Bajban Berlin fine dining éttermei

Az energiaválság, és a nyomában járó életszínvonal csökkenés miatt a tönk szélére sodródtak Berlin legmenőbb éttermei, adja hírül az euronews.com nagyközönségi portál.

Mint írják, a legjobbra értékelt, úgynevezett fine dining helyek közül 5 zárt be az utóbbi egy évben. Akik talpon tudtak maradni újragondolják üzletpolitikájukat, és megpróbálnak olyan menüt összeállítani, amit a kevésbé vagyonosok is meg tudnak fizetni.

Fine dining /  Forrás: freeimages
Fine dining / Forrás: freeimages

Amikor 2010-ben megnyitottunk még csak hét Michelin csillagos étterem volt Berlinben, 10 évvel később már húsz. akkoriban az emeberek hajlandók voltak költeni, de ez most megváltozott, a piac összement. Sokan be fognak zárni, kisebb lesz a kínálat, és így majd helyre áll a rend

- mondta Sebastian Frank, a két Michelin-csillagos Horváth tulajdonosa.

Egy friss tanulmány szerint 2023-ban Németország-szerte minden 10. étteremnek kellett lehúznia a rolót. A közgazdászok is egyetértenek Sebastian Frankkal. Szerintük az infláció miatt sok vendéglátós el fog vérezni, még mielőtt sikerül kilábalni a covid-járvány óta tartó hanyatlásból.

Az euronews.com berlini tudósítója mindehhez hozzátette,

a Szálloda és Étterem Szövetség január óta kongatja a vészharangot, mivel a járvány alatt a német kormány 7-ről 19 százalékra emelte a vendéglátás ÁFÁ-ját, és ezt azóta sem állította vissza.


Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.