A VinAgorán taroltak a magyar borok

4 nagyarany, 73 aranyérem, 87 ezüstérem, 6 champion díj, 3 „nevező ország legjobb bora”, 7 „legjobb fajtabor” díj, „legeredményesebb családi pincészet” díja, „legeredményesebb fiatal borász” díja, a „VinAgora új felfedezettje”, a „legegységesebb pontozással odaítélt aranyérem” díj.

Az idei VinAgora Nemzetközi Borverseny nagyon jó hangulatban zajlott, hiszen a bírálók legtöbbször barátként üdvözlik egymást egy-egy nemzetközi borversenyen.

Már az első órától egy hullámhosszon dolgoztak a szakemberek, ami nagy dolog egy ilyen volumenű borversenynél.

A szigorú munka egyetértésben zajlott, a versenyre érkező hazai és külföldi bírálók szerint az idei mezőny nagyon erős és kiegyenlített volt. Három napon át zajlott a zsűrizés, a délelőtti munka után a vendégek megismerhették Eger városát és néhány környező borászatot. Rengeteg érmet oszthatott volna ki a zsűri, de a szabályzat szerinti 30%-os éremkorlát miatt alakítani kellett a ponthatárokat. Sok bor magas pontszámot ért el, ám idén mégsem kaphatott érmet.


A néhány hete Egerben megrendezett VinAgora Nemzetközi Borversenyre 545 nevezés érkezett 13 országból. Többek között Ausztrália, Brazília, Libanon, Montenegro, Oroszország, Tajvan és Uruguay is szerepelt hazánkon kívül a nevező országok sorában. Az összesen 50 főből álló nemzetközi zsűri keményen dolgozott, hogy tudása szerint a legjobb döntést hozza meg a négy nap alatt.


Talán minden borász számára legfontosabb a Champion díj, hiszen az adott kategória 5 legmagasabb pontszámot kapott borát a zsűri az utolsó napon újra értékeli, és egymással párhuzamosan összekóstolva kiválasztja a legjobbat.

Idén az alábbi Champion díjak kerültek kiosztásra:
 
Legjobb csendes fehérbor:

  • Garamvári Szőlőbirtok Lellei Irsai Olivér 2017
  • Legjobb rosé:
  • Molnár Borház Paulus Rozé 2017
  • Legjobb csendes vörösbor:
  • Thummerer Pincészet Rébus Egri Cuvée Superior 2012


Legjobb pezsgő:

  • Garamvári Szőlőbirtok Brut Nature 2015
  • Legjobb természetes édes bor:
  • NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Badacsonyi Szürkebarát 2015
  • Legjobb botrytiszes bor:
  • Pauleczki-Vin Szőlőbirtok és Pincészet Tokaji Muscat Lunel Aszú 6 puttonyos 2000

 


Pontszám alapján a legjobb magyar fajtaborok a következők:
 
Chardonnay:

  • Hilltop Kamocsay Prémium Chardonnay 2016
  • Furmint: (holtverseny miatt 2 bor)
  • Kovács Nimród Winery Furmint 2015
  • Pajzos Megyer Furmint Selection 2015


Olasz rizling:

  • Schieszl Borház Nagykút Olasz rizling 2017


Pinot noir:

  • Haraszthy Pincészet Pinot noir Rosé 2017


Kékfrankos:

  • Fritz Borház Szekszárdi Kékfrankos Prémium 2013


Cabernet sauvignon:

  • Egri Korona Borház Selection Egri Cabernet Sauvignon 2013


Merlot:

  • Gere Tamás és Zsolt Pincészete Merlot Válogatás 2012

 
Ha egy külföldi országból legalább 15 minta érkezik, akkor a nevezett minták közül a legmagasabb pontszámot elért arany érmes bor különdíjban részesül, ezt idén az alábbi pincészetek borai kapták:
 
Olaszország:

  • TorreVento ’Since 1913’ 2016
  • Románia:
  • Cotnari Grasa de Cotnari 1985
  • Szlovákia:
  • Ostrozovic Tokajska vyberova esencia 2000

 
A VinAgora Borverseny különdíjai:
 
Csonka és Fiai Kft különdíja a legeredményesebb családi pincészetnek:

  • Gál Szőlőbirtok és Pincészet (5 arany- és 2 ezüstérem)

 
A Volkswagen Haszonjárművek különdíja a legeredményesebb fiatal borásznak:

  • Mogyorósi Lajos – Paulus Molnár Borház (a verseny legjobb roséja Champion díj, 2 aranyérem, 3 ezüstérem)

 
A VinCE Magazin különdíja VinAgora felfedezettjének:

  • NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet (Champion díj a legjobb természetes édes bornak)

 
A VINOFED különdíja a legegységesebb pontozással odaítélt aranyéremért:

  • Varga Pincészet Aranymetszés Friss Olasz rizling 2017     

 
A részletes eredménylista megtalálható a VinAgora weboldalán.

Forrás: Élelmiszer Online


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.