Balatonfüred gasztro kínálatának legújabb üdvöskéje

Art Deco belső térrel, a borvidék legszínesebb borválasztékával, és innovatív fogásokkal várja a vendégeket a balatonfüredi kikötő szomszédságában megnyílt  és egész évben nyitva tartó Zelna Borbár és Vinotéka. Füred legújabb borbárja elsősorban a Zelna borokról szól, de bőven tartogat újdonságokat is.

Talán közhely, mégis igaz, hogy a borbárral a fiatal borászcsalád régi vágya valósult meg: egy hely, ahol boraikat kifinomult, mégis családias környezetben, szélesebb közönségnek is megmutathatják. A Zelna Borbár és Vinotékában a borászat teljes szortimentje kóstolható, sőt, akár haza is vihető. Ezek mellett találunk izgalmas tételeket más környékbeli termelőktől is. A borvidék sokszínűségét a Rizling Generáció tagjainak legszebb borain keresztül szeretnék megmutatni a tulajdonosok, elsősorban olyan fajtákkal, amelyek a borászat választékában nem találhatók meg.

A borlapról nem hiányozhatnak a borászat névjegyeként jegyzett Bárka birtokborok sem, melyek néhány hónapja jelentek meg a piacon. A vörös és fehér Bárkát a borászat legfontosabb fajtái alkotják, és a dűlős olaszrizlingekhez hasonlóan hordós érlelést is kaptak.

A vörös és fehér házasítások mellett néhány nappal ezelőtt, a borbárral egyidőben debütált a borászat első, saját pezsgője is. A mindössze 600 palackos mikrotétel 100%-ban furmintból készült, tradícionális eljárással. Különlegessége, hogy az alapbor 4 hónapon keresztül hordóban is érett, a pezsgő pedig több mint másfél évig pihent palackban a degorzsálás előtt. 

 

A bor nem jár egyedül. Legalábbis a Zelna Borbárban biztosan nem. Kállai Csaba séf olyan, gondosan válogatott, innovatív fogásokat alkotott, amik tökéletesen passzolnak a borokhoz. A mártogatósok, pástétomok, hús- és sajtválogatások mellett olyan ételeket is kóstolhatunk, mint a pestóval és fonnyasztott paradicsommal kínált ricottagolyók vagy a zöldfűszeres, citrusos mangalica sárgabarackkal. 

Bio

A Zelna Borászat története közel 6 évvel ezelőtt, néhány hektár szőlővel és egy fiatal párral, Lukács Lillával és Barabás Barnával indult. Elsőgenerációs borászcsalád az övék, modern pincéjükben két balatonfüredi és egy balatonszőlősi dűlőből, összesen 15 hektárról készítenek borokat. A természetközeli szemléletet jól mutatja, hogy a kezdetektől fogva organikusan gazdálkodnak, az idei évtől pedig minden saját területük minősítetten bio.


Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort

Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort 

Főleg az „új elemek” hangzik izgalmasnak ebben a hírben.
Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba

Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba 

Mintegy 250 millió forintot fordítanak erre Magyarországon. A bolt működésében az MI kiemelt szerephez jut.
Ha február, akkor Kávébár Bazár

Ha február, akkor Kávébár Bazár 

A jubileumi, tizenötödik KávéBár Bazár rendezvénynek a Millenáris B épülete, a nagycsarnok ad otthont.
Üdítőket hív vissza a multicég Európában

Üdítőket hív vissza a multicég Európában 

Európa néhány országában visszahívott bizonyos üdítőitalokat a Coca-Cola, mert „magasabb szintű” klórátot tartalmaznak.
A Lidl csökkenti a tojás árát

A Lidl csökkenti a tojás árát 

A lépés nem meglepő.
Gasztrorendezvény Szlovákiában

Gasztrorendezvény Szlovákiában 

Új ételek, élő főzés és technológiák a HoReCa szegmens számára – ételek és italok széles választéka Szlovákiából és külföldről, technológiák és konyhai berendezések.
Van az az étel, ami még a koreai influenszeren is kifog

Van az az étel, ami még a koreai influenszeren is kifog 

A dél-koreai mokpang influenszer, aki napjainkban Budapesten hódít hatalmas étvágyával, úgy tűnik, legyőzőre talált néhány kolbász és hurka képében.
Magyar siker a Bocuse d'Or-on

Magyar siker a Bocuse d'Or-on 

Ismét bizonyított a magyar csapat a gasztronómiai világbajnokságon.
 Nagy Szabolcs: Egy szalontüdő és egy töltött káposzta is lehet izgalmas

Nagy Szabolcs: Egy szalontüdő és egy töltött káposzta is lehet izgalmas 

A tradíciók tisztelete és a kreativitás ötvözése áll Nagy Szabolcs séf konyhájának középpontjában.
Halleluja! – ilyen a szentév fagylaltja

Halleluja! – ilyen a szentév fagylaltja 

A 2025-ös szentév fagylaltjának alapját a gianduja, a mogyoró és a csokoládé adja.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.