Az írek kifőzték a világ első blockchain sörét

Amekkora marhaságnak tűnik az ötlet, annyira jól néz ki a főzde, a sör, és még a technológia is piacképes.

Rég vége annak az időszaknak, amikor bármelyik cég tíz-húsz százalékot adhatott hozzá a részvényeinek árfolyamához, hogy kiadott egy sajtóközleményt a címében a blockchain szóval. Szép, bolond ötletek keletkeztek ekkor, amiket senki sem vett igazán komolyan. Mégis ki tudná blockchainesíteni egy üdítőgyár termékeit?

Úgy tűnik azonban, hogy egy csapatnyi kézműves sörökkel foglalkozó sörfőző mégis megpróbálkozott a közel lehetetlennel. A Downstream főzde azt állítja magáról, hogy ez a világ első blockchain technológiával főzött söreit állítják elő. Ez az állítás több módon is igaz lehetne. Például termelhetné a főzéshez szükséges hőt egy nagyobb kriptopénzt bányászó szerverfarm, de nem ez a helyzet.

A Downstream ehelyett az élelmiszerbiztonsági oldalát mutatja meg a blockchainnek. A palackra nyomtatott nagy méretű QR-kódot leolvasva egyrészt megtudjuk, hogy milyen árpából készült a sör, milyen komlót tartalmaznak a sörök (chinook, cascade, motueka és simcoe cryo, ha esetleg valakit érdekelt), milyen élesztővel készítették, és mikor főzték, illetve palackozták. A teljes főzési folyamatot az Arc-net technológiáját felhasználva rögzítették a blockchainen. Ivás közben leolvasva a kódot a sörünk teljes történetével megismerkedhetünk.

Az Arc-net mellett a blockchaines sör startupot az UlsterBank is támogatja. A két cég keltetőjéből nőtt ki a furcsa cég. Azt nehéz elképzelni, hogy akár a bank akár az élelmiszerbiztonsági cég nagyot szakítana a Downstreammel, viszont a kidolgozott technológia és a valós szituációban is működő, bemutatható demó komoly értéket képviselhet. Az pedig csak a hab a süti tetején, hogy sokkal jobb egy sörfőzdébe menni megtekinteni egy élelmiszeripari technológiát, mint egy hűtőházba vagy mészárszékre.

Forrás: Élelmiszer Online


Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.