Bajban a német sörfogyasztás?

A söreladások 0,6 százalékkal, 25,8 millió literrel csökkentek 2024 első felében az előző év azonos időszakához képest.

A német statisztikai hivatal (Destatis) honlapjára felkerült adatok szerint az idén az első hat hónapban mintegy 4,2 milliárd liter sört értékesítettek a sörgyártók, ami 0,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól,írja a Világgazdaság.

Mnt írják, a júliusi söreladás 777 millió liter volt, ami 1993 óta a legalacsonyabb érték ebben a hónapban.

Amint arról a Német Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) is beszámolt, a németországi sörfőzdék és sörraktárak 2024 első felében mintegy 4,2 milliárd liter sört adtak el. 

Ez azt jelenti, hogy a hazai labdarúgó Európa-bajnokság ellenére folytatódik a hosszú távú csökkenő eladási tendencia. Az adatok nem tartalmazzák az alkoholmentes söröket és malátaitalokat, valamint az Európai Unión (EU) kívüli országokból importált sört.

A belföldi értékesítés 0,9%-kal 3,4 milliárd literre esett vissza
A belföldi értékesítés 0,9%-kal 3,4 milliárd literre esett vissza
Fotó: Pixabay

Míg a labdarúgó Európa-bajnokságot megelőző április hónapban 15,8%-os növekedést könyvelhetett el az előző év azonos hónapjához képest, addig a májusi (-1,0%) és júniusi (-11,2%) söreladások messze elmaradt a sörgyárak várakozásaitól. 2024 júniusában a 777 millió literes söreladás a legalacsonyabb júniusi eredmény volt a söradótörvény 1993-as felülvizsgálata óta.

A beszámoló szerint a bizonytalan időjárás is közrejátszhatott ebben a csökkenésben.

A belföldi értékesítés 0,9%-kal 3,4 milliárd literre esett vissza 2023 első félévéhez képest, olvasható a közleményben.

A sörkeverékek – limonádéval, kólával, gyümölcslevekkel és egyéb alkoholmentes adalékanyagokkal kevert sör – szintén visszaesést mutattak az év első felében. 2023 első félévéhez képest 5,4%-kal kevesebb sörkeverék kelt el. 200,5 millió literrel azonban csak a teljes söreladás 4,8%-át adták.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.