Az írek megtették: csökken az éttermek és hotelszolgáltatások ÁFA-ja

A korábbi 13,5 százalékról 9 százalékra mérsékelik Írországban a turizmussal kapcsolatos termékek és szolgáltatások forgalmi adóját, így az éttermi és hotelszolgáltatások ára is csökken.

Michael Noonan az ír kormány gazdasági minisztere a bejelentést követően elmondta, hogy az intézkedés reményeik szerint az idegenforgalommal kapcsolatban lévő munkaerőpiacra is jó hatással lesz majd. A gazdasági válsággal küzdő országban 2001 óta hanyatlóban van a bárok forgalma, a már korábban is évi 4-4,5 százalékos visszaesés a dohányzás tilalmának bevezetése után érte el mélypontját, amikor az alkalmazottak száma 8 százalékkal csökkent, igaz, ezzel párhuzamosan az ír statisztikai hivatal adatai szerint a vendégek száma 11 százalékkal növekedett.

Az ír vendéglátószakma üdvözölte a döntést, Adrian Cummins, az Ír Éttermi Szövetség vezetője így fogalmazott: „Az idegenforgalmi szektor jelentősen hozzájárulhat így gazdaságunk felgyógyulásához. A forgalmi adó csökkentése nagy lökést adhat a szektornak.”

A Szövetség 700 éttermet és 63000 alkalmazottat képvisel, és vezetői bejelentették, elvárják valamennyi tagjuktól, hogy az adó mérsékléséből eredő árcsökkenést érvényesítsék a vendégek felé.

Az kormány intézkedéscsomagjának másik fontos eleme, hogy az alkalmazottak társadalombiztosítási járulékát is megfelezték, heti 365 eurós fizetésig a járulék 8,5 százalékról 4,25 százalékra csökken. A hírek szerint várhatóan eltörlik a jelenleg még érvényben lévő 3 eurós idegenforgalmi adót is, ezzel is versenyképesebbé téve a Zöld Sziget turisztikai ágazatát.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.