Az összeomlás szélén a brit sertéságazat

Súlyos válság fenyegeti a brit sertéságazatot, miután a kelet-európai munkavállalók kivándorlása henteshiányhoz vezetett.

A kelet-európai mészárosok elvándorlása miatt a nagy-britanniai sertéságazat krízisközeli helyzetbe jutott. Rob Mutimer, a National Pig Association (NPA) elnöke, és Minette Batters, a National Farmers Union (NFU) elnöke azt nyilatkozták, hogy a Brexit és a COVID-19 hatásának enyhítésére irányuló sürgősségi vízumintézkedések hatástalannak bizonyultak. Októberben a kormány hat hónapos sürgősségi vízumot ajánlott fel 800 külföldi hentesnek, de az NPA-nak csak 105 immár megérkezett vagy leendő munkavállalóról van tudomása.

Az újabban kialakult, kedvezőtlen munkaerőpiaci viszonyok miatt egyes beszámolók szerint 2022 első hetében akadtak gazdák, akiktől a leszerződött sertések mindössze 50 százalékát vették át a feldolgozók. Átlagosan 30 százalékos ez az arány. Egyes hírek szerint az ágazati nehézségek miatt mostanáig 170 000 sertés szak- és időszerű vágása maradt el, és a felduzzadt állomány óriási gazdasági terhet ró a tenyésztőkre.

Az ágazati testületek azt állítják, hogy helyszűke miatt mostanáig több tízezer egészséges sertést öltek le kényszerből a termelők.

A szektor éppen ezért egy olyan, rendkívüli csúcstalálkozó összehívását indítványozta a kormánynál, ahol a kabinet az ellátási lánc szereplőivel megvitathatja a válság kezeléséhez szükséges legfontosabb lépéseket. Az ágazat képviselői a tárgyalások megkezdése mellett mind ezen felül arra kérték az államot, hogy a brit sertéstermékek fogyasztására ösztönző kampányok elindítására bátorítsa a helyi kiskereskedőket. A szakma abban bízik, hogy a promóciók esetleges sikere a feldolgozók számára is inspirálólag hat majd a restancia felszámolásához.

Forrás: European Supermarket Magazine, Pig World

Forrás: Store Insider


Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.