Átadták az Etyeki Kúria Borászat új épületét

Matolcsy Sára, az Etyeki Kúria Borászat ügyvezető igazgatója köszöntője után Bordás Péter építész, Babarczi László projektfelelős és Mérész Sándor főborász vezette körbe a sajtó képviselőit a szeptember 19-i ünnepélyes megnyitó keretében átadott, Magyarország egyik legkorszerűbb borászatában. Alig több mint egy évvel az ünnepélyes alapkőletétel után befejeződtek a borászat átfogó modernizálási és bővítési munkálatai. Az idei szüret már a 220 m2-ről 1100 m2-re megnövekedett alapterületű, 2.500 hektoliter bor befogadására alkalmas épületben zajlik a múlt hét közepe óta.

Mérész Sándor főborász 2009 májusában állt munkába az Etyeki Kúriánál. Nem a szavak embere, inkább a tetteké: Matolcsy Sárával és Babarczi Lászlóval együtt megvalósították a borászat modernizálását. Mérész Sándor első feladata a termékpaletta áttekintése volt, melyet hamarosan követett a borászat megjelenésének újragondolása és átalakítása. Matolcsy Sárával közös munkájuk eredményeként jött létre a borászat mai portfóliója.

A nemzetközi élmezőnyhőz való felzárkózáshoz szükséges termelési feltételeket, valamint a gazdaságos üzemméretet a most befejezett, 600 millió forintot meghaladó értékű beruházás révén érték el. Az etyeki Öreghegyen a 150 éves régi pinceépület és a 15 éves feldolgozó átfogó modernizáláson és jelentős bővítésen esett át, ezáltal az épület alapterülete 220 m2-ről 1100 m2-re nőtt. A beruházás részben a még 2009-ben, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretén belüli Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA II., jogcímkód: 6.128.01.01) elnyert, mintegy 144 millió forint, valamint a Borászati gépek és technológiák beszerzésének támogatására kiírt pályázatokon elnyert mintegy 25 millió forint forrásból valósult meg.

A tervezési munkákkal egy fiatal, de már neves, borászatok tervezése terén gyakorlattal rendelkező építészirodát bíztak meg, a Bord Építész Stúdiót. Igazi műhelymunka folyt, amelynek keretében állandósult a párbeszéd az építész és borász között annak érdekében, hogy az épület minden egyes részlete a borászati munka hatékonyságát, precizitását szolgálja. A tervezés során nem kevesebb figyelmet szenteltek a bor értékesítésére és bemutatására szolgáló, valamint az iroda funkciójú terek kialakításának.

A stúdió alapítója, Bordás Péter arról mesélt az újságíróknak, hogy munkái során kiemelt hangsúlyt helyez a környezet és az épület kölcsönhatására, egymással való kapcsolatukra, illetve a kortárs technológiák, anyagok és formanyelv használatára. Cél volt, hogy az épület tükrözze a hely egyedi hangulatát, ugyanakkor első helyen a funkcionalitás áll, hiszen ki kellett elégíteni a borászat műszaki és logisztikai követelményeit. Fontos szempont volt az ökológiai egyensúly megtartása, lehetőség szerint megújuló energiák használata és egy korszerű szennyvízelőtisztító rendszer beüzemelése.

Az építészeti tervek kiindulási pontja egyszerűen az Etyeki Kúriához vezető út követése és folytatása volt. A koncepció fontos része, hogy a látogató átélje a megérkezés érzését. Az épület természetközeliségét biztosítja a sok üvegfelület, mely egyben lehetővé teszi természetes fény kihasználását is.

A földfelszín felett az új épületegyüttes a megújult palackozó üzem meghosszabbításaként a korábbi pince fölé épült. Az erre merőleges épületrészben helyezkedik el az értékesítési célokat is szolgáló borbíráló helyiség a hozzá tartozó látványos terasszal valamint a vinotéka is. A vinotéka kisebb kóstolásokra alkalmas, mintegy 20 fő befogadásáig, a borbíráló helyiség kapacitása 100 fő, a terasz további 100 főnek adhat helyet jó idő esetén. A borbíráló hangosítással és vetítéstechnikával felszerelt terme kitűnő helyszíne lehet céges megbeszéléseknek, kisebb konferenciáknak is. A rendezvényterem felett kaptak helyet az irodák.

