Badacsonyi borok bemutatkozása

Huszonnyolc badacsonyi borász másfél száz bora sorakozott fel a fővárosi New York Kávéházban.

A szakemberek és a nagyközönség számára egyaránt rengeteg hasznos információ beszerzésére, kapcsolatteremtésre adott lehetőséget a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület, amikor a koordinálásával Budapestre utazott huszonnyolc badacsonyi borászat, hogy bemutassa a 2011-es esztendő borait, és népszerűsítse korábbi nagyszerű nedűit. A cél, hogy a badacsonyi borok elinduljanak a korábbi hírnév visszaszerzése felé, a XVIII - XIX. században ugyanis a badacsonyi ürmös hírneve a tokaji aszúéval volt párhuzamba állítható.

„Bár a badacsonyi borokat sokan ismerik, hiszen a már az iskolában szinte mindenhol tanítják a régió érdekességeit, eddig mégsem sikerült elérni, hogy a prémium borok közé kerüljenek azok – mondta kérdésünkre Varga Bálint, a Varga Pincészet marketing vezetője. - Ez a rendezvény hozzájárulhat, hogy a közönség és a szakma megtudja, milyen nagyszerű borok találhatók a badacsonyi pincékben.”

A több, mint 4200 hektárnyi badacsonyi borvidék (melyből a Wikipédia adatai szerint 1663 van művelés alatt) klímáját a Balaton közelsége határozza meg, mivel a vízfelület által meghatározott páratartalom kiegyenlítetté teszi a mikroklímát. Alapkőzete agyag, homok és bazalt

A borászok számára „kötelező” feladat volt egy fajta Olaszrizling bemutatása az érdeklődőknek, mivel a rendezvény egyik meghatározott célja volt, hogy ez, a Badacsonyra jellemző típus megfelelő hangsúlyt kapjon. „Szerettük volna megmutatni, hogy ezen belül hány fajta készíthető el, milyen sokszínű tud lenni a paletta” – mondta Varga Bálint.

A badacsonyi borok jellegzetesen testesek, magas alkoholtartalommal. Jó évjáratokban kései szüretelésű borokat, és jégbort is készítenek. Bár a borvidék borászai végső soron egymás konkurensei, a közös brand, a badacsonyi bor népszerűsítése érdekében készek összefogni, és a néhány évvel ezelőtti csoportos bemutatkozás után most ismét együtt prezentálják kincseiket.

„Az ilyen típusú rendezvényekkel részben a vendéglátó szakmát lehet elérni, részben olyan borértőket, akik képesek a saját környezetük borfogyasztási szokásait jó értelemben befolyásolni – mondta búcsúzóul Varga Bálint. - Remélem, ez a bemutatkozás is alkalmas volt arra, hogy a badacsonyi borászokkal kapcsolatos negatív sztereotípiákat megváltoztathassuk.”

Kérdésünkre a Varga Pincészet marketing vezetője elmondta, hogy a badacsonyi borvidéket nem érintette meghatározóan az elmúlt napok fagykár hulláma. A korábbiakban említett mikroklíma, és a hegyvidéki elhelyezkedés miatt a régió szőlői nem szenvedtek jelentősebb fagykárt, különösen azért, mert a korábbi hónapok aszályos időjárása miatt alacsony a tőkék víztartalma, így a faggyal kapcsolatos stresszből még képes regenerálódni az állomány.

Tekintse meg képgalériánkat.


Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.