Átadták a Fritz pince új létesítményeit Szekszárdon

(MTI) - Átadták szerdán Szekszárdon a Fritz Pince összesen 800 millió forintos beruházással elkészült borászati és vendéglátó létesítményeit, a komplexumot Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára avatta fel.

   Az államtitkár az átadáson hangsúlyozta: a szőlészet-borászat Magyarország vezető ágazata, ezért a kormányzat kiemelten fogja kezelni a szektort.
    Parlamenti beszámolójára utalva elmondta: 2010-ig a nőtt a kivágott szőlők területe, a telepítések száma pedig csökkent. Ezzel szemben 2011-ben több 4300 hektár ültetvény telepítésére adtak támogatást, és csak 1200 hektár szőlőt vágtak ki - tette hozzá.
    "A legnagyobb eredmény, hogy 2015 és 2019 között is megmaradnak a szőlőtelepítési támogatások, ami a magyar érdekeket szolgálja" - mondta.
    Kitért arra is, hogy az elkövetkező öt évben 123 millió euró európai uniós forrás jut Magyarországon telepítési támogatásra, ami évi kétezer hektár új termőterületet jelent.
    Fritz József, a Fritz Borházat működtető Factor Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: négy év alatt 50 százalékos európai uniós támogatás mellett, illetve magyar forrásból több beruházást valósítottak meg, az utolsó egy évben 400 millió forintot fordítottak a borház fejlesztésére.
    A beruházások nyomán napi 8-10 ezer darabos kapacitású palackozó üzemet, 500 négyzetméteres raktárat, 1500 hektoliteres hordós érlelőt, laboratóriumot, borbíráló termet alakítottak ki. A létesítményeket 50 kilowattos teljesítményű napelemrendszer látja el árammal.
    A felszabaduló pincében egy 140 fős éttermet, vendégfogadó teraszt és parkolót is építettek.
    A tavaly 200 millió forint árbevételt elért családi vállalkozás évi 200 ezer palack bort értékesít; mint a cégvezető mondta, a Fritz borház stratégiája, hogy helyben minél több bort adjon el és minőségi bort készítsen.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.