Argentin és francia gasztrosztárok a Balatonnál

Veszprémvölgyben szeptember 21–24-én idén is találkozhatunk Michelin-csillagos séfekkel, a sommelier-szakma krémjével és francia, valamint argentin kulináris különlegességekkel.

A Balaton Wine & Gourmet alapvető hangsúlyát a balatoni bor- és gasztrokultúrára helyezték, de a Veszprém – Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kiemelt gasztronómiai eseményeként nemzetközi kulináris és kulturális kitekintést is tesz.

Tavaly óriási sikert aratott Veszprémben a japán és a spanyol gasztronómia, és bebizonyosodott az is, hogy az ínyenc közönséget erősen érdekli a hazaihoz képest egzotikus kínálat. Idén talán a világ egyik legelismertebb kulináris nagyhatalma, a francia gasztronómia mellett az argentin ízekkel ismerkedhetnek a fesztivál vendégei a felnőtt és a családi programokon is Veszprémvölgyben.

A két földrajzilag és kulturálisan is egymástól távol eső ország között egyértelmű kapcsolatot jelent egy mélyvörös bort adó szőlőfajta, a malbec.

A francia eredetű szőlő is bizonyítja a régi mondás igazát a próféták és szülőhazájuk között, hiszen a belőle készülő nedűk az argentin borászat révén váltak világhírűvé.

Arról, hogy nem érdemtelenül, egy malbec mesterkurzuson győződhetnek meg a hazai szakemberek – és természetesen a minőséget kedvelő amatőr borkedvelők is.

A felsőfokú malbeckurzust a tavalyi magyar és az idei lengyel nemzetközi sommelier-bajnokság győztese, Sebastian Giraldo tartja. Mint ez a neve alapján sejthető, a Sauska Pincészet márkanagykövete apai ágon a dél-amerikai borászhagyományok örököse, aki magyar édesanyja révén döntött úgy, hogy a római korban gyökerező magyar borkultúrát is megismeri.

A bor és a mate mellett talán legtöbben a speciális argentin grilltechnikáról, az asadoról hallottak  Magyarországon. Arrafelé egy speciális szerkezeten, a parillán készítik a méltán híres argentin marhaszeletet. A szabadtűzön sistergő minőségi húsok mesterfogásaiból Pablo Carrascosa ad ízelítőt. Az asadovirtuóz a hagyományok ismerete mellett tudományos alapokat is használ.

A gall gasztrokínálat sem ígérkezik szerényebbnek a fesztiválon. A csúcsgasztronómiát egy fiatal hölgy, a két Michelin-csillagos Sur Mesure (Mandarin Oriental) étterem vezető séfje, Nina Haradji prezentálja. A haute cuisine hazájában is a legismertebb konyhafőnökök között jegyzett párizsi mesterséf menüje kétségtelenül az idei veszprémi ízünnep egyik legkülönlegesebb ajánlatának tűnik. 

Elolvasom a teljes cikket >>

Forrás: Index


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.