Az ország húsz legjobb péksége is ott lesz a megújult Kenyérlelke Fesztiválon

A tizedik jubileumi eseménynek augusztus 20-án, 10 órától Budajenő és annak ikonikus műemlék épülete, a Magtár ad otthont. A természetközeli helyszínen az otthonsütők és a szakma krémje versenyez, ez idő alatt a szervezők szakmai és családi programokkal készülnek a látogatóknak.

 

Amikor hét kézműves pék összefogásából Vajda József vezetésével kilenc évvel ezelőtt életre kelt a fesztivál a szervezők még azt szerették volna megmutatni, hogy adalékanyag nélkül is lehet jó kenyeret készíteni. Idén új üzenettel és küldetéssel születik újjá a fesztivál, amelyről a szervezők egy sajtótájékoztató keretében meséltek.

A szervezők közül néhányan: Szabó László, Fekete Gergő, Kovács Beáta és Szabadfi Szabolcs
A szervezők közül néhányan: Szabó László, Fekete Gergő, Kovács Beáta és Szabadfi Szabolcs
Fotó: Kenyérlelke Fesztivál

Az idén tízéves születésnapját ünneplő Kenyérlelke az évek során kinőtte magát, ezért a megújulás jegyében idén friss szellemiséggel nyitja meg a kapuit egy természetközeli helyszínen, a fővárostól mindössze félórányi távolságra fekvő Budajenőn.

 „Tiszta élelmiszert, tiszta lelkiismerettel!” 

Az ingyenes rendezvény azok számára lesz hiánypótló, akik termelőként, pékként vagy fogyasztóként a szívükön viselik mind a földünk sorsát, mind az élelmiszereink minőségét.

„A fesztivál a gyakorlatban mutatja be azt, hogy ipari körülmények között is megvalósítható olyan vegyszermentes gazdálkodás, élelmiszerkészítés, amely hosszú távon fenntartható, a termőföld, a kisipar és a fogyasztók egészsége szempontjából egyaránt"

– húzta alá a sajtótájékoztatón Kovács Beáta, az eseményt szervező Magyar Kézműves Kenyér Társaság elnöke. Hozzátette, véleményünk szerint az ország ellátásbiztonsága a kistermelők és a kézműves pékségek kezében van, amelyet a Covid időszaka is megfelelően illusztrált.

A fesztiválnak nem csak az a küldetése, hogy a pékek eggyé kovácsolódjanak az őstermelőkkel, a molnárokkal és gazdákkal és biztosítani tudják a jó minőségű élelmiszerellátottságot, hanem a kenyér egészségre gyakorolt hatása is.


Fotó: Kenyérlelke Fesztivál

Ormós Gabriella elmondta, hogy a tevékenységük és amit idáig létrehoztak nagy hatással van az agráriumra, hiszen ahhoz, hogy adalékmentes pékáruk készüljenek, jó minőségű alapanyagokra van szükség. Ehhez nem csak a pékszakmán, hanem az ágazaton belül is a szereplők kapcsolódására van szükség.

„Azt szeretnénk, hogy országos szinten egy biztonságos ellátási láncot tudjunk létrehozni” – tette hozzá.

Idén rekordmennyiségű pékség jelezte részvételi szándékát az ország számos pontjáról

Termékeik mellett számos ínyenc portéka jelenik majd meg a társkiállítók standjain. A festői szépségű helyszínen pódiumbeszélgetések, workshopok, zenei programok, kreatív gyerekjátékok, kemencés élménysütés színesíti a programot.

Újdonság továbbá, hogy a hagyományokkal szakítva a pékségek mostantól nem versenyeznek, hanem profi zsűri által minősíttethetik termékeiket. Idén fehér/félbarna és teljes kiőrlésű kategóriában várják a kenyereket, amelyeket a zsűri külalak, bélzet és íz alapján három minőségi osztályba sorol: ennek értelmében arany, ezüst és bronz minősítés jár az arra érdemes kenyereknek. A kenyerek kizárólag az alábbi alapanyagokból készülhetnek: liszt, víz, kovász (liszt és víz) valamint só.

A zsűri tagjai között olyan nagy nevekkel találkozhatunk majd, mint Jókúti András, Csapody Balázs, Ruprecht László, Mihályi László, vagy Nádházy „Moby” István, emelte ki Ormós Gabriella szervező.

Az otthonsütő hobbipékek is megmérettethetik magukat a fenti két kategóriában, munkáikat a hazai kézműves pékek értékelik, a nyertesek és a helyezettek értékes díjazásban részesülnek.

 

 


Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.