Bajban a német sörfogyasztás?

A söreladások 0,6 százalékkal, 25,8 millió literrel csökkentek 2024 első felében az előző év azonos időszakához képest.

A német statisztikai hivatal (Destatis) honlapjára felkerült adatok szerint az idén az első hat hónapban mintegy 4,2 milliárd liter sört értékesítettek a sörgyártók, ami 0,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól,írja a Világgazdaság.

Mnt írják, a júliusi söreladás 777 millió liter volt, ami 1993 óta a legalacsonyabb érték ebben a hónapban.

Amint arról a Német Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) is beszámolt, a németországi sörfőzdék és sörraktárak 2024 első felében mintegy 4,2 milliárd liter sört adtak el. 

Ez azt jelenti, hogy a hazai labdarúgó Európa-bajnokság ellenére folytatódik a hosszú távú csökkenő eladási tendencia. Az adatok nem tartalmazzák az alkoholmentes söröket és malátaitalokat, valamint az Európai Unión (EU) kívüli országokból importált sört.

A belföldi értékesítés 0,9%-kal 3,4 milliárd literre esett vissza
A belföldi értékesítés 0,9%-kal 3,4 milliárd literre esett vissza
Fotó: Pixabay

Míg a labdarúgó Európa-bajnokságot megelőző április hónapban 15,8%-os növekedést könyvelhetett el az előző év azonos hónapjához képest, addig a májusi (-1,0%) és júniusi (-11,2%) söreladások messze elmaradt a sörgyárak várakozásaitól. 2024 júniusában a 777 millió literes söreladás a legalacsonyabb júniusi eredmény volt a söradótörvény 1993-as felülvizsgálata óta.

A beszámoló szerint a bizonytalan időjárás is közrejátszhatott ebben a csökkenésben.

A belföldi értékesítés 0,9%-kal 3,4 milliárd literre esett vissza 2023 első félévéhez képest, olvasható a közleményben.

A sörkeverékek – limonádéval, kólával, gyümölcslevekkel és egyéb alkoholmentes adalékanyagokkal kevert sör – szintén visszaesést mutattak az év első felében. 2023 első félévéhez képest 5,4%-kal kevesebb sörkeverék kelt el. 200,5 millió literrel azonban csak a teljes söreladás 4,8%-át adták.


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.