Bajban Berlin fine dining éttermei

Az energiaválság, és a nyomában járó életszínvonal csökkenés miatt a tönk szélére sodródtak Berlin legmenőbb éttermei, adja hírül az euronews.com nagyközönségi portál.

Mint írják, a legjobbra értékelt, úgynevezett fine dining helyek közül 5 zárt be az utóbbi egy évben. Akik talpon tudtak maradni újragondolják üzletpolitikájukat, és megpróbálnak olyan menüt összeállítani, amit a kevésbé vagyonosok is meg tudnak fizetni.

Fine dining /  Forrás: freeimages
Fine dining / Forrás: freeimages

Amikor 2010-ben megnyitottunk még csak hét Michelin csillagos étterem volt Berlinben, 10 évvel később már húsz. akkoriban az emeberek hajlandók voltak költeni, de ez most megváltozott, a piac összement. Sokan be fognak zárni, kisebb lesz a kínálat, és így majd helyre áll a rend

- mondta Sebastian Frank, a két Michelin-csillagos Horváth tulajdonosa.

Egy friss tanulmány szerint 2023-ban Németország-szerte minden 10. étteremnek kellett lehúznia a rolót. A közgazdászok is egyetértenek Sebastian Frankkal. Szerintük az infláció miatt sok vendéglátós el fog vérezni, még mielőtt sikerül kilábalni a covid-járvány óta tartó hanyatlásból.

Az euronews.com berlini tudósítója mindehhez hozzátette,

a Szálloda és Étterem Szövetség január óta kongatja a vészharangot, mivel a járvány alatt a német kormány 7-ről 19 százalékra emelte a vendéglátás ÁFÁ-ját, és ezt azóta sem állította vissza.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.