Az évtized legkedveltebb ételei és ízei

A “The Food Channel” gasztronómiai portál szerkesztősége összeállította az évtized étellistáját. A tízes listákat a legkedveltebb ételekről, ízekről, receptekről és befolyásoló tényezőkről készítette, melyek az elmúlt évtizedet meghatározták

– A szerkesztőségünk és a séfjeink sok változást megéltek az elmúlt tíz évben – mondta Kay Logsdon, a „The Food Channel” ügyvezető igazgatója. – Az ételek elkezdték érdekelni az embereket és valódi sztorikká váltak, írni lehet a gasztronómiáról, ahogy még soha előtte. Érdekes visszanézni, hogy a gasztronómia és a témában született írások milyen hatással voltak a társadalomra. Az utóbbi években lehetőségünk volt arra, hogy egyik éttermet a másik után látogassuk, részt vegyünk a legnagyobb gasztronómiai show-kon. Rengeteg új terméket próbáltunk ki és olvasóinkat első kézből tájékoztattuk arról, mi történik a gasztronómia világában.”

Az évtized legkedveltebb ételei, élelmiszerei

1. Sushi
2. Bacon szalonna
3. Muffin jellegű „cupcake”-ek
4. Slider-ek (mini szendvicsek, hamburgerek)
5. Különleges gourmé burgerek Kobe marhahúsból vagy Angus marhahúsból
6. Különleges gyümölcsök, mint pl. az Acai (amazonasi pálmafajta bogyója), gránátalma és a fekete áfonya
7. Olajok, mint pl. az olívaolajok vagy a szarvasgombás olajok
8. Teljes kiörlésű gabonák
9. Kézműves ételek, pl. a házi készítésű kenyerek, a sajtok vagy az étcsokoládék
10. Kávék és teák

Az évtized legkedveltebb ízei

1. Gránátalma
2. Wasabi
3. Vörösáfonya
4. Gyömbér
5. Áfonya (fekete)
6. Csipkebogyó
7. Bacon
8. Zöldtea
9. Étcsokoládé
10. Menta

Ami a legjobban befolyásolta a gasztronómiát az elmúlt 10 évben

1. Organikus ételek, környezettudatos gazdálkodás és közösségi mezőgazdaság
2. Nemzetközi konyhák ízei
3. Food TV, gasztronómiai műsorok és az internet
4. Élelmiszerbiztonság
5. A gazdaságosság és az ezt követő elmozdulás az otthoni ételkészítés irányába
6. Gyors és hétköznapi éttermi koncepciók megjelenése
7. Fair trade és egyéb kézműves társaságok térnyerése a kenyerek, csokoládék és a sajtok piaci       szegmensében
8. Mobil tartalmak, közösségi média tartalmak, twitter és egyéb „földalatti” gasztronómiai mozgalmak térnyerése
9. A mixelés művészete
10. Gasztronómiai képzések

Az évtized tíz legkeresettebb receptje

1. Makaróni és sajt
2. Kenyérpuding
3. Rizottó
4. Biscotti (olasz édesség)
5. Ceviche (citrus-marinált tenger gyümölcsei tál)
6. Különleges finom sült pulyka (deep fried turkey)
7. Crème Brulée
8. Bruschetta
9. Tilápia hal
10. Guacamole

Logsdon hangsúlyozta, hogy ezek a listák természetesen nem kiterjedt kutatói munka alapján jöttek létre. – Azért készítettük őket, hogy egy jó beszélgetés alapjául szolgáljanak, mondjuk a vacsoraasztalnál. – mondta – A gasztronómia, az ételek természetes módon összehozzák az embereket, mindegy kinek milyen a politikai vagy vallási beállítottsága. Ételekről mindig tudunk beszélni! (Ford.: Vannai Dorottya - Best of Budapest)

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.