Argentin és francia gasztrosztárok a Balatonnál

Veszprémvölgyben szeptember 21–24-én idén is találkozhatunk Michelin-csillagos séfekkel, a sommelier-szakma krémjével és francia, valamint argentin kulináris különlegességekkel.

A Balaton Wine & Gourmet alapvető hangsúlyát a balatoni bor- és gasztrokultúrára helyezték, de a Veszprém – Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kiemelt gasztronómiai eseményeként nemzetközi kulináris és kulturális kitekintést is tesz.

Tavaly óriási sikert aratott Veszprémben a japán és a spanyol gasztronómia, és bebizonyosodott az is, hogy az ínyenc közönséget erősen érdekli a hazaihoz képest egzotikus kínálat. Idén talán a világ egyik legelismertebb kulináris nagyhatalma, a francia gasztronómia mellett az argentin ízekkel ismerkedhetnek a fesztivál vendégei a felnőtt és a családi programokon is Veszprémvölgyben.

A két földrajzilag és kulturálisan is egymástól távol eső ország között egyértelmű kapcsolatot jelent egy mélyvörös bort adó szőlőfajta, a malbec.

A francia eredetű szőlő is bizonyítja a régi mondás igazát a próféták és szülőhazájuk között, hiszen a belőle készülő nedűk az argentin borászat révén váltak világhírűvé.

Arról, hogy nem érdemtelenül, egy malbec mesterkurzuson győződhetnek meg a hazai szakemberek – és természetesen a minőséget kedvelő amatőr borkedvelők is.

A felsőfokú malbeckurzust a tavalyi magyar és az idei lengyel nemzetközi sommelier-bajnokság győztese, Sebastian Giraldo tartja. Mint ez a neve alapján sejthető, a Sauska Pincészet márkanagykövete apai ágon a dél-amerikai borászhagyományok örököse, aki magyar édesanyja révén döntött úgy, hogy a római korban gyökerező magyar borkultúrát is megismeri.

A bor és a mate mellett talán legtöbben a speciális argentin grilltechnikáról, az asadoról hallottak  Magyarországon. Arrafelé egy speciális szerkezeten, a parillán készítik a méltán híres argentin marhaszeletet. A szabadtűzön sistergő minőségi húsok mesterfogásaiból Pablo Carrascosa ad ízelítőt. Az asadovirtuóz a hagyományok ismerete mellett tudományos alapokat is használ.

A gall gasztrokínálat sem ígérkezik szerényebbnek a fesztiválon. A csúcsgasztronómiát egy fiatal hölgy, a két Michelin-csillagos Sur Mesure (Mandarin Oriental) étterem vezető séfje, Nina Haradji prezentálja. A haute cuisine hazájában is a legismertebb konyhafőnökök között jegyzett párizsi mesterséf menüje kétségtelenül az idei veszprémi ízünnep egyik legkülönlegesebb ajánlatának tűnik. 

Elolvasom a teljes cikket >>

Forrás: Index


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.