Badacsonyi borok bemutatkozása

Huszonnyolc badacsonyi borász másfél száz bora sorakozott fel a fővárosi New York Kávéházban.

A szakemberek és a nagyközönség számára egyaránt rengeteg hasznos információ beszerzésére, kapcsolatteremtésre adott lehetőséget a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület, amikor a koordinálásával Budapestre utazott huszonnyolc badacsonyi borászat, hogy bemutassa a 2011-es esztendő borait, és népszerűsítse korábbi nagyszerű nedűit. A cél, hogy a badacsonyi borok elinduljanak a korábbi hírnév visszaszerzése felé, a XVIII - XIX. században ugyanis a badacsonyi ürmös hírneve a tokaji aszúéval volt párhuzamba állítható.

„Bár a badacsonyi borokat sokan ismerik, hiszen a már az iskolában szinte mindenhol tanítják a régió érdekességeit, eddig mégsem sikerült elérni, hogy a prémium borok közé kerüljenek azok – mondta kérdésünkre Varga Bálint, a Varga Pincészet marketing vezetője. - Ez a rendezvény hozzájárulhat, hogy a közönség és a szakma megtudja, milyen nagyszerű borok találhatók a badacsonyi pincékben.”

A több, mint 4200 hektárnyi badacsonyi borvidék (melyből a Wikipédia adatai szerint 1663 van művelés alatt) klímáját a Balaton közelsége határozza meg, mivel a vízfelület által meghatározott páratartalom kiegyenlítetté teszi a mikroklímát. Alapkőzete agyag, homok és bazalt

A borászok számára „kötelező” feladat volt egy fajta Olaszrizling bemutatása az érdeklődőknek, mivel a rendezvény egyik meghatározott célja volt, hogy ez, a Badacsonyra jellemző típus megfelelő hangsúlyt kapjon. „Szerettük volna megmutatni, hogy ezen belül hány fajta készíthető el, milyen sokszínű tud lenni a paletta” – mondta Varga Bálint.

A badacsonyi borok jellegzetesen testesek, magas alkoholtartalommal. Jó évjáratokban kései szüretelésű borokat, és jégbort is készítenek. Bár a borvidék borászai végső soron egymás konkurensei, a közös brand, a badacsonyi bor népszerűsítése érdekében készek összefogni, és a néhány évvel ezelőtti csoportos bemutatkozás után most ismét együtt prezentálják kincseiket.

„Az ilyen típusú rendezvényekkel részben a vendéglátó szakmát lehet elérni, részben olyan borértőket, akik képesek a saját környezetük borfogyasztási szokásait jó értelemben befolyásolni – mondta búcsúzóul Varga Bálint. - Remélem, ez a bemutatkozás is alkalmas volt arra, hogy a badacsonyi borászokkal kapcsolatos negatív sztereotípiákat megváltoztathassuk.”

Kérdésünkre a Varga Pincészet marketing vezetője elmondta, hogy a badacsonyi borvidéket nem érintette meghatározóan az elmúlt napok fagykár hulláma. A korábbiakban említett mikroklíma, és a hegyvidéki elhelyezkedés miatt a régió szőlői nem szenvedtek jelentősebb fagykárt, különösen azért, mert a korábbi hónapok aszályos időjárása miatt alacsony a tőkék víztartalma, így a faggyal kapcsolatos stresszből még képes regenerálódni az állomány.

Tekintse meg képgalériánkat.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.