Az első magyar szörpverseny

A szörpök szerepe nagyon fontossá válhat a gasztronómiában is, hiszen kiválthatják az előre palackozott üdítőitalokat, izgalmasabbá és változatosabbá téve ezzel a kínálatot.

A magyar kézműves szörpkészítmények mustráját első alkalommal rendezték meg Soltvadkerten. A versenyre meghívást kaptak a Magyarországon engedéllyel rendelkező kistermelők, az ő tájékoztatásukban a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamra is segítséget nyújtott.

Az első nemzetközi szörpversenynek fontos közösségépítő szerepe van, ugyanakkor a megmérettetés a magyar gyümölcsökből készült, jó minőségű termékek hírnevét is öregbíti – mondta Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár pénteken, Soltvadkerten, a rendezvény megnyitóján.

A Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára hangsúlyozta: akkor fejlődhet egy termék általános minősége, ha jól működő termelői közösség áll mögötte. A minőség akkor igazán hiteles, ha ezek a termékek egy szakmai bizottság előtt is bizonyítanak. A szörpök szerepe nagyon fontossá válhat a gasztronómiában is, hiszen kiválthatják az előre palackozott üdítőitalokat, izgalmasabbá és változatosabbá téve ezzel a kínálatot.

Kárász Rita, a kezdeményezés szervezője – aki maga is kistermelő - köszöntőjében kiemelte: a szörpversenynek marketingértéke is van, hiszen a jó minőségű készítményekről az élelmiszeripari termékeket forgalmazó vállalkozások, éttermek is tájékozódhatnak.

A verseny részvételének feltétele volt, hogy csak engedéllyel rendelkező, hagyományos technológiával előállított kistermelői vagy kisüzemi tételekkel nevezhettek a versenyre. A szervezők további fontos nevezési feltételnek írták elő, hogy a szörpök alapanyaga kizárólag kézzel szedett magyar gyümölcs vagy gyógynövény lehet.

A zsűrit országosan és nemzetközileg is elismert szakemberek alkották, akik közül többen a gyártásban is kimagasló munkát végeznek. A vizsgálóbizottságban részt vett a Magyar Gasztronómiai Szövetség életmű díjas tagja, egy sommelier, egy gasztroblogger, egy nemzetközi díjas cukrász, valamint egy nemzetközi borbíráló. A munkát segítették még az élelmiszeriparban jártas értékesítési szakemberek, szakoktatók. A zsűri összesen 101 mintát vizsgált, melyet az ország különböző vidékeiről küldtek be a termelők.


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.