Átadták a Fritz pince új létesítményeit Szekszárdon

(MTI) - Átadták szerdán Szekszárdon a Fritz Pince összesen 800 millió forintos beruházással elkészült borászati és vendéglátó létesítményeit, a komplexumot Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára avatta fel.

   Az államtitkár az átadáson hangsúlyozta: a szőlészet-borászat Magyarország vezető ágazata, ezért a kormányzat kiemelten fogja kezelni a szektort.
    Parlamenti beszámolójára utalva elmondta: 2010-ig a nőtt a kivágott szőlők területe, a telepítések száma pedig csökkent. Ezzel szemben 2011-ben több 4300 hektár ültetvény telepítésére adtak támogatást, és csak 1200 hektár szőlőt vágtak ki - tette hozzá.
    "A legnagyobb eredmény, hogy 2015 és 2019 között is megmaradnak a szőlőtelepítési támogatások, ami a magyar érdekeket szolgálja" - mondta.
    Kitért arra is, hogy az elkövetkező öt évben 123 millió euró európai uniós forrás jut Magyarországon telepítési támogatásra, ami évi kétezer hektár új termőterületet jelent.
    Fritz József, a Fritz Borházat működtető Factor Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: négy év alatt 50 százalékos európai uniós támogatás mellett, illetve magyar forrásból több beruházást valósítottak meg, az utolsó egy évben 400 millió forintot fordítottak a borház fejlesztésére.
    A beruházások nyomán napi 8-10 ezer darabos kapacitású palackozó üzemet, 500 négyzetméteres raktárat, 1500 hektoliteres hordós érlelőt, laboratóriumot, borbíráló termet alakítottak ki. A létesítményeket 50 kilowattos teljesítményű napelemrendszer látja el árammal.
    A felszabaduló pincében egy 140 fős éttermet, vendégfogadó teraszt és parkolót is építettek.
    A tavaly 200 millió forint árbevételt elért családi vállalkozás évi 200 ezer palack bort értékesít; mint a cégvezető mondta, a Fritz borház stratégiája, hogy helyben minél több bort adjon el és minőségi bort készítsen.


Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.