A VinAgorán taroltak a magyar borok

4 nagyarany, 73 aranyérem, 87 ezüstérem, 6 champion díj, 3 „nevező ország legjobb bora”, 7 „legjobb fajtabor” díj, „legeredményesebb családi pincészet” díja, „legeredményesebb fiatal borász” díja, a „VinAgora új felfedezettje”, a „legegységesebb pontozással odaítélt aranyérem” díj.

Az idei VinAgora Nemzetközi Borverseny nagyon jó hangulatban zajlott, hiszen a bírálók legtöbbször barátként üdvözlik egymást egy-egy nemzetközi borversenyen.

Már az első órától egy hullámhosszon dolgoztak a szakemberek, ami nagy dolog egy ilyen volumenű borversenynél.

A szigorú munka egyetértésben zajlott, a versenyre érkező hazai és külföldi bírálók szerint az idei mezőny nagyon erős és kiegyenlített volt. Három napon át zajlott a zsűrizés, a délelőtti munka után a vendégek megismerhették Eger városát és néhány környező borászatot. Rengeteg érmet oszthatott volna ki a zsűri, de a szabályzat szerinti 30%-os éremkorlát miatt alakítani kellett a ponthatárokat. Sok bor magas pontszámot ért el, ám idén mégsem kaphatott érmet.


A néhány hete Egerben megrendezett VinAgora Nemzetközi Borversenyre 545 nevezés érkezett 13 országból. Többek között Ausztrália, Brazília, Libanon, Montenegro, Oroszország, Tajvan és Uruguay is szerepelt hazánkon kívül a nevező országok sorában. Az összesen 50 főből álló nemzetközi zsűri keményen dolgozott, hogy tudása szerint a legjobb döntést hozza meg a négy nap alatt.


Talán minden borász számára legfontosabb a Champion díj, hiszen az adott kategória 5 legmagasabb pontszámot kapott borát a zsűri az utolsó napon újra értékeli, és egymással párhuzamosan összekóstolva kiválasztja a legjobbat.

Idén az alábbi Champion díjak kerültek kiosztásra:
 
Legjobb csendes fehérbor:

  • Garamvári Szőlőbirtok Lellei Irsai Olivér 2017
  • Legjobb rosé:
  • Molnár Borház Paulus Rozé 2017
  • Legjobb csendes vörösbor:
  • Thummerer Pincészet Rébus Egri Cuvée Superior 2012


Legjobb pezsgő:

  • Garamvári Szőlőbirtok Brut Nature 2015
  • Legjobb természetes édes bor:
  • NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Badacsonyi Szürkebarát 2015
  • Legjobb botrytiszes bor:
  • Pauleczki-Vin Szőlőbirtok és Pincészet Tokaji Muscat Lunel Aszú 6 puttonyos 2000

 


Pontszám alapján a legjobb magyar fajtaborok a következők:
 
Chardonnay:

  • Hilltop Kamocsay Prémium Chardonnay 2016
  • Furmint: (holtverseny miatt 2 bor)
  • Kovács Nimród Winery Furmint 2015
  • Pajzos Megyer Furmint Selection 2015


Olasz rizling:

  • Schieszl Borház Nagykút Olasz rizling 2017


Pinot noir:

  • Haraszthy Pincészet Pinot noir Rosé 2017


Kékfrankos:

  • Fritz Borház Szekszárdi Kékfrankos Prémium 2013


Cabernet sauvignon:

  • Egri Korona Borház Selection Egri Cabernet Sauvignon 2013


Merlot:

  • Gere Tamás és Zsolt Pincészete Merlot Válogatás 2012

 
Ha egy külföldi országból legalább 15 minta érkezik, akkor a nevezett minták közül a legmagasabb pontszámot elért arany érmes bor különdíjban részesül, ezt idén az alábbi pincészetek borai kapták:
 
Olaszország:

  • TorreVento ’Since 1913’ 2016
  • Románia:
  • Cotnari Grasa de Cotnari 1985
  • Szlovákia:
  • Ostrozovic Tokajska vyberova esencia 2000

 
A VinAgora Borverseny különdíjai:
 
Csonka és Fiai Kft különdíja a legeredményesebb családi pincészetnek:

  • Gál Szőlőbirtok és Pincészet (5 arany- és 2 ezüstérem)

 
A Volkswagen Haszonjárművek különdíja a legeredményesebb fiatal borásznak:

  • Mogyorósi Lajos – Paulus Molnár Borház (a verseny legjobb roséja Champion díj, 2 aranyérem, 3 ezüstérem)

 
A VinCE Magazin különdíja VinAgora felfedezettjének:

  • NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet (Champion díj a legjobb természetes édes bornak)

 
A VINOFED különdíja a legegységesebb pontozással odaítélt aranyéremért:

  • Varga Pincészet Aranymetszés Friss Olasz rizling 2017     

 
A részletes eredménylista megtalálható a VinAgora weboldalán.

Forrás: Élelmiszer Online


A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Tojásválság az USA-ban

Tojásválság az USA-ban 

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai alapján a tojás ára soha nem látott magasságokba emelkedett az elmúlt hónapokban.
Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait

Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait 

Idén bemutatják Budapest Bornegyedének gazdag hagyományait, művészeti értékeit és a pezsgő- és borkultúra új irányvonalait.
Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja

Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja 

Sok minden kiderült az egyik vendéglátással, rendezvényszervezéssel és hotelüzemeltetéssel foglalkozó cég megbízására  2024 őszén elkészült kutatásból.
Kávé, költészet, képzőművészet

Kávé, költészet, képzőművészet 

Rendhagyó italbemutató a pesti Dorottya utcai Edison & Jupiter speciality kávézóban.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.