Az évtized legkedveltebb ételei és ízei

A “The Food Channel” gasztronómiai portál szerkesztősége összeállította az évtized étellistáját. A tízes listákat a legkedveltebb ételekről, ízekről, receptekről és befolyásoló tényezőkről készítette, melyek az elmúlt évtizedet meghatározták

– A szerkesztőségünk és a séfjeink sok változást megéltek az elmúlt tíz évben – mondta Kay Logsdon, a „The Food Channel” ügyvezető igazgatója. – Az ételek elkezdték érdekelni az embereket és valódi sztorikká váltak, írni lehet a gasztronómiáról, ahogy még soha előtte. Érdekes visszanézni, hogy a gasztronómia és a témában született írások milyen hatással voltak a társadalomra. Az utóbbi években lehetőségünk volt arra, hogy egyik éttermet a másik után látogassuk, részt vegyünk a legnagyobb gasztronómiai show-kon. Rengeteg új terméket próbáltunk ki és olvasóinkat első kézből tájékoztattuk arról, mi történik a gasztronómia világában.”

Az évtized legkedveltebb ételei, élelmiszerei

1. Sushi
2. Bacon szalonna
3. Muffin jellegű „cupcake”-ek
4. Slider-ek (mini szendvicsek, hamburgerek)
5. Különleges gourmé burgerek Kobe marhahúsból vagy Angus marhahúsból
6. Különleges gyümölcsök, mint pl. az Acai (amazonasi pálmafajta bogyója), gránátalma és a fekete áfonya
7. Olajok, mint pl. az olívaolajok vagy a szarvasgombás olajok
8. Teljes kiörlésű gabonák
9. Kézműves ételek, pl. a házi készítésű kenyerek, a sajtok vagy az étcsokoládék
10. Kávék és teák

Az évtized legkedveltebb ízei

1. Gránátalma
2. Wasabi
3. Vörösáfonya
4. Gyömbér
5. Áfonya (fekete)
6. Csipkebogyó
7. Bacon
8. Zöldtea
9. Étcsokoládé
10. Menta

Ami a legjobban befolyásolta a gasztronómiát az elmúlt 10 évben

1. Organikus ételek, környezettudatos gazdálkodás és közösségi mezőgazdaság
2. Nemzetközi konyhák ízei
3. Food TV, gasztronómiai műsorok és az internet
4. Élelmiszerbiztonság
5. A gazdaságosság és az ezt követő elmozdulás az otthoni ételkészítés irányába
6. Gyors és hétköznapi éttermi koncepciók megjelenése
7. Fair trade és egyéb kézműves társaságok térnyerése a kenyerek, csokoládék és a sajtok piaci       szegmensében
8. Mobil tartalmak, közösségi média tartalmak, twitter és egyéb „földalatti” gasztronómiai mozgalmak térnyerése
9. A mixelés művészete
10. Gasztronómiai képzések

Az évtized tíz legkeresettebb receptje

1. Makaróni és sajt
2. Kenyérpuding
3. Rizottó
4. Biscotti (olasz édesség)
5. Ceviche (citrus-marinált tenger gyümölcsei tál)
6. Különleges finom sült pulyka (deep fried turkey)
7. Crème Brulée
8. Bruschetta
9. Tilápia hal
10. Guacamole

Logsdon hangsúlyozta, hogy ezek a listák természetesen nem kiterjedt kutatói munka alapján jöttek létre. – Azért készítettük őket, hogy egy jó beszélgetés alapjául szolgáljanak, mondjuk a vacsoraasztalnál. – mondta – A gasztronómia, az ételek természetes módon összehozzák az embereket, mindegy kinek milyen a politikai vagy vallási beállítottsága. Ételekről mindig tudunk beszélni! (Ford.: Vannai Dorottya - Best of Budapest)

Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.
Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet

Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet 

A díjat 2001-ben alapította az MVI, a győztes kiválasztásakor az általa végzett munka minősége, szakmai magatartása és közéleti tevékenysége számít.
Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort

Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort 

Főleg az „új elemek” hangzik izgalmasnak ebben a hírben.
Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba

Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba 

Mintegy 250 millió forintot fordítanak erre Magyarországon. A bolt működésében az MI kiemelt szerephez jut.
Ha február, akkor Kávébár Bazár

Ha február, akkor Kávébár Bazár 

A jubileumi, tizenötödik KávéBár Bazár rendezvénynek a Millenáris B épülete, a nagycsarnok ad otthont.
Üdítőket hív vissza a multicég Európában

Üdítőket hív vissza a multicég Európában 

Európa néhány országában visszahívott bizonyos üdítőitalokat a Coca-Cola, mert „magasabb szintű” klórátot tartalmaznak.
A Lidl csökkenti a tojás árát

A Lidl csökkenti a tojás árát 

A lépés nem meglepő.
Gasztrorendezvény Szlovákiában

Gasztrorendezvény Szlovákiában 

Új ételek, élő főzés és technológiák a HoReCa szegmens számára – ételek és italok széles választéka Szlovákiából és külföldről, technológiák és konyhai berendezések.
Van az az étel, ami még a koreai influenszeren is kifog

Van az az étel, ami még a koreai influenszeren is kifog 

A dél-koreai mokpang influenszer, aki napjainkban Budapesten hódít hatalmas étvágyával, úgy tűnik, legyőzőre talált néhány kolbász és hurka képében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.