is megemlékeztek idén a séfek, és természetesen a nemrég elhunyt és a fine dining éttermeket amúgy gyakran élesen kritizáló Anthony Bourdainnek is köszönetet mondtak az egybegyűltek.

A világ 10 legjobb étterme:

  1. Osteria Francescana (Modena, Olaszország) *Európa legjobbja*
  2. El Celler de Can Roca (Girona, Spanyolország)
  3. Mirazur (Menton, Franciaország)
  4. Eleven Madison Park (New York) *Észak-Amerika legjobbja*
  5. Gaggan (Bangkok, Thaiföld) *Ázsia legjobbja*
  6. Central (Lima, Peru) *Dél-Amerika legjobbja*
  7. Maido (Lima, Peru)
  8. Arpege (Paris, Franciaország)
  9. Mugaritz (San Sebastian, Spanyolország)
  10. Asador Etxebarri (Axpe, Spanyolország)

Forrás: Index


Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.