Bajban Berlin fine dining éttermei

Az energiaválság, és a nyomában járó életszínvonal csökkenés miatt a tönk szélére sodródtak Berlin legmenőbb éttermei, adja hírül az euronews.com nagyközönségi portál.

Mint írják, a legjobbra értékelt, úgynevezett fine dining helyek közül 5 zárt be az utóbbi egy évben. Akik talpon tudtak maradni újragondolják üzletpolitikájukat, és megpróbálnak olyan menüt összeállítani, amit a kevésbé vagyonosok is meg tudnak fizetni.

Fine dining /  Forrás: freeimages
Fine dining / Forrás: freeimages

Amikor 2010-ben megnyitottunk még csak hét Michelin csillagos étterem volt Berlinben, 10 évvel később már húsz. akkoriban az emeberek hajlandók voltak költeni, de ez most megváltozott, a piac összement. Sokan be fognak zárni, kisebb lesz a kínálat, és így majd helyre áll a rend

- mondta Sebastian Frank, a két Michelin-csillagos Horváth tulajdonosa.

Egy friss tanulmány szerint 2023-ban Németország-szerte minden 10. étteremnek kellett lehúznia a rolót. A közgazdászok is egyetértenek Sebastian Frankkal. Szerintük az infláció miatt sok vendéglátós el fog vérezni, még mielőtt sikerül kilábalni a covid-járvány óta tartó hanyatlásból.

Az euronews.com berlini tudósítója mindehhez hozzátette,

a Szálloda és Étterem Szövetség január óta kongatja a vészharangot, mivel a járvány alatt a német kormány 7-ről 19 százalékra emelte a vendéglátás ÁFÁ-ját, és ezt azóta sem állította vissza.


Halat hallal - Siófokon, egy teljes hétvégén át

Halat hallal - Siófokon, egy teljes hétvégén át 

Október 11-13. között a déli-part fővárosában rendezik a XI. Siófoki Halfesztivált.
Alakul a Bordói November Nagykóstoló  pincészeteinek névsora

Alakul a Bordói November Nagykóstoló pincészeteinek névsora 

Mutatjuk, mely borászatok azok, amelyek biztos jelen lesznek.
Top 150 termelő, FeteKert, Magyar Konyha

Top 150 termelő, FeteKert, Magyar Konyha 

Az vagy, amit megeszel - tartja a kínai mondás. Többek közt ennek igazságtartalmáról is szó esett azon a kiadványbemutatón, ahová szerkesztőségünk is meghívást kapott.
Friss adatok a kávé árának emelkedéséről és a vásárlási szokások alakulásáról

Friss adatok a kávé árának emelkedéséről és a vásárlási szokások alakulásáról 

Egy év leforgása alatt az értékesített őrölt kávé mennyisége 3,7 százalékkal csökkent, míg a szemes kávé 1,9 százalékkal, a kapszulás kávék kategóriája pedig volumenben 5,1 százalékkal nőtt.
Andy Warhol és az Absolut vodka

Andy Warhol és az Absolut vodka 

Limitált kiadású Andy Warhol palackkal ünnepli az Absolut a művész újra felfedezett kék festményét.
Vörösborfesztivál-nyitány Villányban

Vörösborfesztivál-nyitány Villányban 

A koncertek mellett lesz szüreti felvonulás és bemutatkoznak a borrendek is...
Norvég sztárséf Budaörsön: különleges ételsor a magyar Bocuse-bajnokkal

Norvég sztárséf Budaörsön: különleges ételsor a magyar Bocuse-bajnokkal 

Christian André Pettersen és Dalnoki Bence együtt főztek a METRO Gasztroakadémia konyháján.
Egy szegedi kávézó menő minősítést söpört be

Egy szegedi kávézó menő minősítést söpört be 

A Kék Elefánt Kávézó nyerte el Magyarország első vendéglátóhelyeként a Good Travel Seal fenntarthatósági minősítést.
Indulnak a badacsonyi tematikus gasztrohétvégék

Indulnak a badacsonyi tematikus gasztrohétvégék  

Mostantól magasabb fokozatra kapcsolnak a Gasztrohegy lakói: május végéig más és más programokkal várják a vendégeket.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.