Az írek kifőzték a világ első blockchain sörét

Amekkora marhaságnak tűnik az ötlet, annyira jól néz ki a főzde, a sör, és még a technológia is piacképes.

Rég vége annak az időszaknak, amikor bármelyik cég tíz-húsz százalékot adhatott hozzá a részvényeinek árfolyamához, hogy kiadott egy sajtóközleményt a címében a blockchain szóval. Szép, bolond ötletek keletkeztek ekkor, amiket senki sem vett igazán komolyan. Mégis ki tudná blockchainesíteni egy üdítőgyár termékeit?

Úgy tűnik azonban, hogy egy csapatnyi kézműves sörökkel foglalkozó sörfőző mégis megpróbálkozott a közel lehetetlennel. A Downstream főzde azt állítja magáról, hogy ez a világ első blockchain technológiával főzött söreit állítják elő. Ez az állítás több módon is igaz lehetne. Például termelhetné a főzéshez szükséges hőt egy nagyobb kriptopénzt bányászó szerverfarm, de nem ez a helyzet.

A Downstream ehelyett az élelmiszerbiztonsági oldalát mutatja meg a blockchainnek. A palackra nyomtatott nagy méretű QR-kódot leolvasva egyrészt megtudjuk, hogy milyen árpából készült a sör, milyen komlót tartalmaznak a sörök (chinook, cascade, motueka és simcoe cryo, ha esetleg valakit érdekelt), milyen élesztővel készítették, és mikor főzték, illetve palackozták. A teljes főzési folyamatot az Arc-net technológiáját felhasználva rögzítették a blockchainen. Ivás közben leolvasva a kódot a sörünk teljes történetével megismerkedhetünk.

Az Arc-net mellett a blockchaines sör startupot az UlsterBank is támogatja. A két cég keltetőjéből nőtt ki a furcsa cég. Azt nehéz elképzelni, hogy akár a bank akár az élelmiszerbiztonsági cég nagyot szakítana a Downstreammel, viszont a kidolgozott technológia és a valós szituációban is működő, bemutatható demó komoly értéket képviselhet. Az pedig csak a hab a süti tetején, hogy sokkal jobb egy sörfőzdébe menni megtekinteni egy élelmiszeripari technológiát, mint egy hűtőházba vagy mészárszékre.

Forrás: Élelmiszer Online


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.