Az évtized legkedveltebb ételei és ízei

A “The Food Channel” gasztronómiai portál szerkesztősége összeállította az évtized étellistáját. A tízes listákat a legkedveltebb ételekről, ízekről, receptekről és befolyásoló tényezőkről készítette, melyek az elmúlt évtizedet meghatározták

– A szerkesztőségünk és a séfjeink sok változást megéltek az elmúlt tíz évben – mondta Kay Logsdon, a „The Food Channel” ügyvezető igazgatója. – Az ételek elkezdték érdekelni az embereket és valódi sztorikká váltak, írni lehet a gasztronómiáról, ahogy még soha előtte. Érdekes visszanézni, hogy a gasztronómia és a témában született írások milyen hatással voltak a társadalomra. Az utóbbi években lehetőségünk volt arra, hogy egyik éttermet a másik után látogassuk, részt vegyünk a legnagyobb gasztronómiai show-kon. Rengeteg új terméket próbáltunk ki és olvasóinkat első kézből tájékoztattuk arról, mi történik a gasztronómia világában.”

Az évtized legkedveltebb ételei, élelmiszerei

1. Sushi
2. Bacon szalonna
3. Muffin jellegű „cupcake”-ek
4. Slider-ek (mini szendvicsek, hamburgerek)
5. Különleges gourmé burgerek Kobe marhahúsból vagy Angus marhahúsból
6. Különleges gyümölcsök, mint pl. az Acai (amazonasi pálmafajta bogyója), gránátalma és a fekete áfonya
7. Olajok, mint pl. az olívaolajok vagy a szarvasgombás olajok
8. Teljes kiörlésű gabonák
9. Kézműves ételek, pl. a házi készítésű kenyerek, a sajtok vagy az étcsokoládék
10. Kávék és teák

Az évtized legkedveltebb ízei

1. Gránátalma
2. Wasabi
3. Vörösáfonya
4. Gyömbér
5. Áfonya (fekete)
6. Csipkebogyó
7. Bacon
8. Zöldtea
9. Étcsokoládé
10. Menta

Ami a legjobban befolyásolta a gasztronómiát az elmúlt 10 évben

1. Organikus ételek, környezettudatos gazdálkodás és közösségi mezőgazdaság
2. Nemzetközi konyhák ízei
3. Food TV, gasztronómiai műsorok és az internet
4. Élelmiszerbiztonság
5. A gazdaságosság és az ezt követő elmozdulás az otthoni ételkészítés irányába
6. Gyors és hétköznapi éttermi koncepciók megjelenése
7. Fair trade és egyéb kézműves társaságok térnyerése a kenyerek, csokoládék és a sajtok piaci       szegmensében
8. Mobil tartalmak, közösségi média tartalmak, twitter és egyéb „földalatti” gasztronómiai mozgalmak térnyerése
9. A mixelés művészete
10. Gasztronómiai képzések

Az évtized tíz legkeresettebb receptje

1. Makaróni és sajt
2. Kenyérpuding
3. Rizottó
4. Biscotti (olasz édesség)
5. Ceviche (citrus-marinált tenger gyümölcsei tál)
6. Különleges finom sült pulyka (deep fried turkey)
7. Crème Brulée
8. Bruschetta
9. Tilápia hal
10. Guacamole

Logsdon hangsúlyozta, hogy ezek a listák természetesen nem kiterjedt kutatói munka alapján jöttek létre. – Azért készítettük őket, hogy egy jó beszélgetés alapjául szolgáljanak, mondjuk a vacsoraasztalnál. – mondta – A gasztronómia, az ételek természetes módon összehozzák az embereket, mindegy kinek milyen a politikai vagy vallási beállítottsága. Ételekről mindig tudunk beszélni! (Ford.: Vannai Dorottya - Best of Budapest)

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?