Átkeresztelhetik az olaszrizlinget

Másik neve lehet a hazai olaszrizling-szőlőnek, illetve a belőle készült bornak. Mint a Szabad Föld írta, a magyar borászok új elnevezési javaslatokat küldtek az illetékes nemzetközi testületnek.

Mélyütésként érte a hír a magyar szőlész-borász szakmát, hogy a világ termesztésében mértékadó rangos borszőlőlexikon grasevinaként könyvelte el a magyar olaszrizlinget. (Taljanska grasevina a fajta horvát neve.) Márpedig, amit a magyar olaszrizling és a horvát vetélytárs minőségben nyújt, az messze nem ugyanaz. Össze is fogott 21 borász, hogy kiváltsa a számunkra immár kétes értékűvé lett olaszrizling, illetve grasevina nevet.

Felhívásukra ötvennél is több névjavaslat érkezett, amelyek közül az ,,oris", a ,,nemes" és a ,,mandola" elnevezések kerültek az első három helyre. Az ,,oris" utal ugyan az eredeti névre, de már nincs benne felismerhetően. A ,,nemes" a fajtából előállítható kiváló minőségre céloz, míg a ,,mandola" elnevezést az olaszrizling egyik legmeghatározóbb jegye, a mandulás íz hívta életre. A borászok e három nevet továbbították annak a nemzetközi szervezetnek, amely dönteni hivatott az új név elfogadásában. Az állásfoglalás még várat magára.


Borászaink akciója nagyon is indokolt, hiszen ez az eredetileg olasz vagy francia eredetű fajta nálunk sokkal jobb bort ad, mint például eredeti hazájában. Itt alakulnak ki a szőlőben, illetve a borban azok a zamatok és illatok, amelyek különösen értékessé teszik az olaszrizlinget. Hazánk legtöbb borvidékén megtalálható, de a legjobb borokat a Balaton-felvidéken (Csopakon és a Szent György-hegyen) termő ültetvények adják. Mivel későn, október első felében szüretelhető, a déli, melegebb lejtőkre való. Bőven terem és kiváló minőségben, külön értéke, hogy szinte állandó minőséget ad. Bogyója hajlamos az aszúsodásra, a badacsonyi aszút is ez adja. A hosszabb, fahordós érlelés „megnemesíti” borát, amely gyakran tartalmaz keserű mandulára emlékeztető íz- és illatjegyeket (elsősorban a Balaton-felvidéken).A Mátra- és Bükkalján acéltartályos érlelésben könnyedebb, illatosabb ital születik belőle.

Forrás: Élelmiszer Szaklap


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.