Adventi vásárkörkép: a budapesti árak mindent visznek

Összehasonlítás a budapesti, bukaresti, bécsi, pozsonyi és szegedi, az adventi vásárokon fizetendő árakról.

A Vakmajom Facebook-oldal tett közzé "hiánypótló" adatokat a régiós adventi vásárokon árult ételek és italok árairól. A táblázatba a budapesti, bukaresti, bécsi, pozsonyi és szegedi árak kerültek be, a bukaresti árakat 76,25 forintos lejárfolyammal számolták át forintra - olvastuk vasárnap a mfor.hu-n.

Az adatok magyar, de különösen budapesti szemmel elég elborzasztóak. A bukaresti árakhoz képest a budapestiek átlagosan is jóval magasabbak, de vannak kiugró különbségek.

A lángos például több, mint háromszor annyiba kerül a magyar, mint a román fővárosban (3900 vs 1143 forint), a sült krumplinál pedig még ennél is nagyobb a különbség (3000 vs 610 forint).

A sült kolbász esetében is hasonló a helyzet, Bukarestben nagyjából a felébe kerül, mint Budapesten (5500 vs 2668 forint). Sőt, ezeket az ételeket még Bécsben is olcsóbban mérik, mint Budapesten, a lángos ott 2650, a sült krumpli 2200, a sült kolbász pedig 3056 forintba kerül, igaz a forralt bor decije pedig Bécsben jóval drágább, 763 forint a budapesti 500-hoz képest.

Tovább a táblázathoz >>

 
 

Forrás: Mfor.hu


Új fejezet a VakVarjú történetében

Új fejezet a VakVarjú történetében  

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Tojásválság az USA-ban

Tojásválság az USA-ban 

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai alapján a tojás ára soha nem látott magasságokba emelkedett az elmúlt hónapokban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.