Az ország húsz legjobb péksége is ott lesz a megújult Kenyérlelke Fesztiválon

A tizedik jubileumi eseménynek augusztus 20-án, 10 órától Budajenő és annak ikonikus műemlék épülete, a Magtár ad otthont. A természetközeli helyszínen az otthonsütők és a szakma krémje versenyez, ez idő alatt a szervezők szakmai és családi programokkal készülnek a látogatóknak.

 

Amikor hét kézműves pék összefogásából Vajda József vezetésével kilenc évvel ezelőtt életre kelt a fesztivál a szervezők még azt szerették volna megmutatni, hogy adalékanyag nélkül is lehet jó kenyeret készíteni. Idén új üzenettel és küldetéssel születik újjá a fesztivál, amelyről a szervezők egy sajtótájékoztató keretében meséltek.

A szervezők közül néhányan: Szabó László, Fekete Gergő, Kovács Beáta és Szabadfi Szabolcs
A szervezők közül néhányan: Szabó László, Fekete Gergő, Kovács Beáta és Szabadfi Szabolcs
Fotó: Kenyérlelke Fesztivál

Az idén tízéves születésnapját ünneplő Kenyérlelke az évek során kinőtte magát, ezért a megújulás jegyében idén friss szellemiséggel nyitja meg a kapuit egy természetközeli helyszínen, a fővárostól mindössze félórányi távolságra fekvő Budajenőn.

 „Tiszta élelmiszert, tiszta lelkiismerettel!” 

Az ingyenes rendezvény azok számára lesz hiánypótló, akik termelőként, pékként vagy fogyasztóként a szívükön viselik mind a földünk sorsát, mind az élelmiszereink minőségét.

„A fesztivál a gyakorlatban mutatja be azt, hogy ipari körülmények között is megvalósítható olyan vegyszermentes gazdálkodás, élelmiszerkészítés, amely hosszú távon fenntartható, a termőföld, a kisipar és a fogyasztók egészsége szempontjából egyaránt"

– húzta alá a sajtótájékoztatón Kovács Beáta, az eseményt szervező Magyar Kézműves Kenyér Társaság elnöke. Hozzátette, véleményünk szerint az ország ellátásbiztonsága a kistermelők és a kézműves pékségek kezében van, amelyet a Covid időszaka is megfelelően illusztrált.

A fesztiválnak nem csak az a küldetése, hogy a pékek eggyé kovácsolódjanak az őstermelőkkel, a molnárokkal és gazdákkal és biztosítani tudják a jó minőségű élelmiszerellátottságot, hanem a kenyér egészségre gyakorolt hatása is.


Fotó: Kenyérlelke Fesztivál

Ormós Gabriella elmondta, hogy a tevékenységük és amit idáig létrehoztak nagy hatással van az agráriumra, hiszen ahhoz, hogy adalékmentes pékáruk készüljenek, jó minőségű alapanyagokra van szükség. Ehhez nem csak a pékszakmán, hanem az ágazaton belül is a szereplők kapcsolódására van szükség.

„Azt szeretnénk, hogy országos szinten egy biztonságos ellátási láncot tudjunk létrehozni” – tette hozzá.

Idén rekordmennyiségű pékség jelezte részvételi szándékát az ország számos pontjáról

Termékeik mellett számos ínyenc portéka jelenik majd meg a társkiállítók standjain. A festői szépségű helyszínen pódiumbeszélgetések, workshopok, zenei programok, kreatív gyerekjátékok, kemencés élménysütés színesíti a programot.

Újdonság továbbá, hogy a hagyományokkal szakítva a pékségek mostantól nem versenyeznek, hanem profi zsűri által minősíttethetik termékeiket. Idén fehér/félbarna és teljes kiőrlésű kategóriában várják a kenyereket, amelyeket a zsűri külalak, bélzet és íz alapján három minőségi osztályba sorol: ennek értelmében arany, ezüst és bronz minősítés jár az arra érdemes kenyereknek. A kenyerek kizárólag az alábbi alapanyagokból készülhetnek: liszt, víz, kovász (liszt és víz) valamint só.

A zsűri tagjai között olyan nagy nevekkel találkozhatunk majd, mint Jókúti András, Csapody Balázs, Ruprecht László, Mihályi László, vagy Nádházy „Moby” István, emelte ki Ormós Gabriella szervező.

Az otthonsütő hobbipékek is megmérettethetik magukat a fenti két kategóriában, munkáikat a hazai kézműves pékek értékelik, a nyertesek és a helyezettek értékes díjazásban részesülnek.

 

 


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.