Az okoshordó, ami jelzi, ha fogytán a sör

Olyan söröshordót fejlesztett a Carlsberg, amelyik figyeli és hosszabb ideig is tartja frissen a benne lévő sörmennyiséget - írja a hvg.hu.

A csaposok álmát váltotta valóra a Carlsberg, a dán sörgyártó ugyanis olyan (okos)hordóval lépett a piacra, amely képes arra, hogy figyelje a benne lévő sörmennyiségét, sőt jelezze a főzdének, ha már fogytán a készlet. Az új, könnyebb hordó sűrített vizet használ szén-dioxid helyett a sör kinyomására, ezáltal jóval hosszabb ideig, 30 napig képes frissen tartani a a benne tárolt sört. Az öreg acélhordókban ez kevesebb mint egy hét volt.

A gyártó szerint ezáltal lehetővé válik, hogy a sörözőkben, bárokban, éttermekben kipróbáljanak kevésbé ismert és jóval drágább söröket is. A stagnáló eladások, a fogyasztók bor és röviditalok felé fordulása késztette innovációra a dán sörgyártót, és arra, hogy a sörözők tulajdonosait boldoggá tegye és nemcsak szélesebb palettát nyújtson, hanem segítse őket profitjuk növelésében. A csaposok egy tableten figyelhetik valós időben a hordók tartalmának alakulását. Az általa összegyűjtött adatok mind a sörfőzdét, mint sörözőket abban is segíti, hogy megbecsüljék, mekkora a kereslet az egyes sörfajtákra az év egy adott időszakában.

"Ez lehetővé teszi számunkra, hogy a megfelelő termék elérhető legyen adott helyen, adott időben" - mondta egy interjúban Nancy Cruikshank, a sörgyártó digitális átalakulásáért felelős vezetője. A hordó műanyagból készül, nem a hagyományos nehézacélból, ahogyan az az 1960-as és 1970-es években megszokott volt. A műanyag használatával a Carlsberg ugyan szembemegy az élelmiszeripar azon céljával, hogy visszaszorítsa az egyszer használatos műanyag alkalmazását, mivel a fogyasztók egyre inkább környezetbarát módon gondolkodnak. Az okoshordó ugyan egyszer használatos, de közölték, már dolgoznak azon, hogy begyűjtsék és újrahasznosítsák azokat.

A Carlsberg Nyugat-Európa mellett néhány kínai városban is csapra veri őket, az okoshordó tesztelése azonban Berlinben folyt. A fejlesztést Koppenhágában, Malmőben és Milánóban a jövő hónapban mutatják be.

Forrás: hvg.hu


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.