Az írek megtették: csökken az éttermek és hotelszolgáltatások ÁFA-ja

A korábbi 13,5 százalékról 9 százalékra mérsékelik Írországban a turizmussal kapcsolatos termékek és szolgáltatások forgalmi adóját, így az éttermi és hotelszolgáltatások ára is csökken.

Michael Noonan az ír kormány gazdasági minisztere a bejelentést követően elmondta, hogy az intézkedés reményeik szerint az idegenforgalommal kapcsolatban lévő munkaerőpiacra is jó hatással lesz majd. A gazdasági válsággal küzdő országban 2001 óta hanyatlóban van a bárok forgalma, a már korábban is évi 4-4,5 százalékos visszaesés a dohányzás tilalmának bevezetése után érte el mélypontját, amikor az alkalmazottak száma 8 százalékkal csökkent, igaz, ezzel párhuzamosan az ír statisztikai hivatal adatai szerint a vendégek száma 11 százalékkal növekedett.

Az ír vendéglátószakma üdvözölte a döntést, Adrian Cummins, az Ír Éttermi Szövetség vezetője így fogalmazott: „Az idegenforgalmi szektor jelentősen hozzájárulhat így gazdaságunk felgyógyulásához. A forgalmi adó csökkentése nagy lökést adhat a szektornak.”

A Szövetség 700 éttermet és 63000 alkalmazottat képvisel, és vezetői bejelentették, elvárják valamennyi tagjuktól, hogy az adó mérsékléséből eredő árcsökkenést érvényesítsék a vendégek felé.

Az kormány intézkedéscsomagjának másik fontos eleme, hogy az alkalmazottak társadalombiztosítási járulékát is megfelezték, heti 365 eurós fizetésig a járulék 8,5 százalékról 4,25 százalékra csökken. A hírek szerint várhatóan eltörlik a jelenleg még érvényben lévő 3 eurós idegenforgalmi adót is, ezzel is versenyképesebbé téve a Zöld Sziget turisztikai ágazatát.


Sztárséffel nyit éttermet Gerendai az alsóörsi vitorláskikötőben

Sztárséffel nyit éttermet Gerendai az alsóörsi vitorláskikötőben 

Megkezdte első szezonját az Ypsilon Yacht Club Alsóörsön.
Bezár a Michelin Guide által ajánlott budapesti étterem

Bezár a Michelin Guide által ajánlott budapesti étterem 

A közkedvelt Kertész utcai étterem öt év után búcsúzik.
 Rangos ceremónián mutatták be a Michelin Guide Dubai új kiadását

Rangos ceremónián mutatták be a Michelin Guide Dubai új kiadását 

A MICHELIN 2024. július 4-én este egy rangos ceremónián mutatta be az idei MICHELIN Guide Dubai harmadik kiadását a nemrég megnyílt One&Only One Za'abeel hotelben.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Ez a McDonald's burger lekerül az étlapról – íme, miért

Ez a McDonald's burger lekerül az étlapról – íme, miért 

Rossz hír azok számára, akik több vegetáriánus lehetőséget keresnének a McDonald's-ban.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
Vidéken van cukrászdája? Akkor ez érdekelheti

Vidéken van cukrászdája? Akkor ez érdekelheti 

Július 2-től, keddtől indul az összesen 13 milliárd forint értékű turisztikai támogatási konstrukció második üteme vidéki cukrászdák részére.
 Kaliforniai életérzés Budapesten

Kaliforniai életérzés Budapesten 

Magyarországon szinte egyedülálló módon Kalifornia által inspirált ételekkel várja vendégeit az étterem.
Nincs itthon ehhez hasonló!

Nincs itthon ehhez hasonló! 

Bemutatjuk Maul Zsolt többszörös díjnyertes villányi borászt - alapításának negyedszázados évfordulóját tavaly ünneplő pincészetén keresztül.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 

Interjú

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is. 
Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát”

Gottwald Szilárd: „Azért dolgozunk, hogy a vendég jól érezze magát” 

Legújabb fejlesztéseikről és a hotel bővítéséről Gottwald Szilárddal beszélgettünk.