Asztali etikett – a tökéletes teríték titka

Manapság annyiféle elvárásnak kell egy szépen terített asztalnak megfelelnie, hogy komoly kihívást jelent még a profi vendéglátók számára is.

A megfelelő teríték, a szép asztal emlékezetessé teheti az alkalmat, és még az étel is jobban esik majd - ráadásul az étterembe járó, igényes közönség a dizájnt ugyanúgy értékeli, sőt elvárja az étterem enteriőrjében és az asztalon is, mint a kiváló fogásokat.

 

Nézzük, hogy egyes alkalmak során milyen legyen a teríték!

Hétköznapi vacsora vagy hétvégi reggeli

Ilyenkor leginkább csak egy alapterítékre van szükségünk: tányérkészlet, kés, villa, kanál, vizespohár, szalvéta. Természetesen egy alátét is ilyenkor is ajánlott, akár az asztalt magát, vagy a terítőt védjük vele. Az alátét közepére kerül a tányér, bal oldalára a szalvéta, rá a villa. Jobbra helyezzük el a kést úgy, hogy a penge befelé mutasson, a kanálnak pedig a kés jobb oldalán van a helye.

Használhatunk kis tálkát a gabonapehelynek, müzlinek, zsemletányért a pirítóshoz, péksüteményhez. Csészét csészealjjal, vagy a bögrét a kávéhoz, teához, valamint a vizespoharat vízhez vagy gyümölcsléhez a tányér fölé helyezzük, nagyjából ott, ahol 1 óra lenne az óra számlapján. Kicsit elegánsabb lehet a terítés, ha a szalvétát a tányér tetején helyezzük el, esetleg valamilyen formára hajtogatva.

Laza vacsoraparti vagy kötetlen összejövetel

A teríték esetében ilyenkor nagyjából hasonló módon járunk el, mint az előző esetben, a menühöz igazítva teszünk ki előételes, leveses vagy desszerttányért is. A salátástányért a tányér tetejére helyezzük, ha van leves is, a leveses tányért legfelülre. Fontos szabály, hogy az étkészletből csak az kerüljön az asztalra, amit tényleg használni fogunk. Például, ha nincs leves, nincs szükség levesestálra és kanálra, a salátához viszont kínáljunk másik villát, mint a főételhez és készüljünk salátáskanállal is.

Ha steaket vagy egyéb nagyobb darab húst szervírozunk, gondoskodjunk megfelelő késekről, akár speciális steak-késről. Ha csak fehérbort kínálunk, nem kell kitennünk az asztalra a vörösboros poharakat. Sajttál mellé tegyünk sajtkéseket, fagylalthoz fagyiskanalakat. Kerüljön az asztalra só- és borsszóró, ha hosszúkás asztalunk van, mindkét végére, hogy mindenki elérje, kerek asztalnál középre.

Elegáns díszvacsora

Ilyenkor kerülnek elő az úgynevezett „töltő” vagy alátéttányérok, ezek különböztetik meg a hétköznapi asztalt az elegáns asztaltól. Ettől függetlenül használhatunk még kerek alátétet is pluszban, a szép asztalterítő pedig értelemszerűen elengedhetetlen. A formális, elegáns terítés sok elemből áll az előbbieken kívül is: természetesen kell hozzá egy szép étkészlet, tányérok, leveses tálak, salátástányérok, zsemletányérok, szalvéták, salátásvillák, vacsoravillák, kések, leveses kanalak, vajkések, desszertkanalak, vizespoharak, vörösboros poharak, és fehérboros poharak.

Az evőeszközöket minden esetben az ételek elfogyasztásának sorrendjében helyezzük el, ügyelve arra, hogy a kés pengéje mindig befelé forduljon. A kés hegyénél álljon a vizespohár, tőle 2 ujjnyira jobbra a fehérboros, utána ismét 2 ujjnyira a vörösboros pohár. Bár ez elsőre kicsit bonyolultan hangzik, de ha tudjuk, hogyan terítünk meg egy hétköznapi asztalt, ezt tovább cizellálni már egyszerű lesz. Egy díszvacsorán is nyilván az ételek minősége, íze a legfontosabb, de az elegáns terítés már önmagában fél sikert. 

Természetesen az asztalt minden esetben dekorálhatjuk is, virágvázát, gyertyatartót, évszaknak megfelelő kompozíciót elhelyezve középen. Arra mindig ügyeljünk, hogy a vendégek jól lássák egymást, senkit ne takarjon ki a dekoráció, illetve akkor tegyük az asztalra, ha egyébként az ételes edények, tálalótálak kényelmesen elférnek rajta.

Miért fontos a teríték az asztali etikettben?  Inspirálódjunk bátran!

Forrás: Fyrklövern


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.