A bővítés eredményeként az új pince alapterülete a korábbi mintegy háromszorosára nőtt. Az üzem hármas tagolású: az első részben kap helyet a palackos és a hordós érlelő tér, a másodikban a tartályos tér, a harmadikban pedig a készáru raktár. A pincészet jelenleg mintegy 2.500 hektoliternyi tartály befogadására alkalmas.

A süllyesztett udvarnak köszönhetően a pince közvetlen „utcai” kapcsolattal rendelkezik, mely logisztikai szempontból fontos. A készáru-raktározás modern polcrendszer és elektromos targonca beszerzésével vált alkalmassá a kor követelményeinek kielégítésére. Az épület kialakítása lehetőséget ad a gravitációs szőlőfeldolgozási technológia alkalmazására. Már üzemel az új szőlőfeldolgozó gépsor és egy teljesen új, innovatív tartályhűtő- és fűtőberendezés is. Ezek a gépek és a gravitációs szőlőfeldolgozás nagy lehetőségeket rejtenek az idei és következő évjáratokra nézve.

Az üvegfelületeknek hála a borkészítés iránt érdeklődő látogató szinte teljes áttekintést kap az egyes termelési folyamatokról, anélkül, hogy a termelési térbe be kellene lépnie. A vinotékával szemben elhelyezkedő épületrészből többek között látható a tartályos tér, a palackozó tér valamint a fahordós érlelő is. Ez egyfelől élelmiszerbiztonsági, másfelől üzemszervezési szempontból nagy jelentőségű és innovatív megoldás.

A belső terek berendezésénél elsődleges szempont volt a marketing és az építészet összehangolása,a branding egyik fontos eszközeként a belső terekben folyamatosan visszaköszönnek a márkaelemek. Az Etyeki Kúria 2010-ben megtörtént újrapozicionálásáért felelős Cordula Alessandri ebben a munkában is kreatív tanácsadóként vett részt, szoros együttműködésben a bécsi Mobimenti Studió belső építész tulajdonosával, Renate Allmayer-Beckkel.

Babarczi László projektért felelős ügyvezető ismertette a beruházás főbb mozzanatait. Elmondta, hogy a kivitelező cég kiválasztásánál az elsődleges szempont az volt, hogy egy olyan jó referenciákkal rendelkező, megbízható, kellő cégmérettel rendelkező, magyar középvállalat kapja a megbízást, amelyik teljes mértékben magáénak érzi és kiemelt projektként kezeli az Etyeki Kúria bővítését. Az ITAG Építő- és Beruházási Tanácsadó Kft. közreműködésével a választás a győri székhelyű Mikolasek Építő és Szolgáltató Kft-re esett.

A borászat bővítése mellett az Etyeki Kúria jelentősen, mintegy 9 hektárral bővíti szőlőterületeit is az alcsútdobozi Nagy Látóhegy legértékesebb részén. A teljes termőterület így már meghaladja a 27 hektárt. Az új területek betelepítése 2015 tavaszán történik majd, a borászatnak eddig is nagy sikereket hozó Sauvignon Blanc és Pinot Noir fajtákkal.


Kiderült, kik kapják idén a Gundel-díjat

Kiderült, kik kapják idén a Gundel-díjat 

2024. szeptember 20-án hivatalosan bejelentésre került, kik az idei év díjazottjai.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Kiderült: már nem olasz a legjobb pizza

Kiderült: már nem olasz a legjobb pizza 

Az 50 Top Pizza Awards listája a  világ legjobb pizzáit rangsorolja. A győztes ezúttal azonban nem egy olasz étterem lett!
A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg

A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg 

A mostani hétvégére tervezett rendezvény az árvíz miatt kialakult helyzetre való tekintettel nem az eredeti időpontban, hanem 2 héttel később, október 5-6. között lesz megtartva.
Jön a Kávé Napja az Akváriumban

Jön a Kávé Napja az Akváriumban 

Korlátlan kávékóstolás, versenyek és csúcskávék otthonra is a kávé világnapján, szeptember 29-én, Budapesten.
Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont 

Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást 

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon

Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon 

A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja 

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.