Adventi vásárkörkép: a budapesti árak mindent visznek

Összehasonlítás a budapesti, bukaresti, bécsi, pozsonyi és szegedi, az adventi vásárokon fizetendő árakról.

A Vakmajom Facebook-oldal tett közzé "hiánypótló" adatokat a régiós adventi vásárokon árult ételek és italok árairól. A táblázatba a budapesti, bukaresti, bécsi, pozsonyi és szegedi árak kerültek be, a bukaresti árakat 76,25 forintos lejárfolyammal számolták át forintra - olvastuk vasárnap a mfor.hu-n.

Az adatok magyar, de különösen budapesti szemmel elég elborzasztóak. A bukaresti árakhoz képest a budapestiek átlagosan is jóval magasabbak, de vannak kiugró különbségek.

A lángos például több, mint háromszor annyiba kerül a magyar, mint a román fővárosban (3900 vs 1143 forint), a sült krumplinál pedig még ennél is nagyobb a különbség (3000 vs 610 forint).

A sült kolbász esetében is hasonló a helyzet, Bukarestben nagyjából a felébe kerül, mint Budapesten (5500 vs 2668 forint). Sőt, ezeket az ételeket még Bécsben is olcsóbban mérik, mint Budapesten, a lángos ott 2650, a sült krumpli 2200, a sült kolbász pedig 3056 forintba kerül, igaz a forralt bor decije pedig Bécsben jóval drágább, 763 forint a budapesti 500-hoz képest.

Tovább a táblázathoz >>

 
 

Forrás: Mfor.hu


Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.