Badacsonyi borok bemutatkozása

Huszonnyolc badacsonyi borász másfél száz bora sorakozott fel a fővárosi New York Kávéházban.

A szakemberek és a nagyközönség számára egyaránt rengeteg hasznos információ beszerzésére, kapcsolatteremtésre adott lehetőséget a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület, amikor a koordinálásával Budapestre utazott huszonnyolc badacsonyi borászat, hogy bemutassa a 2011-es esztendő borait, és népszerűsítse korábbi nagyszerű nedűit. A cél, hogy a badacsonyi borok elinduljanak a korábbi hírnév visszaszerzése felé, a XVIII - XIX. században ugyanis a badacsonyi ürmös hírneve a tokaji aszúéval volt párhuzamba állítható.

„Bár a badacsonyi borokat sokan ismerik, hiszen a már az iskolában szinte mindenhol tanítják a régió érdekességeit, eddig mégsem sikerült elérni, hogy a prémium borok közé kerüljenek azok – mondta kérdésünkre Varga Bálint, a Varga Pincészet marketing vezetője. - Ez a rendezvény hozzájárulhat, hogy a közönség és a szakma megtudja, milyen nagyszerű borok találhatók a badacsonyi pincékben.”

A több, mint 4200 hektárnyi badacsonyi borvidék (melyből a Wikipédia adatai szerint 1663 van művelés alatt) klímáját a Balaton közelsége határozza meg, mivel a vízfelület által meghatározott páratartalom kiegyenlítetté teszi a mikroklímát. Alapkőzete agyag, homok és bazalt

A borászok számára „kötelező” feladat volt egy fajta Olaszrizling bemutatása az érdeklődőknek, mivel a rendezvény egyik meghatározott célja volt, hogy ez, a Badacsonyra jellemző típus megfelelő hangsúlyt kapjon. „Szerettük volna megmutatni, hogy ezen belül hány fajta készíthető el, milyen sokszínű tud lenni a paletta” – mondta Varga Bálint.

A badacsonyi borok jellegzetesen testesek, magas alkoholtartalommal. Jó évjáratokban kései szüretelésű borokat, és jégbort is készítenek. Bár a borvidék borászai végső soron egymás konkurensei, a közös brand, a badacsonyi bor népszerűsítése érdekében készek összefogni, és a néhány évvel ezelőtti csoportos bemutatkozás után most ismét együtt prezentálják kincseiket.

„Az ilyen típusú rendezvényekkel részben a vendéglátó szakmát lehet elérni, részben olyan borértőket, akik képesek a saját környezetük borfogyasztási szokásait jó értelemben befolyásolni – mondta búcsúzóul Varga Bálint. - Remélem, ez a bemutatkozás is alkalmas volt arra, hogy a badacsonyi borászokkal kapcsolatos negatív sztereotípiákat megváltoztathassuk.”

Kérdésünkre a Varga Pincészet marketing vezetője elmondta, hogy a badacsonyi borvidéket nem érintette meghatározóan az elmúlt napok fagykár hulláma. A korábbiakban említett mikroklíma, és a hegyvidéki elhelyezkedés miatt a régió szőlői nem szenvedtek jelentősebb fagykárt, különösen azért, mert a korábbi hónapok aszályos időjárása miatt alacsony a tőkék víztartalma, így a faggyal kapcsolatos stresszből még képes regenerálódni az állomány.

Tekintse meg képgalériánkat.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.