– A szerkesztőségünk és a séfjeink sok változást megéltek az elmúlt tíz évben – mondta Kay Logsdon, a „The Food Channel” ügyvezető igazgatója. – Az ételek elkezdték érdekelni az embereket és valódi sztorikká váltak, írni lehet a gasztronómiáról, ahogy még soha előtte. Érdekes visszanézni, hogy a gasztronómia és a témában született írások milyen hatással voltak a társadalomra. Az utóbbi években lehetőségünk volt arra, hogy egyik éttermet a másik után látogassuk, részt vegyünk a legnagyobb gasztronómiai show-kon. Rengeteg új terméket próbáltunk ki és olvasóinkat első kézből tájékoztattuk arról, mi történik a gasztronómia világában.”
Az évtized legkedveltebb ételei, élelmiszerei
1. Sushi
2. Bacon szalonna
3. Muffin jellegű „cupcake”-ek
4. Slider-ek (mini szendvicsek, hamburgerek)
5. Különleges gourmé burgerek Kobe marhahúsból vagy Angus marhahúsból
6. Különleges gyümölcsök, mint pl. az Acai (amazonasi pálmafajta bogyója), gránátalma és a fekete áfonya
7. Olajok, mint pl. az olívaolajok vagy a szarvasgombás olajok
8. Teljes kiörlésű gabonák
9. Kézműves ételek, pl. a házi készítésű kenyerek, a sajtok vagy az étcsokoládék
10. Kávék és teák
Az évtized legkedveltebb ízei
1. Gránátalma
2. Wasabi
3. Vörösáfonya
4. Gyömbér
5. Áfonya (fekete)
6. Csipkebogyó
7. Bacon
8. Zöldtea
9. Étcsokoládé
10. Menta
Ami a legjobban befolyásolta a gasztronómiát az elmúlt 10 évben
1. Organikus ételek, környezettudatos gazdálkodás és közösségi mezőgazdaság
2. Nemzetközi konyhák ízei
3. Food TV, gasztronómiai műsorok és az internet
4. Élelmiszerbiztonság
5. A gazdaságosság és az ezt követő elmozdulás az otthoni ételkészítés irányába
6. Gyors és hétköznapi éttermi koncepciók megjelenése
7. Fair trade és egyéb kézműves társaságok térnyerése a kenyerek, csokoládék és a sajtok piaci szegmensében
8. Mobil tartalmak, közösségi média tartalmak, twitter és egyéb „földalatti” gasztronómiai mozgalmak térnyerése
9. A mixelés művészete
10. Gasztronómiai képzések
Az évtized tíz legkeresettebb receptje
1. Makaróni és sajt
2. Kenyérpuding
3. Rizottó
4. Biscotti (olasz édesség)
5. Ceviche (citrus-marinált tenger gyümölcsei tál)
6. Különleges finom sült pulyka (deep fried turkey)
7. Crème Brulée
8. Bruschetta
9. Tilápia hal
10. Guacamole
Logsdon hangsúlyozta, hogy ezek a listák természetesen nem kiterjedt kutatói munka alapján jöttek létre. – Azért készítettük őket, hogy egy jó beszélgetés alapjául szolgáljanak, mondjuk a vacsoraasztalnál. – mondta – A gasztronómia, az ételek természetes módon összehozzák az embereket, mindegy kinek milyen a politikai vagy vallási beállítottsága. Ételekről mindig tudunk beszélni! (Ford.: Vannai Dorottya - Best of Budapest)
Az évtized legkedveltebb ételei, élelmiszerei
1. Sushi
2. Bacon szalonna
3. Muffin jellegű „cupcake”-ek
4. Slider-ek (mini szendvicsek, hamburgerek)
5. Különleges gourmé burgerek Kobe marhahúsból vagy Angus marhahúsból
6. Különleges gyümölcsök, mint pl. az Acai (amazonasi pálmafajta bogyója), gránátalma és a fekete áfonya
7. Olajok, mint pl. az olívaolajok vagy a szarvasgombás olajok
8. Teljes kiörlésű gabonák
9. Kézműves ételek, pl. a házi készítésű kenyerek, a sajtok vagy az étcsokoládék
10. Kávék és teák
Az évtized legkedveltebb ízei
1. Gránátalma
2. Wasabi
3. Vörösáfonya
4. Gyömbér
5. Áfonya (fekete)
6. Csipkebogyó
7. Bacon
8. Zöldtea
9. Étcsokoládé
10. Menta
Ami a legjobban befolyásolta a gasztronómiát az elmúlt 10 évben
1. Organikus ételek, környezettudatos gazdálkodás és közösségi mezőgazdaság
2. Nemzetközi konyhák ízei
3. Food TV, gasztronómiai műsorok és az internet
4. Élelmiszerbiztonság
5. A gazdaságosság és az ezt követő elmozdulás az otthoni ételkészítés irányába
6. Gyors és hétköznapi éttermi koncepciók megjelenése
7. Fair trade és egyéb kézműves társaságok térnyerése a kenyerek, csokoládék és a sajtok piaci szegmensében
8. Mobil tartalmak, közösségi média tartalmak, twitter és egyéb „földalatti” gasztronómiai mozgalmak térnyerése
9. A mixelés művészete
10. Gasztronómiai képzések
Az évtized tíz legkeresettebb receptje
1. Makaróni és sajt
2. Kenyérpuding
3. Rizottó
4. Biscotti (olasz édesség)
5. Ceviche (citrus-marinált tenger gyümölcsei tál)
6. Különleges finom sült pulyka (deep fried turkey)
7. Crème Brulée
8. Bruschetta
9. Tilápia hal
10. Guacamole
Logsdon hangsúlyozta, hogy ezek a listák természetesen nem kiterjedt kutatói munka alapján jöttek létre. – Azért készítettük őket, hogy egy jó beszélgetés alapjául szolgáljanak, mondjuk a vacsoraasztalnál. – mondta – A gasztronómia, az ételek természetes módon összehozzák az embereket, mindegy kinek milyen a politikai vagy vallási beállítottsága. Ételekről mindig tudunk beszélni! (Ford.: Vannai Dorottya - Best of Budapest)