Argentin és francia gasztrosztárok a Balatonnál

Veszprémvölgyben szeptember 21–24-én idén is találkozhatunk Michelin-csillagos séfekkel, a sommelier-szakma krémjével és francia, valamint argentin kulináris különlegességekkel.

A Balaton Wine & Gourmet alapvető hangsúlyát a balatoni bor- és gasztrokultúrára helyezték, de a Veszprém – Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kiemelt gasztronómiai eseményeként nemzetközi kulináris és kulturális kitekintést is tesz.

Tavaly óriási sikert aratott Veszprémben a japán és a spanyol gasztronómia, és bebizonyosodott az is, hogy az ínyenc közönséget erősen érdekli a hazaihoz képest egzotikus kínálat. Idén talán a világ egyik legelismertebb kulináris nagyhatalma, a francia gasztronómia mellett az argentin ízekkel ismerkedhetnek a fesztivál vendégei a felnőtt és a családi programokon is Veszprémvölgyben.

A két földrajzilag és kulturálisan is egymástól távol eső ország között egyértelmű kapcsolatot jelent egy mélyvörös bort adó szőlőfajta, a malbec.

A francia eredetű szőlő is bizonyítja a régi mondás igazát a próféták és szülőhazájuk között, hiszen a belőle készülő nedűk az argentin borászat révén váltak világhírűvé.

Arról, hogy nem érdemtelenül, egy malbec mesterkurzuson győződhetnek meg a hazai szakemberek – és természetesen a minőséget kedvelő amatőr borkedvelők is.

A felsőfokú malbeckurzust a tavalyi magyar és az idei lengyel nemzetközi sommelier-bajnokság győztese, Sebastian Giraldo tartja. Mint ez a neve alapján sejthető, a Sauska Pincészet márkanagykövete apai ágon a dél-amerikai borászhagyományok örököse, aki magyar édesanyja révén döntött úgy, hogy a római korban gyökerező magyar borkultúrát is megismeri.

A bor és a mate mellett talán legtöbben a speciális argentin grilltechnikáról, az asadoról hallottak  Magyarországon. Arrafelé egy speciális szerkezeten, a parillán készítik a méltán híres argentin marhaszeletet. A szabadtűzön sistergő minőségi húsok mesterfogásaiból Pablo Carrascosa ad ízelítőt. Az asadovirtuóz a hagyományok ismerete mellett tudományos alapokat is használ.

A gall gasztrokínálat sem ígérkezik szerényebbnek a fesztiválon. A csúcsgasztronómiát egy fiatal hölgy, a két Michelin-csillagos Sur Mesure (Mandarin Oriental) étterem vezető séfje, Nina Haradji prezentálja. A haute cuisine hazájában is a legismertebb konyhafőnökök között jegyzett párizsi mesterséf menüje kétségtelenül az idei veszprémi ízünnep egyik legkülönlegesebb ajánlatának tűnik. 

Elolvasom a teljes cikket >>

Forrás: Index


Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.