Amikor a kolbász 'házhoz jön'

Disznótoros kolbászfesztivált rendeznek a fővárosban, a Magyar Vasúttörténeti Parkban október 16-18. között.

Kiss Tamás főszervező az esemény csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a fesztiválon legalább százféle kolbász közül lehet majd választani, mind olyan háztáji kolbász, amelyeket a boltokban nem forgalmaznak. Az eseményen közvetlenül a termelőktől lehet megvásárolni az ínyencségeket.

Mácsai Sándor, a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör elnöke kedvcsinálóként elmondta, hogy a kolbászon kívül más disznótoros ételeket is meg lehet kóstolni. Délelőttönként böllérek és mészárosok hagyományőrző népviseletbe öltözve mutatják be a disznóvágás és -feldolgozás folyamatát, és azt is, hogy miként zajlott száz évvel ezelőtt egy disznóvágás.

A jövő pénteken kezdődő fesztivált második alkalommal rendezik meg. Az első rendezvényre felépített eredeti csabai tájház lesz a mostani esemény központi helyszíne. A ház korábban, csaknem másfél évszázadon át Békéscsabán, a Kistabán utcában állt. Falain belül az egykori alföldi élettel ismerkedhetnek meg a látogatók, udvarán pedig csabai kolbász készül majd. Családi programok, borkóstoló és három zenei színpad is várja a fesztiválra ellátogatókat.

Kiss Tamás elmondta: a tavalyi rendezvényre mintegy 20-22 ezren váltottak belépőt. Az eseményről kiadott tájékoztatóban a szervezők úgy fogalmaztak: a következő hétvégén "a főváros fog eljönni a fővárosba", hiszen a kolbász fővárosa érkezik meg az ország fővárosába.

Forrás: Vendég&Hotel Online / MTI


Magyar piacon kóstolt a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon kóstolt a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Dani Garcia, a Fény Utcai Piac hatására alkotta meg legújabb fogását.
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.