Az Oxfordi Egyetem kísérleti pszichológia-professzora, Charles Spence szerint a hang is fontos tényező az ételek frissességéről alkotott benyomásunk kialakításában.
Spence szerint a hang az állag indikátora, amivel igen sokat megtudhatunk az általunk elfogyasztandó ételek minőségéről.
Képzeljünk csak magunk elé az üdítőitalokhoz, chipsekhez, krumplipüréhez és gyümölcsökhöz hasonló élelmiszereket. Mindegyiknek megvan a saját jellegzetes hangja, amikor beléjük harapunk.
A tanulmány arra kíván rámutatni, hogy az ételek által keltett hanghatások igen erősen befolyásolják, hogy milyen finomnak érzünk egy ételt. Gondoljunk csak bele, mennyivel is jobb egy hangosan ropogós almába, mintsem a pürésen szottyos társába mélyesztenünk bele fogainkat.
Elmondhatjuk tehát, hogy az ízek érzékelésénél több érzékszervünket igénybe vesszük, és Spence szerint a folyamatban a hangok jelentőségét idáig méltatlanul elhanyagoltuk.
Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám