BalatonBor: nemzetközi premierre készül a régiós márka

Október 24-én lesz a nemzetközi premierje a milánói világkiállításon az egységes címkével ellátott, olaszrizlingből készült BalatonBornak, amely a magyar régiós márkaépítés első példája lehet - mondta Kardos Gábor, a bormárkát létrehozó Balatoni Kör elnöke az MTI-nek.

A balatoni borászokból és vendéglátósokból álló egyesület elnöke kifejtette, a nemzetközi piacon elsősorban a régiók, a régiós márkák versenyeznek, ezért a versenyképesség elengedhetetlen feltétele, hogy Magyarországon is bevezessenek ilyen márkákat. A helyi termékek egyre népszerűbbek, de az európai példák azt mutatják, versenyképessé csak régiós márkák létrehozásával válhatnak - tette hozzá.

A kezdeményezéséhez csatlakoztak a régió legismertebb borászatai, családi pincészetei, amelyek elkészítik saját BalatonBorukat, ezzel erősítve a közösségi márkaépítést. A bormárkát kialakító 25 borászat mellé további, a minőségi követelményeknek megfelelő csatlakozókat is fogadnak. Az első bor az elképzelések alapján április végén kerül piacra egységes címkével, amelyen feltüntetik a készítő borászat nevét is.

Made in Balaton védjegy

A tervek szerint egy pincészet legfeljebb 3 ezer palack BaltonBort készíthet, a Made in Balaton régiós védjeggyel. A márkanév használati díja palackonként legfeljebb 50 forint lesz, amiből például a marketinget finanszírozzák.

A balatoniak közösségi marketingje a szövetkezeti modellhez hasonlít, közös értékesítéssel, amely nagyobb támogatást élvez az unióban - fogalmazott az egyesület elnöke. Az olaszrizlingre azért esett a választás, mert az üdülőrégió legelterjedtebb, egyben országos viszonylatban legnagyobb területen termesztett fehér szőlője. A régiós fehérbor kiskereskedelmi ára egységesen 1450 forint lesz, ami a magyar borpiacon ma még alulreprezentált középáras kategóriának számít. Az erős borágazattal rendelkező országokban az ilyen középáras termékekre építik a régiómarketinget - mondta Kardos Gábor, aki arról is beszámolt, hogy a BalatonBor minősítését végző, megjelenését megtervező Balatoni Kör szorgalmazza a Balatoni termék védjegy bevezetését is, valamint a tó arculati elemeinek összehangolását, egy modern Balaton-logó kialakításával.

"A Balaton márkanév használatának egységes rendszerbe foglalása azért is sürgető, mert a veszprémi kézilabda csapat a jövőben használni kívánja a tó nevét és sziluettjét logóként a mezén" - mondta Kardos Gábor.

Forrás: MTI


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.