Az Artisjus nem támogatta a forgalom alapú díjszabás bevezetését

Az Artisjus nem támogatta az MVI és más szakmai szervezetek által is képviselt rendszerszintű változtatást eredményező, forgalom alapú díjszabás bevezetését. Ugyanakkor a támogatott javaslatok között megtalálható az MVI által felvetett tarifa kalkulátor megvalósítása és a szállodai közös helyiségekre vonatkozó jogdíjak módosítása.

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület 2016. május 5-ére a 2017. évi V és K jelű díjszabásainak kialakítását érintő javaslatok megvitatására meghívta a vendéglátó és kereskedelmi üzletek, a szálláshelyek és az egyéb zenefelhasználók érdekképviseleti szervezeteit. A felhasználói oldalt a kerekasztal megbeszélésen az MVI, az MSZÉSZ a VIMOSZ és az MKIK képviselte, míg a jogosultak részéről az Artisjus mellett az EJI és a MAHASZ delegáltjai voltak jelen. Az Artisjust dr. Szinger András (főigazgató), dr. Filák Mária (főosztályvezető, Műsorengedélyezési Főosztály) és dr. Kabai Eszter (főosztályvezető, Jogi Főosztály) képviselte. A megbeszélésre az MVI részéről Kovács László, Gottwald Zoltán, Bardóczy Ákos és Zerényi Károly kapott meghívást.

A kerekasztal megbeszélés elején az angol közös jogkezelő szervezet által készített rövid kisfilm bemutatásával illusztrálták a zene fontosságát és szerepét az üzletekben. Ezt követően dr. Filák Mária egy prezentáció keretében tájékoztatta a jelenlévőket többek között az Artisjus tevékenységéről, a tarifa megállapítás szempontjairól, az ügyfélkezelésről, az elmúlt 8 évben történt fontosabb díjszabás módosításokról, valamint a 2017-re felmerült javaslatokról. Az Artisjus hosszas mérlegelés és kutatási eredmények ismeretében nem támogatta az alábbi javaslatok megvalósítását:

  • bevétel, forgalom alapú jogdíj-megállapítás
  • zenegép utáni jogdíj eltörlése
  • vendéglátó gépzene (diszkó, műsor) átalakítása
  • a rendszer teljes újragondolása
  • bónuszrendszer kialakítása

Ugyanakkor számos változtatási javaslatot támogatott a jövő évi díjszabásra vonatkozóan az Artisjus, amelyek a következők voltak:

  • éves díjtételek bevezetése
  • új belépő kedvezmény mértékének emelése
  • tarifa kalkulátor
  • szállodai közös helyiségek jogdíjának módosítása
  • egyszerű, könnyen alkalmazható tarifa
  • kommunikáció, oktatás, széleskörű (média) tájékoztatás
  • vásárok
  • sportesemények
  • alacsony befogadóképességű vendéglátó üzleteknél kedvezményes díj megállapítása
  • éjszakai bárokra vonatkozó tarifapont megszüntetése
  • üdülőkörzet besorolás megszüntetése

A fentiek alapján látható, hogy az Artisjus nem támogatta az MVI és más szakmai szervezetek által is képviselt rendszerszintű változtatást eredményező, forgalom alapú díjszabás bevezetését. Ugyanakkor a támogatott javaslatok között megtalálható az MVI által felvetett tarifa kalkulátor megvalósítása és a szállodai közös helyiségekre vonatkozó jogdíjak módosítása. Előbbi pedig már el is érhető az Artisjus honlapján a vendéglátást érintő információk között. Habár a forgalom alapú díjszabás bevezetésére irányuló javaslatot nem támogatta az Artisjus, a főigazgató úgy nyilatkozott, hogy azt nem vetették el teljesen. Amennyiben a szakmai szervetek oldaláról konkrétabb javaslatokat kapnak a forgalom alapú díjszabás kialakítására, akkor elképzelhetőnek tarják, hogy bizonyos szegmensekre, önkéntes adatszolgáltatás útján kipróbáljanak egy kísérleti tarifarendszert.

Az MVI üdvözölte az elképzelést, azonban hozzátette, hogy az új tarifarendszer kidolgozásához kéri az Artisjus képviselőinek szakmai támogatását is. Összességében elmondható, hogy a korábbi időszakban elért sikerekhez képest a jövő évi díjszabás egyelőre mérsékeltebb eredményeket hozhat a vendéglátó és szálláshely-szolgáltató vállalkozások számára, azonban további tárgyalásokkal hosszú távon rendszerszintű átalakítások érhetők el. Az Artisjus a továbblépés kapcsán júniusra ígérte, hogy első körben kidolgozza a támogatott javaslatok konkrét formáját a díjszabásban és az elkészült anyagot eljuttatja majd a szakmai szerveztek részére.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Tojásválság az USA-ban

Tojásválság az USA-ban 

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai alapján a tojás ára soha nem látott magasságokba emelkedett az elmúlt hónapokban.
Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait

Idén is megtartják a Budafoki Pincejárat borral, pezsgővel bélelt programjait 

Idén bemutatják Budapest Bornegyedének gazdag hagyományait, művészeti értékeit és a pezsgő- és borkultúra új irányvonalait.
Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja

Leáldozóban a fine dining népszerűsége, feljövőben a cukrászdák rangja 

Sok minden kiderült az egyik vendéglátással, rendezvényszervezéssel és hotelüzemeltetéssel foglalkozó cég megbízására  2024 őszén elkészült kutatásból.
Kávé, költészet, képzőművészet

Kávé, költészet, képzőművészet 

Rendhagyó italbemutató a pesti Dorottya utcai Edison & Jupiter speciality kávézóban.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.