Az első magyar szörpverseny

A szörpök szerepe nagyon fontossá válhat a gasztronómiában is, hiszen kiválthatják az előre palackozott üdítőitalokat, izgalmasabbá és változatosabbá téve ezzel a kínálatot.

A magyar kézműves szörpkészítmények mustráját első alkalommal rendezték meg Soltvadkerten. A versenyre meghívást kaptak a Magyarországon engedéllyel rendelkező kistermelők, az ő tájékoztatásukban a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamra is segítséget nyújtott.

Az első nemzetközi szörpversenynek fontos közösségépítő szerepe van, ugyanakkor a megmérettetés a magyar gyümölcsökből készült, jó minőségű termékek hírnevét is öregbíti – mondta Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár pénteken, Soltvadkerten, a rendezvény megnyitóján.

A Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára hangsúlyozta: akkor fejlődhet egy termék általános minősége, ha jól működő termelői közösség áll mögötte. A minőség akkor igazán hiteles, ha ezek a termékek egy szakmai bizottság előtt is bizonyítanak. A szörpök szerepe nagyon fontossá válhat a gasztronómiában is, hiszen kiválthatják az előre palackozott üdítőitalokat, izgalmasabbá és változatosabbá téve ezzel a kínálatot.

Kárász Rita, a kezdeményezés szervezője – aki maga is kistermelő - köszöntőjében kiemelte: a szörpversenynek marketingértéke is van, hiszen a jó minőségű készítményekről az élelmiszeripari termékeket forgalmazó vállalkozások, éttermek is tájékozódhatnak.

A verseny részvételének feltétele volt, hogy csak engedéllyel rendelkező, hagyományos technológiával előállított kistermelői vagy kisüzemi tételekkel nevezhettek a versenyre. A szervezők további fontos nevezési feltételnek írták elő, hogy a szörpök alapanyaga kizárólag kézzel szedett magyar gyümölcs vagy gyógynövény lehet.

A zsűrit országosan és nemzetközileg is elismert szakemberek alkották, akik közül többen a gyártásban is kimagasló munkát végeznek. A vizsgálóbizottságban részt vett a Magyar Gasztronómiai Szövetség életmű díjas tagja, egy sommelier, egy gasztroblogger, egy nemzetközi díjas cukrász, valamint egy nemzetközi borbíráló. A munkát segítették még az élelmiszeriparban jártas értékesítési szakemberek, szakoktatók. A zsűri összesen 101 mintát vizsgált, melyet az ország különböző vidékeiről küldtek be a termelők.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.