Bajban a német sörfogyasztás?

A söreladások 0,6 százalékkal, 25,8 millió literrel csökkentek 2024 első felében az előző év azonos időszakához képest.

A német statisztikai hivatal (Destatis) honlapjára felkerült adatok szerint az idén az első hat hónapban mintegy 4,2 milliárd liter sört értékesítettek a sörgyártók, ami 0,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól,írja a Világgazdaság.

Mnt írják, a júliusi söreladás 777 millió liter volt, ami 1993 óta a legalacsonyabb érték ebben a hónapban.

Amint arról a Német Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) is beszámolt, a németországi sörfőzdék és sörraktárak 2024 első felében mintegy 4,2 milliárd liter sört adtak el. 

Ez azt jelenti, hogy a hazai labdarúgó Európa-bajnokság ellenére folytatódik a hosszú távú csökkenő eladási tendencia. Az adatok nem tartalmazzák az alkoholmentes söröket és malátaitalokat, valamint az Európai Unión (EU) kívüli országokból importált sört.

A belföldi értékesítés 0,9%-kal 3,4 milliárd literre esett vissza
A belföldi értékesítés 0,9%-kal 3,4 milliárd literre esett vissza
Fotó: Pixabay

Míg a labdarúgó Európa-bajnokságot megelőző április hónapban 15,8%-os növekedést könyvelhetett el az előző év azonos hónapjához képest, addig a májusi (-1,0%) és júniusi (-11,2%) söreladások messze elmaradt a sörgyárak várakozásaitól. 2024 júniusában a 777 millió literes söreladás a legalacsonyabb júniusi eredmény volt a söradótörvény 1993-as felülvizsgálata óta.

A beszámoló szerint a bizonytalan időjárás is közrejátszhatott ebben a csökkenésben.

A belföldi értékesítés 0,9%-kal 3,4 milliárd literre esett vissza 2023 első félévéhez képest, olvasható a közleményben.

A sörkeverékek – limonádéval, kólával, gyümölcslevekkel és egyéb alkoholmentes adalékanyagokkal kevert sör – szintén visszaesést mutattak az év első felében. 2023 első félévéhez képest 5,4%-kal kevesebb sörkeverék kelt el. 200,5 millió literrel azonban csak a teljes söreladás 4,8%-át adták.


Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.