2011-ben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint a bérfőzésben készített 6,174 milliárd hektoliterfok pálinkából mindössze 15 millió forint jövedéki adó folyt be. Ha a törvény és a NAV által használt hektoliterfokot – amely 100 százalékosra felszorzott alkohollal számol – átváltjuk a való életben megjelenő 50 százalékos pálinkára, az azt jelenti, hogy több mint 12 millió liter adó- és járulékmentes szeszt állítottak elő a bérfőzdék magánszemélyeknek.
Ha a személyenként lefőzhető, házi főzésben előállított pálinkamennyiséget nézzük, akkor az 50 hektoliterfokos pálinka átszámítva már 86 liter 50 százalékosat jelent, ami az év napjaival elosztva napi 2,3 dl fogyasztását jelenti. Ez már olyan mennyiség, amely az egészségügyi világszervezet, a WHO ajánlása szerint hosszú távon májzsugorodáshoz vezet.
Eladják a házi pálinkát
Ez a mennyiség valószínűtlen, hogy a háztartásokban maradna. Ezt támasztják alá a NAV tapasztalatai is: a tavaszi razziák során, amikor kifejezetten a magánhasználatra előállított, de illegálisan kereskedelmi forgalomba kerülő párlatokat kerestek a hivatal munkatársai, az esetek 31 százalékában tapasztaltak jogsértést, a korábbi 11 százalékhoz képest. (Metropol)