Balatoni halra harapnának az éttermesek

A balatoni éttermek egy része azt szeretné, ha a minőségi ételekhez a tóból kaphatnának halat.

A vendégek egyre inkább ennének halat a Balatonnál, egyre több is fogy, az már más kérdés, hogy milyen halat tudnak venni, és ezzel mennyire elégedettek – mondta az InfoRádiónak Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke.

A Balaton és a hekk összetartozó fogalmak, a szakember szerint ez a fajta romantika egészen biztosan megmarad. "Már az is jó, ha halat fogyasztanak a vendégek, de mi azt szeretnénk, hogy ezek friss, helyi halak legyenek" - tette hozzá Csapody Balázs. Az étteremtulajdonosok próbálják a minőségi, helyben kifogott, frissen elkészített halak fogyasztása felé terelni a vendégeket.

"Kérdés, hogy mit értünk balatoni hal alatt? A meghatározása hivatalosan, és a balatoni halászati cég is ezt sulykolja, hogy balatoni hal az, amely a Balaton vízgyűjtő területén található halastavakból származik. Sok halastóból származó halat kipróbáltunk, találkoztunk kimondottan jó minőségűekkel is, ugyanakkor olyan halfajta is van, amellyel a halastavak nem tudják ellátni az éttermeket" - mondta a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke.

"Mi, Balaton melletti vendéglősök igazán szeretnénk, ha lenne egy olyan optimális megoldás - tiszteletben tartva az egyre növekvő horgászturizmust -, hogy azok az éttermek, amelyek kiváló minőségű halakkal akarnak dolgozni, a Balatonból is hozzá tudjanak ezekhez jutni" - mondta Csapody Balázs, és hozzátette, van olyan hal, amelyiknél nem érezni a különbséget, mindegy, hogy halastóból vagy a Balatonból érkezik: "Ilyen például a nyurgaponty, amiből zseniális minőséget kapunk. Ugyanakkor például a fogasnál érezni, ha nem a Balatonból, hanem egy halastóból származik." A Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke hozzátette, még mindig a rántott halakat keresik a legtöbben, de egyre inkább terjedőben vannak a sütött vagy alacsony hőfokon kezelt halak is.

Forrás: InfoRádió


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.