Az írek kifőzték a világ első blockchain sörét

Amekkora marhaságnak tűnik az ötlet, annyira jól néz ki a főzde, a sör, és még a technológia is piacképes.

Rég vége annak az időszaknak, amikor bármelyik cég tíz-húsz százalékot adhatott hozzá a részvényeinek árfolyamához, hogy kiadott egy sajtóközleményt a címében a blockchain szóval. Szép, bolond ötletek keletkeztek ekkor, amiket senki sem vett igazán komolyan. Mégis ki tudná blockchainesíteni egy üdítőgyár termékeit?

Úgy tűnik azonban, hogy egy csapatnyi kézműves sörökkel foglalkozó sörfőző mégis megpróbálkozott a közel lehetetlennel. A Downstream főzde azt állítja magáról, hogy ez a világ első blockchain technológiával főzött söreit állítják elő. Ez az állítás több módon is igaz lehetne. Például termelhetné a főzéshez szükséges hőt egy nagyobb kriptopénzt bányászó szerverfarm, de nem ez a helyzet.

A Downstream ehelyett az élelmiszerbiztonsági oldalát mutatja meg a blockchainnek. A palackra nyomtatott nagy méretű QR-kódot leolvasva egyrészt megtudjuk, hogy milyen árpából készült a sör, milyen komlót tartalmaznak a sörök (chinook, cascade, motueka és simcoe cryo, ha esetleg valakit érdekelt), milyen élesztővel készítették, és mikor főzték, illetve palackozták. A teljes főzési folyamatot az Arc-net technológiáját felhasználva rögzítették a blockchainen. Ivás közben leolvasva a kódot a sörünk teljes történetével megismerkedhetünk.

Az Arc-net mellett a blockchaines sör startupot az UlsterBank is támogatja. A két cég keltetőjéből nőtt ki a furcsa cég. Azt nehéz elképzelni, hogy akár a bank akár az élelmiszerbiztonsági cég nagyot szakítana a Downstreammel, viszont a kidolgozott technológia és a valós szituációban is működő, bemutatható demó komoly értéket képviselhet. Az pedig csak a hab a süti tetején, hogy sokkal jobb egy sörfőzdébe menni megtekinteni egy élelmiszeripari technológiát, mint egy hűtőházba vagy mészárszékre.

Forrás: Élelmiszer Online


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.