Átadták a Fritz pince új létesítményeit Szekszárdon

(MTI) - Átadták szerdán Szekszárdon a Fritz Pince összesen 800 millió forintos beruházással elkészült borászati és vendéglátó létesítményeit, a komplexumot Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára avatta fel.

   Az államtitkár az átadáson hangsúlyozta: a szőlészet-borászat Magyarország vezető ágazata, ezért a kormányzat kiemelten fogja kezelni a szektort.
    Parlamenti beszámolójára utalva elmondta: 2010-ig a nőtt a kivágott szőlők területe, a telepítések száma pedig csökkent. Ezzel szemben 2011-ben több 4300 hektár ültetvény telepítésére adtak támogatást, és csak 1200 hektár szőlőt vágtak ki - tette hozzá.
    "A legnagyobb eredmény, hogy 2015 és 2019 között is megmaradnak a szőlőtelepítési támogatások, ami a magyar érdekeket szolgálja" - mondta.
    Kitért arra is, hogy az elkövetkező öt évben 123 millió euró európai uniós forrás jut Magyarországon telepítési támogatásra, ami évi kétezer hektár új termőterületet jelent.
    Fritz József, a Fritz Borházat működtető Factor Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: négy év alatt 50 százalékos európai uniós támogatás mellett, illetve magyar forrásból több beruházást valósítottak meg, az utolsó egy évben 400 millió forintot fordítottak a borház fejlesztésére.
    A beruházások nyomán napi 8-10 ezer darabos kapacitású palackozó üzemet, 500 négyzetméteres raktárat, 1500 hektoliteres hordós érlelőt, laboratóriumot, borbíráló termet alakítottak ki. A létesítményeket 50 kilowattos teljesítményű napelemrendszer látja el árammal.
    A felszabaduló pincében egy 140 fős éttermet, vendégfogadó teraszt és parkolót is építettek.
    A tavaly 200 millió forint árbevételt elért családi vállalkozás évi 200 ezer palack bort értékesít; mint a cégvezető mondta, a Fritz borház stratégiája, hogy helyben minél több bort adjon el és minőségi bort készítsen.


Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont 

Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást 

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon

Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon 

A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja 

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.
Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus

Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus 

A Spirit Tourism egy gyorsan fejlődő ágazat, ami lehetőséget kínál a helyi turizmus növekedésére, ezáltal munkahelyek teremtésére és a helyi gazdaságok fellendítésére.
Stratégiai partnerség egy rummal?

Stratégiai partnerség egy rummal? 

Bizony, a mai világban ez nagyon is megtörténhet. Hiszen az imént jelentették be, hogy a FLAVA Kitchen & More lett az Eminente rum márka első hazai képviselője.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.