Badacsonyi borok bemutatkozása

Huszonnyolc badacsonyi borász másfél száz bora sorakozott fel a fővárosi New York Kávéházban.

A szakemberek és a nagyközönség számára egyaránt rengeteg hasznos információ beszerzésére, kapcsolatteremtésre adott lehetőséget a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület, amikor a koordinálásával Budapestre utazott huszonnyolc badacsonyi borászat, hogy bemutassa a 2011-es esztendő borait, és népszerűsítse korábbi nagyszerű nedűit. A cél, hogy a badacsonyi borok elinduljanak a korábbi hírnév visszaszerzése felé, a XVIII - XIX. században ugyanis a badacsonyi ürmös hírneve a tokaji aszúéval volt párhuzamba állítható.

„Bár a badacsonyi borokat sokan ismerik, hiszen a már az iskolában szinte mindenhol tanítják a régió érdekességeit, eddig mégsem sikerült elérni, hogy a prémium borok közé kerüljenek azok – mondta kérdésünkre Varga Bálint, a Varga Pincészet marketing vezetője. - Ez a rendezvény hozzájárulhat, hogy a közönség és a szakma megtudja, milyen nagyszerű borok találhatók a badacsonyi pincékben.”

A több, mint 4200 hektárnyi badacsonyi borvidék (melyből a Wikipédia adatai szerint 1663 van művelés alatt) klímáját a Balaton közelsége határozza meg, mivel a vízfelület által meghatározott páratartalom kiegyenlítetté teszi a mikroklímát. Alapkőzete agyag, homok és bazalt

A borászok számára „kötelező” feladat volt egy fajta Olaszrizling bemutatása az érdeklődőknek, mivel a rendezvény egyik meghatározott célja volt, hogy ez, a Badacsonyra jellemző típus megfelelő hangsúlyt kapjon. „Szerettük volna megmutatni, hogy ezen belül hány fajta készíthető el, milyen sokszínű tud lenni a paletta” – mondta Varga Bálint.

A badacsonyi borok jellegzetesen testesek, magas alkoholtartalommal. Jó évjáratokban kései szüretelésű borokat, és jégbort is készítenek. Bár a borvidék borászai végső soron egymás konkurensei, a közös brand, a badacsonyi bor népszerűsítése érdekében készek összefogni, és a néhány évvel ezelőtti csoportos bemutatkozás után most ismét együtt prezentálják kincseiket.

„Az ilyen típusú rendezvényekkel részben a vendéglátó szakmát lehet elérni, részben olyan borértőket, akik képesek a saját környezetük borfogyasztási szokásait jó értelemben befolyásolni – mondta búcsúzóul Varga Bálint. - Remélem, ez a bemutatkozás is alkalmas volt arra, hogy a badacsonyi borászokkal kapcsolatos negatív sztereotípiákat megváltoztathassuk.”

Kérdésünkre a Varga Pincészet marketing vezetője elmondta, hogy a badacsonyi borvidéket nem érintette meghatározóan az elmúlt napok fagykár hulláma. A korábbiakban említett mikroklíma, és a hegyvidéki elhelyezkedés miatt a régió szőlői nem szenvedtek jelentősebb fagykárt, különösen azért, mert a korábbi hónapok aszályos időjárása miatt alacsony a tőkék víztartalma, így a faggyal kapcsolatos stresszből még képes regenerálódni az állomány.

Tekintse meg képgalériánkat.


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.