Horváth Csaba elmondta, hogy a tavalyi 2,5 millió hektoliter után az idén már két millió hektoliteres bortermés is szép eredmény lenne, miután a fagy, majd az aszály jelentősen károsította a szőlőket.
Úgy fogalmazott: "egy tradicionális bortermelő országban nem feltétlenül jó dolog, ha a választékbővítés és a kereskedelmi viszonosság által diktált mennyiségen felül bort kell behozni".
A borvidékek között jelentős különbségek lehetnek a termés minőségében, hiszen azokon az ültetvényeken, amelyeket a téli fagy sújtott, a tavalyi termés harmada is jó eredménynek számít, míg a fagytól és részben az aszálytól is mentes hegyvidéki területeken a tavalyi szint körül alakul a termés - jelezte Horváth Csaba. A főtitkár hozzáfűzte: a fő szüret szeptember végére befejeződik, de egyes helyeken a késő érésű fajták szüretelése csak ezután következik.
A legnagyobb mennyiségben az olcsó, egyszerű borokból szorul majd importra Magyarország, az ilyen borok többsége Olaszországból érkezik - mondta el Horváth Csaba.
A főtitkár szerint az államnak versenyképes gazdasági feltételekkel kellene segítenie a bortermelőket, akiknek pedig az a feladatuk, hogy versenyképes borokat állítsanak elő az asztali kategóriában is.
Az olcsóbb borokból importra van szükség
(MTI) - Jó minőségű az idei szőlőtermés, régen volt ilyen egészséges a magyar szőlő, de az olcsóbb borokból várhatóan olasz importra szorul az ország - mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára szerdán a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között
A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.

Ízek Kertje Nagyrédén
Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel
Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén
A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás
Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek
Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében
Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen
A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról
Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép
Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.