Átkeresztelhetik az olaszrizlinget

Másik neve lehet a hazai olaszrizling-szőlőnek, illetve a belőle készült bornak. Mint a Szabad Föld írta, a magyar borászok új elnevezési javaslatokat küldtek az illetékes nemzetközi testületnek.

Mélyütésként érte a hír a magyar szőlész-borász szakmát, hogy a világ termesztésében mértékadó rangos borszőlőlexikon grasevinaként könyvelte el a magyar olaszrizlinget. (Taljanska grasevina a fajta horvát neve.) Márpedig, amit a magyar olaszrizling és a horvát vetélytárs minőségben nyújt, az messze nem ugyanaz. Össze is fogott 21 borász, hogy kiváltsa a számunkra immár kétes értékűvé lett olaszrizling, illetve grasevina nevet.

Felhívásukra ötvennél is több névjavaslat érkezett, amelyek közül az ,,oris", a ,,nemes" és a ,,mandola" elnevezések kerültek az első három helyre. Az ,,oris" utal ugyan az eredeti névre, de már nincs benne felismerhetően. A ,,nemes" a fajtából előállítható kiváló minőségre céloz, míg a ,,mandola" elnevezést az olaszrizling egyik legmeghatározóbb jegye, a mandulás íz hívta életre. A borászok e három nevet továbbították annak a nemzetközi szervezetnek, amely dönteni hivatott az új név elfogadásában. Az állásfoglalás még várat magára.


Borászaink akciója nagyon is indokolt, hiszen ez az eredetileg olasz vagy francia eredetű fajta nálunk sokkal jobb bort ad, mint például eredeti hazájában. Itt alakulnak ki a szőlőben, illetve a borban azok a zamatok és illatok, amelyek különösen értékessé teszik az olaszrizlinget. Hazánk legtöbb borvidékén megtalálható, de a legjobb borokat a Balaton-felvidéken (Csopakon és a Szent György-hegyen) termő ültetvények adják. Mivel későn, október első felében szüretelhető, a déli, melegebb lejtőkre való. Bőven terem és kiváló minőségben, külön értéke, hogy szinte állandó minőséget ad. Bogyója hajlamos az aszúsodásra, a badacsonyi aszút is ez adja. A hosszabb, fahordós érlelés „megnemesíti” borát, amely gyakran tartalmaz keserű mandulára emlékeztető íz- és illatjegyeket (elsősorban a Balaton-felvidéken).A Mátra- és Bükkalján acéltartályos érlelésben könnyedebb, illatosabb ital születik belőle.

Forrás: Élelmiszer Szaklap


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.