Bajban a német sörfogyasztás?

A söreladások 0,6 százalékkal, 25,8 millió literrel csökkentek 2024 első felében az előző év azonos időszakához képest.

A német statisztikai hivatal (Destatis) honlapjára felkerült adatok szerint az idén az első hat hónapban mintegy 4,2 milliárd liter sört értékesítettek a sörgyártók, ami 0,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól,írja a Világgazdaság.

Mnt írják, a júliusi söreladás 777 millió liter volt, ami 1993 óta a legalacsonyabb érték ebben a hónapban.

Amint arról a Német Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) is beszámolt, a németországi sörfőzdék és sörraktárak 2024 első felében mintegy 4,2 milliárd liter sört adtak el. 

Ez azt jelenti, hogy a hazai labdarúgó Európa-bajnokság ellenére folytatódik a hosszú távú csökkenő eladási tendencia. Az adatok nem tartalmazzák az alkoholmentes söröket és malátaitalokat, valamint az Európai Unión (EU) kívüli országokból importált sört.

A belföldi értékesítés 0,9%-kal 3,4 milliárd literre esett vissza
A belföldi értékesítés 0,9%-kal 3,4 milliárd literre esett vissza
Fotó: Pixabay

Míg a labdarúgó Európa-bajnokságot megelőző április hónapban 15,8%-os növekedést könyvelhetett el az előző év azonos hónapjához képest, addig a májusi (-1,0%) és júniusi (-11,2%) söreladások messze elmaradt a sörgyárak várakozásaitól. 2024 júniusában a 777 millió literes söreladás a legalacsonyabb júniusi eredmény volt a söradótörvény 1993-as felülvizsgálata óta.

A beszámoló szerint a bizonytalan időjárás is közrejátszhatott ebben a csökkenésben.

A belföldi értékesítés 0,9%-kal 3,4 milliárd literre esett vissza 2023 első félévéhez képest, olvasható a közleményben.

A sörkeverékek – limonádéval, kólával, gyümölcslevekkel és egyéb alkoholmentes adalékanyagokkal kevert sör – szintén visszaesést mutattak az év első felében. 2023 első félévéhez képest 5,4%-kal kevesebb sörkeverék kelt el. 200,5 millió literrel azonban csak a teljes söreladás 4,8%-át adták.


Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus

Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus 

A Spirit Tourism egy gyorsan fejlődő ágazat, ami lehetőséget kínál a helyi turizmus növekedésére, ezáltal munkahelyek teremtésére és a helyi gazdaságok fellendítésére.
Stratégiai partnerség egy rummal?

Stratégiai partnerség egy rummal? 

Bizony, a mai világban ez nagyon is megtörténhet. Hiszen az imént jelentették be, hogy a FLAVA Kitchen & More lett az Eminente rum márka első hazai képviselője.
Luxuscikk lett a körte

Luxuscikk lett a körte 

A legfeltűnőbb jelenség hosszú távon a terméspotenciál csökkenése. 
Idén is megrendezik az egyik legkedveltebb őszi eseményt

Idén is megrendezik az egyik legkedveltebb őszi eseményt 

A Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesülete és a Pécs-Mecseki Borút Egyesület idén is megrendezi a Pécsi Borvidék egyik legkedveltebb őszi rendezvényét, a Mecseknádasdi Bor-Barangolót .
Világszínvonalú csokoládé készül Budapesten

Világszínvonalú csokoládé készül Budapesten 

Egyesével válogatott, tökéletes kakaóbabok Venezuela, Nicaragua, Tanzánia és Madagaszkár egzotikus termőterületeiről, ritka és egyedülálló ízvilág, high-tech, mégis manufakturális eljárások, és a mindezt megalapozó, sok évnyi kutatás.
Bezár a Várkert Bisztró

Bezár a Várkert Bisztró 

Nem a budai topvendéglátóegységről van szó, hanem a gyulai Várfürdőnél lévő bisztró zár be napokon belül.
Hamarosan Food Truck Show

Hamarosan Food Truck Show 

A Vámház körúton ünnepelnek a mozgó éttermek.
Olasz csúcsgasztronómia, szuperprémium italok, hamisítatlan itáliai hangulat

Olasz csúcsgasztronómia, szuperprémium italok, hamisítatlan itáliai hangulat 

Ilyen volt a a Balaton Wine&Gourmet fesztivál Veszprémben, a nyárt búcsúztató utolsó hétvégén.
Indul a pályázat vidéki kávéházaknak és speciális vendéglátóhelyeknek

Indul a pályázat vidéki kávéházaknak és speciális vendéglátóhelyeknek 

Egymilliárd forint értékű támogatást hívhatnak le vidéki kávéházak és alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhelyek.
Itt az új magyar szőlőfajta?

Itt az új magyar szőlőfajta? 

Elismerést kapott a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Georgikon Campusán nemesített szőlőfajta.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.