Az összeomlás szélén a brit sertéságazat

Súlyos válság fenyegeti a brit sertéságazatot, miután a kelet-európai munkavállalók kivándorlása henteshiányhoz vezetett.

A kelet-európai mészárosok elvándorlása miatt a nagy-britanniai sertéságazat krízisközeli helyzetbe jutott. Rob Mutimer, a National Pig Association (NPA) elnöke, és Minette Batters, a National Farmers Union (NFU) elnöke azt nyilatkozták, hogy a Brexit és a COVID-19 hatásának enyhítésére irányuló sürgősségi vízumintézkedések hatástalannak bizonyultak. Októberben a kormány hat hónapos sürgősségi vízumot ajánlott fel 800 külföldi hentesnek, de az NPA-nak csak 105 immár megérkezett vagy leendő munkavállalóról van tudomása.

Az újabban kialakult, kedvezőtlen munkaerőpiaci viszonyok miatt egyes beszámolók szerint 2022 első hetében akadtak gazdák, akiktől a leszerződött sertések mindössze 50 százalékát vették át a feldolgozók. Átlagosan 30 százalékos ez az arány. Egyes hírek szerint az ágazati nehézségek miatt mostanáig 170 000 sertés szak- és időszerű vágása maradt el, és a felduzzadt állomány óriási gazdasági terhet ró a tenyésztőkre.

Az ágazati testületek azt állítják, hogy helyszűke miatt mostanáig több tízezer egészséges sertést öltek le kényszerből a termelők.

A szektor éppen ezért egy olyan, rendkívüli csúcstalálkozó összehívását indítványozta a kormánynál, ahol a kabinet az ellátási lánc szereplőivel megvitathatja a válság kezeléséhez szükséges legfontosabb lépéseket. Az ágazat képviselői a tárgyalások megkezdése mellett mind ezen felül arra kérték az államot, hogy a brit sertéstermékek fogyasztására ösztönző kampányok elindítására bátorítsa a helyi kiskereskedőket. A szakma abban bízik, hogy a promóciók esetleges sikere a feldolgozók számára is inspirálólag hat majd a restancia felszámolásához.

Forrás: European Supermarket Magazine, Pig World

Forrás: Store Insider


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.