Az írek megtették: csökken az éttermek és hotelszolgáltatások ÁFA-ja

A korábbi 13,5 százalékról 9 százalékra mérsékelik Írországban a turizmussal kapcsolatos termékek és szolgáltatások forgalmi adóját, így az éttermi és hotelszolgáltatások ára is csökken.

Michael Noonan az ír kormány gazdasági minisztere a bejelentést követően elmondta, hogy az intézkedés reményeik szerint az idegenforgalommal kapcsolatban lévő munkaerőpiacra is jó hatással lesz majd. A gazdasági válsággal küzdő országban 2001 óta hanyatlóban van a bárok forgalma, a már korábban is évi 4-4,5 százalékos visszaesés a dohányzás tilalmának bevezetése után érte el mélypontját, amikor az alkalmazottak száma 8 százalékkal csökkent, igaz, ezzel párhuzamosan az ír statisztikai hivatal adatai szerint a vendégek száma 11 százalékkal növekedett.

Az ír vendéglátószakma üdvözölte a döntést, Adrian Cummins, az Ír Éttermi Szövetség vezetője így fogalmazott: „Az idegenforgalmi szektor jelentősen hozzájárulhat így gazdaságunk felgyógyulásához. A forgalmi adó csökkentése nagy lökést adhat a szektornak.”

A Szövetség 700 éttermet és 63000 alkalmazottat képvisel, és vezetői bejelentették, elvárják valamennyi tagjuktól, hogy az adó mérsékléséből eredő árcsökkenést érvényesítsék a vendégek felé.

Az kormány intézkedéscsomagjának másik fontos eleme, hogy az alkalmazottak társadalombiztosítási járulékát is megfelezték, heti 365 eurós fizetésig a járulék 8,5 százalékról 4,25 százalékra csökken. A hírek szerint várhatóan eltörlik a jelenleg még érvényben lévő 3 eurós idegenforgalmi adót is, ezzel is versenyképesebbé téve a Zöld Sziget turisztikai ágazatát.


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.